Alergiile respiratorii și răcelile au multe simptome asemănătoare. Tratamentul, însă, și perioada de manifestare sunt diferite. Trebuie să știi foarte clar de ce suferi pentru a gestiona eficient problema.
Există multe tipuri de alergii: la nivelul pielii (urticarii), la nivelul ochilor (conjunctivită alergică), la nivel digestiv (date de anumite alimente, manifestându-se prin diaree, balonare), la nivelul căilor respiratorii (rinită, astm bronșic alergic) și chiar la nivelul întregului organism. Aprilie – iunie este perioada alergiilor respiratorii. Sunt date de polen, dar și de acarieni, mucegaiuri, păr de animale.
Alergia respiratorie se manifestă prin: strănut, mâncărime la nivelul nasului, rinoree apoasă, nas înfundat, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, respirație șuierătoare, durere de cap, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Până aici, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite și mulți le pot confunda. Dar există câteva diferențe de care trebuie să ții seama.
Banala răceală durează 4-7 zile, dacă nu apar complicații (suprainfecții bacteriene). Ea poate apărea în orice perioadă a anului și are o evoluție relativ previzibilă. Alergia respiratorie, în schimb, poate trena pe o perioadă mai lungă, de până la câteva luni, atât timp cât ai contact cu alergenul respectiv (polenul, mucegaiul, praful din casă). Astfel, dacă observi că „răceala” ta este sezonieră, sau durează prea mult fără să migreze în altceva mai complicat, cum ar fi o infecție bacteriană, e cazul să mergi la un alergolog. O simplă testare cutanată îți poate spune dacă și la ce ești alergic, astfel încât să urmezi tratamentul corect. Răceala se tratează cu ceaiuri, tincturi și uleiuri esențiale pe bază de plante cu efect emolient, antiinflamator, antibacterian, antiseptic, descongestionant etc., în timp ce tratamentul alergiei constă în antihistaminice, corticosteroizi, remedii homeopate și în evitarea contactului cu alergenul.