×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Distonia neurovegetativă – boala cu multe simptome, aparent fără legătură între ele

Articole

Dureri de cap sau amețeli la schimbarea bruscă a poziției, palpitații, creșterea frecvenței cardiace, transpirații, lipsă de aer, dureri sau înțepături în dreptul inimii sau toracelui, greață, constipație sau diaree, contracturi musculare, nervozitate, teamă, tulburări ale somnului, oboseală, furnicături la nivelul brațelor, degetelor, buzelor, senzație de leșin etc. Sunt simptome multe, aparent fără legătură între ele, dar care pot fi date de o singură afecțiune, numită „distonie neurovegetativă”.

Distonia neurovegetativă, sau sindromul tulburărilor neurovegetative, este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ care coordonează toate funcțiile vitale cum ar fi digestia, respirația, ritmul cardiac etc. Pentru a înțelege mai bine ce declanșează acest dezechilibru, trebuie să știi că sistemul nervos vegetativ are două componente: simpatic și parasimpatic. Primul are rol de stimulare a organelor interne, iar cel de-al doilea scade această stimulare și favorizează relaxarea. Când cele două nu sunt în echilibru, tonusului musculaturii de la nivelul scheletului, din pereții vaselor de sânge, cât și ai organelor interne fluctuează. Astfel, apare distonia, care dă o serie de manifestări neplăcute.

Distonia neurovegetativă poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni

Această afecțiune poate apărea oricând, la oricine, fiind accentuată de stres și de oboseală. Este mai des întâlnită la tineri. Simptomele sunt extrem de variate, distonia putând fi ușor confundată cu alte afecțiuni. Spre exemplu, atunci când printre simptome predomină problemele digestive, distonia neurovegetativă este confundată cu o viroză digestivă sau cu sindromul colonului iritabil. Distonia însoțită de simptome cardiovasculare poate fi confundată cu afecțiuni cardiace, cum e cardiopatia ischemică, iar distonia însoțită de simptome neuropsihice îl poate trimite pe pacient la psiholog. Totuși, această boală trebuie privită și tratată în ansamblu, cu toate simptomele ei.

Se poate trata cu ajutorul plantelor

Cum se rezolvă această situație? În primul rând trebuie identificat și stabilit diagnosticul corect. Apoi, nu se rezolvă nimic dacă se încearcă tratarea fiecărui simptom în parte. Indicat este să ţinteşti cauza și să tratezi boala în ansamblu. Poate ţi se pare o afecţiune prea ciudată şi complicată pentru a o putea ţine sub control cu ajutorul plantelor, însă remediile naturale sunt de mare ajutor. În funcție de acțiunea lor principală, plantele medicinale recomandate se pot clasifica în două grupe:

– Cu efect antioxiolitic, sedativ, adaptogen, de echilibrare a sistemului neurovegetativ. Ele acţionează asupra posibilelor cauze sau factori

[:ro]distonoplant[:]

declanșatori (cum sunt stresul, emotivitatea crescută, teama). Plantele recomandate sunt: vinărița, șerlai, tei, talpa gâștii (sedative), schinduf, passiflora, rhodiola rosea (adaptogene, reduc nervozitatea și sensibilitatea emoțională).

– Cu efect relaxant al musculaturii netede de la nivelul vaselor de sânge și organelor interne, care ajută la menținerea ritmului cardiac și reducerea disconfortului digestiv. Sunt plante cu efect antispastic, care acţionează, practic, asupra simptomelor (palpitații, tulburări de tranzit, nervozitate, anxietate). Ele combat crampele, colicile, tulburările digestive sau circulatorii. Vorbim despre vinăriță, șerlai, passiflora, tei.

Aceste plante se administrează sub formă de capsule Distonoplant, în cure de 1-2 luni. Dacă este necesar, după o pauză de o lună, cura se poate repeta.

 

Comentarii