facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Vâscul
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Vâscul

Viscum album L.

Specie parţial parazită din familia Loranthaceae, parazitând arbori precum mărul, plopul, bradul, mesteacănul, frasinul, cu tulpină cu ramificaţie dichotomică, cu frunzele invers ovate dispuse opus, sempervirescente, formând tufe globuloase ce se menţin pe planta gazdă prin haustori puternici; flori unisexuate dioice, grupate câte trei, fructele sferice, albe. Materialul vegetal de interes farmaceutic – frunzele cu rămurelele – se recoltează de pe mesteacăn, frasin, brad, măr, acestea fiind considerate cele mai bune gazde pentru obţinerea remediului medicinal natural. Recoltarea se face în lunile de iarnă, când se pot depista mai uşor şi se evită confuzia cu vâscul de stejar, cu frunzele caduce, acesta considerându-se a fi fără utilizări medicinale.

Ca plantă medicinală, vâscul este bine cunoscut din antichitate, Plinius vorbind despre un vâsc folosit contra epilepsiei; Albert cel Mare îl arată ca leac contra ciumei. În mitologia greacă era asociat cu lumea subpământeană; aici,”creanga sacră” reprezenta cheia cu care un muritor în viaţă ar putea intra în lumea de dincolo şi reveni înapoi în lumea celor vii nevătămat, aşa cum spune povestea lui Aeneas. Druizii utilizau planta ca afrodisiac, iar în legendele scandinave simboliza pacea şi iubirea. Se credea că vâscul îndepărtează tot răul, spiritele rele şi vrăjile, fiind purtat uneori ca amuletă protectoare. Mai exista credinţa că vâscul dăruieşte fertilitate şi abundenţă. În Europa este strâns asociat cu sărbătoarea Crăciunului, fiind foarte căutat şi utilizat ca decor, existând o străveche tradiţie a sărutului sub buchetul din vâsc.

La noi în ţară, medicina ştiinţifică a secolului trecut constata că vâscul influenţează în mod deosebit circulaţia sângelui scoborând tensiunea şi rărind pulsul, acest fenomen având loc la foarte scurt timp de la administrarea extractului de vâsc. În cazurile de arterioscleroză sau în tulburările funcţionale renale, atunci când exista o tensiune mare a sângelui cu dureri de cap, nesiguranţă în mers, alterarea atenţiei şi judecăţei în urma întrebuinţării mai îndelungate a unui preparat de vâsc se observa cum tensiunea scădea treptat şi fenomenele morbide dispăreau, bolnavul recăpătându-şi sănătatea.

După observaţiile a diverşi cercetători colina din vâsc influenţa schimburile hormonale având astfel impact asupra funcţionării sistemului vascular. S-a constatat că durerile de cap, congestiile cerebrale şi stările de ameţeală cedau la o mai lungă întrebuinţare a vâscului; în hemoptizii întrebuinţarea acestei plante aducea un efect aproape momentan datorită scăderii aproape instantanee a presiunii arteriale.

Medicina populară românească cunoştea faptul că ceaiul de vâsc opreşte toate sângerările şi îl dădea asociat cu traista ciobanului ori cu coada calului; pulberea de vâsc era considerată un puternic vermifug pentru copii. Unii medici ai vremii mai recomandau vâscul contra isteriei, convulsiilor, epilepsiei, ameţelilor etc.

În prezent, indicaţiile vâscului din monografii publicate în cărţile de specialitate includ: reducerea tensiunii arteriale, pentru arterioscleroză şi hipertensiune arterială, precum şi ameţeli, tahicardie nervoasă, cefalee hipertensivă, coree, isterie, excitabilitate, nevralgie, artroză, spondiloză, neuritide, artropatie cronică, ca adjuvant pentru hipertonie, astm, menopauză și simptomele sale precum palpitații, tahicardie, probleme circulatorii, dispnee dar şi în profilaxia şi terapia tumorilor.

Componentele farmacologic active din vâsc sunt considerate în principal lectinele şi viscotoxinele; pe lângă acestea mai conţine saponine triterpenice, aminoacizi, amine.

Efectele documentat pentru vâsc au fost în parte atribuite unor constituenţi activi biologic, cum ar fi esterii colinei (acetilcolina), histamina, acidul gamma-aminobutiric (GABA), tiramina şi flavonele. Aceste substanţe stimulează probabil sistemul nervos parasimpatic care determină o dilatare a vaselor de sânge. Mecanismul exact al efectului hipotensiv nu este clar, este posibil să existe o acțiune inhibitoare asupra excitabilității centrului vasomotor din medula oblongata. Extractul are, aparent, un efect anti-spasmodic asupra vaselor de sânge datorită stimulării parasimpatice. Cea mai mare activitate a fost raportată pentru frunzele de vâsc care parazitează pe salcie. A fost descris un efect de normalizare nu numai asupra hipertensiunii, dar şi asupra stărilor hipotensive.

Pentru Viscum a fost raportată o anumită activitate de stimulare a secreţiei de insulină.

În prezent, preparatele din vâsc sunt foarte utilizate în ţările vorbitoare de limbă germană ca metode complementare şi alternative în tratamentul adjuvant al cancerului.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri