Dureri de cap sau amețeli la schimbarea bruscă a poziției, palpitații, creșterea frecvenței cardiace, transpirații, lipsă de aer, dureri sau înțepături în dreptul inimii sau toracelui, greață, constipație sau diaree, contracturi musculare, nervozitate, teamă, tulburări ale somnului, oboseală, furnicături la nivelul brațelor, degetelor, buzelor, senzație de leșin etc. Sunt simptome multe, aparent fără legătură între ele, dar care pot fi date de o singură afecțiune, numită „distonie neurovegetativă”. Haideți să vedem ce este această boală ciudată, cum apare și cum poate fi tratată!
Ce este distonia neurovegetativă
Distonia neurovegetativă, sau sindromul tulburărilor neurovegetative, este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ care coordonează toate funcțiile vitale cum ar fi digestia, respirația, bătăile inimii etc.
· Două componente ale sistemului nervos vegetativ
Pentru a înțelege mai bine ce declanșează acest dezechilibru, trebuie să știi că sistemul nervos vegetativ are două componente: simpatic și parasimpatic. Primul are rol de stimulare a organelor interne, iar cel de-al doilea scade această stimulare și favorizează relaxarea. Când cele două nu sunt în echilibru, tonusului musculaturii de la nivelul scheletului, din pereții vaselor de sânge, cât și ai organelor interne fluctuează. Astfel, apare distonia, care dă o serie de manifestări neplăcute sau „o stare nu prea bună”. Spui că „nu te simți prea bine”, fără să-ți explici exact din ce motiv.
Această afecțiune poate apărea oricând, la oricine, fiind accentuată de stres și de oboseală. Este mai des întâlnită la tineri.
Care sunt simptomele distoniei neurovegetative
Așa cum ai văzut mai sus, distonia neurovegetativă are simptome multe și aparent fără legătură între ele:
- Tulburări digestive (disconfort abdominal, greață, balonare, diaree sau constipație);
- Tulburări cardiovasculare (palpitații, fluctuații de tensiune, înțepături în dreptul inimii);
- Tulburări respiratorii (senzație de sufocare, respirație dificilă);
- Tulburări emoționale (iritabilitate, anxietate, atacuri de panică);
- Alte simptome – spasme musculare, furnicături la nivelul buzelor, degetelor, brațelor, senzații de leșin, amețeli, transpirație excesivă, dureri de cap, senzație de nod în gât.
Aceste simptome nu se manifestă toate în același timp. Unele persoane pot experimenta doar o parte din simptome, din aceeași categorie sau din categorii diferite, alte persoane alte simptome, mai multe sau mai puține, mai intense sau mai slabe.
· Distonia neurovegetativă poate fi confundată ușor cu alte afecțiuni
Simptomele fiind extrem de variate, distonia poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni. Spre exemplu, atunci când printre simptome predomină problemele digestive, distonia neurovegetativă este confundată cu o viroză digestivă sau cu sindromul colonului iritabil. Distonia însoțită de simptome cardiovasculare poate fi confundată cu afecțiuni cardiace, cum e cardiopatia ischemică, iar distonia însoțită de simptome neuropsihice îl poate trimite pe pacient la psiholog. Totuși, această boală trebuie privită și tratată în ansamblu, cu toate simptomele ei.
Din ce cauze apare distonia neurovegetativă
În mod normal, toate sistemele și organele noastre funcționează în echilibru. În momentul în care ceva se defectează la „centrul de comandă”, adică la sistemul nervos vegetativ, acesta începe să dea „erori”, cu efecte haotice în corp.
· Ce declanșează boala?
„Armonia” interioară poate fi tulburată pe fond de stres și anxietate, într-o perioadă în care suntem suprasolicitați emoțional sau foarte obosiți fizic, în urma unor traume, ori a unor fluctuații hormonale.
Sunt în categorii de risc persoanele emotive, care fac mai greu față stresului sau cele deja diagnosticate cu depresie, anxietate.
Tratamente naturiste pentru distonie neurovegetativă
Cum se rezolvă această situație? În primul rând trebuie identificat și stabilit diagnosticul corect. Pentru asta, ține un mic jurnal, notează-ți toate simptomele, în ce situații apar ele, cât durează, apoi mergi la un medic generalist care să te evalueze în ansamblu.
În tratamentul distoniei, nu rezolvi nimic dacă încerci tratarea fiecărui simptom în parte. Indicat este să țintești cauza și să abordezi boala în ansamblu. Cum stresul este, de obicei, factorul declanșator, tratamentul distoniei neurovegetative va urmări îmbunătățirea stării de spirit, reducerea stresului, a anxietății. Scăderea nivelului de cortizon din corp va reechilibra întreg sistemul nervos vegetativ.
· Plante recomandate în distonie neurovegetativă
Poate ţi se pare o afecţiune prea ciudată şi complicată pentru a o putea ţine sub control cu ajutorul plantelor, însă remediile naturale sunt de mare ajutor. În funcție de acțiunea lor principală, plantele medicinale recomandate se pot clasifica în două grupe:
- Cu efect antioxiolitic, sedativ, adaptogen, de echilibrare a sistemului nervos vegetativ. Sunt considerate remedii anti-stres pentru că acţionează asupra posibilelor cauze sau factori declanșatori (cum sunt stresul, emotivitatea crescută, teama). Plantele recomandate sunt: vinărița, șerlai, tei, talpa gâștii, lavandă, schinduf, passiflora (sedative), rhodiola rosea, ashwagandha (adaptogene, reduc sensibilitatea emoțională).
- Cu efect relaxant al musculaturii netede de la nivelul vaselor de sânge și organelor interne, care ajută la menținerea ritmului cardiac și la reducerea disconfortului digestiv. Sunt plante cu efect antispastic, care acţionează, practic, asupra simptomelor (palpitații, tulburări de tranzit, nervozitate, anxietate). Ele combat crampele, colicile, tulburările digestive sau circulatorii. Vorbim despre roiniță, busuioc, șerlai.
Aceste plante se regăsesc în capsulele, ceaiurile și uleiurile cu roll-on din gama Distonoplant. Nu au efecte adverse, nu creează dependență și se pot administra în tot felul de tulburări neurovegetative care se manifestă cu stări de agitație, anxietate, depresie, neplăceri digestive și cardiovasculare cu substrat nervos.
În paralel, încearcă să duci un stil de viață sănătos, cu ore regulate de masă, somn suficient și mișcare zilnic. Trebuie să reduci stresul, iar pentru asta e nevoie de puțină voință! Caută să vezi și partea plină a paharului, numără-ți și bucuriile, nu doar neîmplinirile, fă-ți mici bucurii, înconjoară-te de oameni buni, optimiști, care să-ți ridice moralul și să te încurajeze. Vei vedea că în scurt timp, cu ajutor din exterior, îți vei redobândi echilibrul interior, iar toate simptomele ciudate de până acum vor dispărea.