Fibrele şi lichidele
Acestea trebuie să fie elementele de bază din alimentaţia ta, dacă suferi de constipaţie şi vrei să ai un tranzit intestinal normal. Noi am alcătuit, pentru tine, dieta perfectă dintr-o zi. Încet, încet, ea poate deveni un stil de viaţă. Una, evident, mai uşoară şi mai sănătoasă.
Mic dejun
Începe-ţi ziua cu un pahar de apă plată sau de ceai Laxativ. Lichidele ajută organismul să-şi reintre în funcţiune. După o jumătate de oră – o oră, consumă un bol de cereale integrale, amestecate cu iaurt sau cu lapte. Poţi adăuga seminţe de in sau tărâţe de psyllium, cele mai cunoscute suplimente din fibre. Pentru a-şi face efectul, aceste fibre trebuie să absoarbă multă apă, aşa că asigură-te că bei suficient tot parcursul zilei. E bine să te dezobişnuieşti să consumi, la micul dejun, unt, margarină, mezeluri sau dulciuri, care sunt cei mai mari duşmani ai tranzitului.
Gustare
Un morcov, un fruct sau câteva prune şi smochine uscate, înmuiate de seara. Mai poţi încerca lapte bătut sau iaurt.
Prânz
Dacă reuşeşti să mănânci zilnic, la prânz, o supă sau o ciorbiţă, eşti pe drumul cel bun. Te satură şi, în plus, lichidele sunt oricând binevenite. La felul doi, încearcă o salată formată doar din legume crude, seminţe de in şi măsline, fără sosuri, ouă. Pâinea cea mai utilă este cea neagră sau de tărâţe.
Gustare
O porţie de struguri, de pere, piersici, curmale sau smochine uscate, care au uşor efect laxativ. Sau poţi ronţăi nişte nuci, migdale, arahide sau floricele de porumb (fără arome), şi ele bogate în fibre.
Cină
Peştele sau carnea de pui la grătar sunt permise atât la prânz, cât şi la cină. Ca garnitură – legume crude, fierte, sau măncăruri de mazăre, linte, fasole. Mănâncă încet şi mestecă bine! Seara, înainte de culcare, mai poţi bea un ceai din plante medicinale, cu efect laxativ (din senna, scoarţă de cruşin sau fructe de soc). Îşi va face efectul până a doua zi dimineaţa sau în decurs de 24 de ore.
Dacă nu eşti obişnuit cu toate aceste alimente, e recomandat să le introduci treptat în dieta ta!