Tot ce consumăm vine în contact cu mucoasa gastrică de aceea sunt binevenite alimentele care sunt ușor digerabile, proaspete și de calitate.
Este indicat ca persoanele care suferă de gastrită să consume mese foarte dese, chiar de patru cinci ori pe zi, dar nu foarte bogate, ci reduse cantitativ. Dacă te confrunţi cu vreun timp de gastrită va trebui să mănânci încet, să mesteci cu atenţie, să nu te grăbeşti și să urmărești să fii într-o stare de relaxare.Expresia folosită din vechime “mestecă-ți lichidele și bea-ți solidele”, indică foarte clar modul în care este bine să consumăm hrana pentru a avea o digestie ușoară care să înceapă chiar din momentul primei îmbucături.
Ce poți să consumi pentru a proteja stomacul, sunt alimentele care reduc hipersecreția și hipermotilitatea gastrică. Un aliment indicat este laptele care are efect alcalin, chiar un efect de pansament gastric, este indicat. Legumele și zarzavatul este bine să fie consumate sub formă fiartă, în supe cremă, pireuri, soteuri, budinci sau sufleuri. Dintre grăsimi se recomandă untul clarifiat, ulei presat la rece, carnea este de preferat să fie aleasă cea slabă, consumată sub formă fiartă. Se mai indică fulgii de ovăz, terciurile de cereale pasate, pastele făinoase.
Alimentele medicament cum sunt varza, merele, morcovii, merele coapte au efecte maxime când sunt consumate sub forma de sucuri proaspete. Dintre fructe se pot consuma cele dulci bine coapte.
Ceaiurile indicate sunt cele de mentă, mușețel, sunătoare, tei. Dintre formulele de ceai dedicate gastritelor sunt ceaiul U pentru stomac și ceaiul Gastric.