Una dintre cele mai comune dureri, care afectează oameni de toate vârstele, este durerea de stomac. Poate apărea din diversemotive, de la indigestie, stres sau consum de medicamente iritante gastric, până la afecțiuni mai grave. Și pentru această problemă de sănătate natura ne oferă soluții. Există remedii naturiste care acționează ca adevărate pansamente pentru stomac, îl protejează și îi susțin buna funcționare.
Durerea de stomac este un disconfort comun care se resimte în partea superioară a abdomenului, ca o arsură, o presiune, ori ca niște crampe. În funcție de cauză, simptomele pot varia de la o ușoară jenă până la o durere mai severă. De obicei, majoritatea cauzelor țin de stilul de viață, de obiceiurile alimentare, și nu sunt serioase. Aici, durerea e episodică, de scurtă durată. Cei care au frecvent dureri de stomac înseamnă că se confruntă cu o problemă mai serioasă, care necesită consult de specialitate.
7 cauze ale durerilor de stomac:
Stilul alimentar nesănătos
Alimentația haotică, la ore neregulate, cu timp foarte mare între mese, apoi mâncat mult și rapid; dietele bogate în prăjeli, fast-food, alimente excesiv procesate sau iuți, piperate; dulciurile, dar și cafeaua, alcoolul, fumatul... toate acestea pot da dureri de stomac. Atenție și la sensibilitățile și intoleranțele pe care le poți avea la anumite alimente. Identifică-le și evită-le!
Antiinflamatoarele
Unul dintre cele mai frecvente efecte adverse ale medicamentelor antiinflamatoare nonsteroidiene este iritarea mucoasei gastrice. În cazul utilizării îndelungate sau neadecvate a acestor medicamente, se poate produce gastrită sau ulcer, iar în cazurile cele mai grave sângerări sau perforații ale mucoasei stomacului. Persoanele care iau frecvent medicamente antialgice și antiinflamatoare pentru afecțiuni reumatice, dureri și alte boli cronice sunt mai expuse riscului de gastrită sau ulcer gastro-duodenal, de aceea se recomandă în aceste cazuri asocierea de protectoare gastrice.
Stresul
Emoțiile negative puternice, stresul se răsfrâng și asupra stomacului și tractului digestiv. Pot da dureri, crampe, arsuri stomacale, dar și diaree, greață, vărsături. Pe termen lung, stresul asociat cu un program haotic de masă poate provoca ulcer.
O indigestie
Se poate întâmpla ca, dacă mănânci prea mult și repede, în special alimente greu de digerat, să te doară stomacul, să ai senzație de preaplin. Este semn că ai făcut o indigestie. Poți apela tot la ajutoare din natură, sub formă de ceaiuri digestive sau capsule cu mentă, ghimbir, papaya, ananas, fenicul, anason. Aceste plante stimulează secreția sucurilor gastrice și facilitează digestia.
O toxiinfecție alimentară
Aceasta apare în urma consumului de alimente sau apă contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri, paraziți. Vorbim despre fructe și legume nespălate, pe carne insuficient preparată termic, de preparate expirate. Pe lângă durerile abdominale, toxiinfecția mai dă stări de greață, vomă, febră, diaree, durere de cap.
Ulcer, gastrită
Mucoasa stomacului este inflamată, cu ulcerații ce provoacă durere arzătoare, în special când stomacul e gol.
Boala de reflux gastroesofagian
Este o altă afecțiune care provoacă durere și arsură în partea de sus a stomacului, spre esofag.
Cele mai bune plante care calmează durerile de stomac:
Cel mai bun leac pentru durerea de stomac este cel natural, pe bază de plante medicinale. Acestea se administrează sub formă de ceai sau de capsule.
· Gălbenelele și mușețelul
Sunt adevărate pansamente pentru stomacul afectat de ulcer, gastrită sau reflux gastric. Cele două plante au efect cicatrizant, antispastic, calmează durerea și arsurile.
· Menta și ghimbirul
Sunt „experte” în tot ce înseamnă probleme digestive. La ele apelăm în balonare, digestie lentă, dureri de stomac și indigestie, greață, senzație de preaplin.
· Frunzele de pătlagină
Conține mucilagii, taninuri, acid salicic și săruri minerale cu efect antiinflamator și cicatrizant, tonifiant pentru stomac.
· Iarba tâlharului
Cercetările au arătat că această plantă medicinală are proprietăți antiinflamatoare, emoliente, cicatrizante. De aceea, e utilizată cu succes în gastrită și ulcer.
· Sunătoarea
Și această plantă se folosește în tulburări digestive, în special în ulcer, gastrite hiperacide, enterocolite, dischinezie biliară și sindromul de intestin iritabil.
· Isopul
„Iarba sfântă” sau isopul este o plantă tonic digestivă, stomahică și carminativă, utilizată, printre altele, în dureri de stomac, gaze, flatulență.
· Rădăcina de lemn dulce
Este folosită în cadrul remediilor gastrointestinale, în special pentru gastrită și ulcer, datorită capacității sale de a accelera vindecarea leziunilor.
Majoritatea acestor plante se găsesc în cadrul capsulelor Stomac Sănătos de la Fares. Sunt remedii naturiste cu efect antiinflamator, cicatrizat, protector pentru mucoasa gastrică, fiind recomandate în gastrită, ulcer, boala de reflux gastroesofagian sau în timpul și după tratamentul cu medicamente iritante gastric.
Pe lângă aceste remedii naturiste pentru sănătatea stomacului, e bine să ai o alimentație echilibrată, să nu sari peste mese, să te hidratezi corespunzător în fiecare zi, să ai mai multă grijă la igienă (adică să te speli pe mâini înainte de masă, să nu mănânci fructe și legume nespălate, nici alimente ținute în condiții improprii și alterate). De asemenea, încearcă să gestionezi stresul, nu lua medicamente după ureche sau, dacă le iei, folosește și o protecție gastrică. Iar pe stomacul gol bea cu încredere ceaiuri medicinale, nu cafea sau alcool!
De sănătatea stomacului depinde starea ta de bine în fiecare zi. Ai grijă de el! Iar dacă durerile de stomac te supără în continuare, mergi la medicul gastroenterolog pentru investigații!