×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Dieta recomandată în caz de hipertensiune

Sfaturi Practice

Cei care suferă de hipertensiune trebuie să aibă mare grijă la alimentație. Chiar dacă urmează un tratament medicamentos, acest lucru, singur, nu-i poate feri de accidente. Este nevoie și de o dietă specifică, de evitarea anumitor alimente și de consumarea altora care dilată vasele de sânge și nu cresc colesterolul.

Cea mai simplă cale de a ține sub control tensiunea este prin alimentație. Numeroase studii au demonstrat că hrana consumată este la fel de importantă ca și medicația. Unele alimente agravează problema, altele o rezolvă.

De evitat

– Sarea. Este considerată principala cauză alimentară a hipertensiunii. Sodiul din sare reţine apa în organism, ceea ce face ca volumul şi viteza sângelui că crească enorm şi să suprasolicite inima. Totul ţine de obişnuinţă. Redu treptat cantitatea de sare adăugată în mâncare şi te vei obişnui cu gustul. Un truc ar fi să nu pui sare atunci când mâncarea e pe foc, pentru că alimentele absorb multă fără să se simtă semnificativ la gust, ci să pui direct în farfurie. Nu uita că sarea este prezentă în majoritatea alimentelor procesate și că nici măcar o persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de 2,4 mg de sodiu pe zi.

– Evită conservele, murăturile, sosurile sărate, mezelurile, produsele afumate sau marinate.

– Grăsimile saturate și grăsimile trans: carnea roșie procesată (cârnați, slănină, tocături), pizza, untura, margarina, snackurile, fursecurile, foietajele și produsele de patiserie în general.

– Alimentele bogate în colesterol. E bine să știi că toate produsele de origine animală conțin colesterol, care afectează vasele de sânge. Șnițele și aripioarele prăjite, șunculița rumenită în tigaie, ficatul de pui, toate aceste sunt gustoase, dar complet nerecomandate celor hipertensivi.

– Alcoolul și tutunul ar trebui și ele limitate de către cei care au probleme cu tensiunea.

Recomandate:

– Fibrele. Dimineața mănâncă fulgi de ovăz cu semințe de in și psyllium, amestecate cu lapte de soia, gustările de peste zi ar trebui să fie formate din fructe proaspete sau nuci și semințe, bogate în acizi grași omega-3. Introdu în alimentație orez brun, fasole, legume colorate și bea în fiecare zi câte un ceai verde. Toate acestea ajută la reducerea colesterolului rău.

– Grăsimile bune. Sunt cele mononesaturate și polinesaturate (uleiuri vegetale presate la rece, semințe, nuci, avocado) și acizi grași omega-3 ceai medicinal(pește gras, semințe de in, nuci etc.). Fructele oleaginoase sunt bune doar dacă nu sunt prăjite și sărate.

– Bea multe ceaiuri medicinale cu efect vasodilatator, hipotensor, relaxant, cum este cel de păducel, roiniţă, șerlai sau vâsc. În magazinele naturiste și în farmacii găsești formule gata preparate din plante care mențin tensiunea arterială în limite normale și reduc frecvența bătăilor inimii în stările de agitație, încordare, stres. Sunt remedii naturiste excelente pentru cei care vor să-și normalizeze tensiunea arterială.

– Magneziul şi potasiul. Sunt două minerale esenţiale în dieta celor cu hipertensiune. Primul este un vasodilatator natural, iar al doilea este diuretic, ajutând la eliminarea sodiului. Se găsesc în legume cu frunze verzi (spanac, varză, salată verde, broccoli), în cereale integrale, fasole, nuci, ţelină etc. Potasiu mult conţin bananele, prunele, pepenele galben și roșu, caisele, dovleacul, ardeii, morcovii, portocale, cartofii, avocado, merele, perele, somonul, cerealele integrale, legumele cu frunze verzi.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.