Aproape jumătate dintre români acuză dureri de cap, cefalee sau migrene cel puțin o dată pe lună. Cele mai predispuse sunt femeile și vârstnicii. Ce facem de obicei atunci când ne doare capul? Luăm o pastilă cu acțiune antialgică și antiinflamatoare, ai putea spune. Dar de ce n-ar funcționa și alimentele sau plantele medicinale pe post de medicament? Unele au efect analgezic, altele antiinflamator sau calmant. Pe de cealaltă parte, există alimente care agravează durerea. Iată ce legătură s-a observat între mâncărurile consumate și durerea de cap, ce e bine să mănânci în situațiile critice și ce să eviți!
Recomandat
De evitat
Dacă ești sensibil și predispus la dureri de cap, evită alimentele care conțin glutamat de sodiu, potențiatori de gust și nitriți. Se găsesc în sosul de soia, în conserve, în carne procesată (cârnați, hotdog, pate, salam). Legumele care conțin nitrați sunt și ele de evitat (varza chinezească, țelina, sfecla), dar și deserturile îndulcite cu aspartam. Vinul roșu poate fi un alt declanșator al durerilor de cap din cauza sulfiților din compoziție, folosiți drept conservanți. Consumul de alcool oricum deshidratează, ceea ce e o altă cauză a migrenelor. Atenție și la brânzeturi! Cele vechi sau cu mucegai conțin tiramină, o substanță ce se formează odată cu descompunerea proteinelor din brânză și care pot da dureri de cap. Așadar, ține-te departe de aceste preparate și vei evita riscurile.
Adaugă comentariu