Multe persoane supraponderale au, de obicei, și colesterolul mărit, iar dacă reușesc să piardă chiar și câteva kilograme, colesterolul scade. Odată cu el, și pericolele la care sunt expuse vasele lor de sânge.
Dacă ți-ai propus să treci la dietă, sfatul nostru este să nu adopți una extrem de strictă, să te înfometezi și să pierzi brusc multe kilograme. În felul acesta, nu pierzi masă grasă, ci masă musculară, pielea își pierde din elasticitate, apar vergeturile, etc... Mai mult decât atât, colesterolul nu scade, ba chiar crește. Ideal e să dai jos circa patru kilograme pe lună, nu mai mult. Trebuie să ai în vedere următoarele:
- E exclus să te înfometezi. Ba chiar e bine să mănânci des, dar puțin, astfel încât să nu simți niciodată nevoia să înfuleci până și farfuria când te așezi la masă.
- Mănâncă din trei în trei ore, astfel încât să ai trei mese principale și trei gustări pe zi. Nutriționiștii îți recomandă să ai aceste mese la ore fixe: 7-10-13-16-19. Nimic după ora 19.00, nici măcar o înghițitură. Dacă nu ai reușit să-ți iei masa la ora stabilită, vei sări peste ea, nu o vei mai mânca o oră mai târziu, nici nu vei mânca dublu la următoarea. Cei care au alt program de somn, se trezesc mai târziu și se culcă la fel de târziu, pot decala cu o oră programul meselor. Regula e ca după ora 20.00 ușa bucătăriei și cea a frigiderului să fie închise. Mâncatul haotic este catastrofal pentru siluetă, în schimb un program de mese din trei în trei ore reglează metabolismul glucidic şi te scapă de senzaţiile de foame.
- Ca la orice dietă, știi că nu ai voie să te îndopi cu dulciuri, șaorme cu sosuri, biscuiți, chipsuri și produse de patiserie. Dar nici nu-ți interzicem să-ți satisfaci micile pofte. Atâta timp cât respecți programul orelor de masă și nu faci excese, ești pe drumul cel bun.
- Nu contează doar ce mănânci, contează și cât mănânci. Degeaba ți-ai aprovizionat cămara numai cu legume și fructe, nuci și semințe, alimente BIO, dacă îți vârfuiești, ca de obicei farfuria, n-ai făcut nimic. Redu porțiile, redu numărul de calorii!
- Și, că a venit vorba de calorii, citește eticheta produselor. Poate pachetul acela de paste o avea el doar 330 de calorii pe porție, însă nu uita că în pachet sunt trei porții, deci nu trebuie să le mănânci pe toate.
- Ia în calcul și băuturile, la numărătoarea caloriilor zilnice. Dacă bei tot felul de sucuri din comerț, cafele îndulcite și asezonate cu frișcă, deja ai consumat o mulțime de calorii. Bea mai degrabă ceaiuri din plante medicinale. Te hidratează, sunt gustoase, nu au calorii (dacă nu le îndulcești). Cel verde e ideal dimineața, cel de rostopască ajută digestia de la prânz și scade colesterolul, iar cel de păpădie e binevenit la orice oră pentru proprietățile lui depurative, detoxifiante.
- Renunță la pâinea și la pastele din făină albă în favoarea unora din făină integrală. Conțin mai multe fibre și ajută la scăderea colesterolului.
- Fă sport! Nu trebuie să depui vreun efort extrem, dacă nu ești obișnuit și n-ai antrenament. O plimbare mai alertă prin parc, un mers cu bicicleta, un înot sau un tenis cu prietenii sunt mai mult decât suficiente.
Toate sfaturile de mai sus sunt doar începutul. Vei vedea că în timp te vei specializa singur în tot ce înseamnă alimentație sănătoasă, iar ce începi acum va deveni un stil de viață. Rezultatele se vor vedea, garantat – vei fi mai slab şi mai sănătos!