Este vremea rece de vină pentru durerile în gât? Trec de la sine sau e nevoie de antibiotic? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun multe persoane, în această perioadă de toamnă târzie. Unele întrebări sunt pertinente și utile, altele vizează doar mituri despre care trebuie să uitați.
Durerea în gât e semn de răceală
Nu de fiecare dată. Există și alte probleme de sănătate care pot da dureri în gât. Tusea seacă, provocată de fumat, de administrarea anumitor medicamente sau de aerul prea uscat din cameră, ajunge să sensibilizeze gâtul. Refluxul gastro-esofagian irită și el gâtul și provoacă, în același timp, tuse. Alergiile la praf, la mucegai, infecția cu SARS-CoV-2 și chiar tumorile la nivelul gâtului se manifestă cu durere. Totuși, în sezonul rece, cea mai comună cauză a debutului durerii este răceala și gripa (mai ales dacă vine la pachet cu strănut, nas înfundat și rinoree).
Trece de la sine
Poate da, poate nu. Există riscul să se agraveze, să se cronicizeze, astfel că mai bine iei măsuri. Remediile din plante sunt cele mai bune soluții. Apelează la comprimate masticabile Plantusin sau Biosept Plus, la dropsuri cu miere, cimbru, coada șoricelului, nalbă, lemn dulce și propolis. Ele stimulează producerea de salivă, care hidratează gâtul, au efect emolient, cicatrizant, antiinflamator, antiseptic. Astfel, previi riscurile, ușurezi simtomele și grăbești vindecarea.
Durerea e influențată de ce mâncăm și bem
Adevărat. Anumite alimente pot agrava durerea. Ne referim aici la cele prea reci (de la frigider sau inghetata), uscate, dure (precum covrigeii, popcornul, chipsurile), la cele prea sărate și iuți, condimentate, prea dulci sau acre. Fumatul, cafeaua și băuturile carbogazoase irită și ele gâtul. Pe de altă parte, ca să grăbești vindecarea, e bine să consumi alimente moi (piureuri, iaurturi), legume la abur, ouă fierte, supe și ciorbe.
Este nevoie de antibiotic
Fals. Atunci când e dată de răceală și gripă, durerea în gât se tratează cu analgezice și antiinflamatoare la care pot asocia antivirale naturale ca Biosept forte. Fiind vorba despre o infecție virală, antibioticele nu au niciun efect. Cel puțin nu unul bun. Ele se administrează (la recomandarea medicului) doar dacă simptomele specifice infecției respiratorii se înrăutățesc după 7 zile, apar complicațiile, febra. Singurele antibiotice care nu au efecte adverse, nu scad imunitatea, nu afectează stomacul și nu produc rezistență sunt antibioticele naturale, ca Biomicin Forte, pe bază de uleiuri esențiale. Cu ele mergi la sigur, fiind special concepute pentru infecțiile respiratorii bacteriene.
Trebuie să beau ceaiuri fierbinți
Exclus! Ceaiul nu se bea fierbinte, căci riști arsuri la nivelul gâtului, iar în microleziunile create se adună bacterii, zona se inflamează și mai mult. Ceaiurile se beau calde, eventual îndulcite cu miere.