Chiar dacă nu este o problemă de sănătate gravă, durerea în gât poate fi extrem de neplăcută. Nu te lasă să te odihnești bine noaptea, nici să vorbești sau să mănânci ca de obicei. În plus, te face conștient de prezența ei în fiecare minut. Din fericire, se poate trata ușor, cu remedii naturale, simple, la-ndemână.
Identifică-i cauza!
Pentru a calma o durere de gât, trebuie în primul rând să-ți răspunzi la întrebarea: din ce cauză a apărut?! De cele mai multe ori e dată de o răceală sau o gripă, iar atunci vine la pachet cu alte simptome specifice, precum tuse, strănut, nas înfundat, febră, durere de cap, stare de oboseală. În acest caz, durerea în gât se va trata cu remedii antiinflamatoare, antivirale. Însă mai poate fi cauzată de alergii, de un reflux gastroesofagian, de expunerea la substanțe iritante, chiar de o tuse uscată care nu mai trece. În aceste situații, trebuie identificată cauza exactă și tratată.
Cele mai bune remedii la care poți apela
• Consumă multe lichide pentru a menține gâtul hidratat. Dacă e uscat, se va irita și mai tare. Ceaiurile din plante cu proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante sunt ideale.
• Poți îndulci ceaiurile cu miere sau pur și simplu ia câte o linguriță de miere și las-o să acționeze pe gât. Ajută la vindecare.
• Ține cont de faptul că aerul uscat, dat de sursele de încălzire sau de răcire, usucă și mai mult gâtul. Evită aerul condiționat și asigură-ți o umiditate ușor crescută în cameră.
• Fă inhalații cu abur cald și cu uleiuri esențiale. Pentru asta, pune un vas cu apă pe foc, iar când vezi că începe să fiarbă, dă-l de-o parte și adaugă câteva picături de ulei esențial. Stai cu un prosop pe cap deasupra vasului și inspiră aburul binefăcător care, pe lângă faptul că umezește gâtul, vindecă și distruge virusurile cantonate în gât.
• Apelează la remediile din plante special concepute de către specialiști. Există comprimate de supt pe bază de lemn dulce și propolis, foarte bune calmante pentru gât și faringe, sau comprimate de supt cu uleiuri esențiale din gama Plantusin, care acționează ca o barieră protectoare pe mucoasa faringelui. Atât din gama Plantusin, cât și din gama Biosept sunt spray-uri pentru gât cu efect antiinflamator, analgezic, antiviral, antiseptic local și emolient. Se pot administra în siguranță de la 3 ani în sus.
• Mai poți face gargară cu apă sărată. O prepari dintr-o linguriță de sare dizolvată într-un pahar cu apă călduță. Ajută la reducerea inflamației datorită efectului său dezinfectant.
• Evită fumatul (pasiv și activ), căci agravează iritația gâtului.
• Consumă alimente moi (supe, ciorbe, piureuri de legume, orez, mămăligă cu brânză, ouă fierte) la temperatură medie și evită-le pe cele dure, sărate, acide, prea reci sau prea fierbinți, cafeaua, alcoolul, băuturile acidulate și dulciurile pe bază de zahăr rafinat.
Cu puțină grijă și răbdare, dacă urmezi recomandările de mai sus, în câteva zile durerea în gât va fi dată uitării.