Se consideră că eşti constipat dacă elimini scaune tari, la intervale de 2-3 zile, însoţite de balonare şi disconfort abdominal. Toţi ne-am confruntat, măcar o dată în viaţă, cu această problemă. Apare mai frecvent la femei şi la persoanele de peste 65 de ani. Dar de ce? Care sunt cauzele care duc la constipaţie?
În primul rând, ai o dietă săracă în fibre şi bogată în grăsimi provenite din carne, ouă, brânzeturi şi alimente procesate. E bine să incluzi treptat în alimentaţie legumele, fructele şi cerealele, cele mai bune surse de fibre. Textura lor împiedică formarea scaunelor tari, dificil de eliminat.
Nu te hidratezi suficient
Nu degeaba toţi medicii ne repetă cât de importanţi sunt cei doi litri de lichid pe zi. În afară de faptul că ne hidratează, previne formarea pietrelor la rinichi, apa creşte fluiditatea conţinutului colonului şi previne constipaţia. Dacă nu poţi să bei aşa multă apă, suplimentează cu ceaiuri neîndulcite.
Nu faci sport
Exerciţiile fizice stimulează contracţiile intestinale, aşa cum lipsa lor „leneveşte” activitatea colonului.
Amâni nevoia de a merge la toaletă
Cu cât întârzii mai mult, cu atât mai multă apă se absoarbe din fecalele care staţionează în colon, făcând tot mai dificilă eliminarea lor. Ai putea să-ţi obişnuieşti organismul cu un program, o oră fixă la care să mergi la toaletă. Şi cel mai bun moment este după o masă.
Eşti în vacanţă, ţi s-a schimbat programul obişnuit al orelor de masă şi de somn? E posibil să apară constipaţia. În acest caz, compensează cu mai multă mişcare şi consumă cât mai mule lichide, fructe şi legume. Nu în ultimul rând, mizează pe plante medicinale şi produse naturiste cu efect uşor laxativ, cum sunt seminţele de in, tărâţele de grâu sau psillyum, pentru a remedia problema.
Recomandările Fares: Ceaiul pentru tranzit rapid, ceai laxativ