Terminalia chebula
Terminalia chebula Retz.Fam. Combretaceae
Terminalia chebula (myrobalan) este un copac este înalt de până la aproximativ 20 m, cu coroana rotundă și ramuri răsfirate. Scoarța este maro închis cu câteva fisuri longitudinale, frunzele sunt ovat - eliptice, cu două glande mari în capătul pețiolului; florile sunt monoice, de un alb tern până la galben, cu un miros puternic neplăcut, purtate în vârfuri terminale sau panicule scurte. Florile apar mai-iunie, fructele iulie-decembrie. Fructul sau drupa are o dimensiune de aproximativ 2,5-5 cm; are cinci linii sau cinci coaste mai mari pe stratul exterior; este verde când este necopt și cenușiu gălbui când este copt.
Terminalia era cunoscută de antici, care par să o fi apreciat foarte mult în nenumărate afecțiuni. Fructele de Terminalia chebula aveau o mare reputație în rândul arabilor și au fost folosite de multă vreme și de către practicienii europeni, în primul rând ca laxative și în al doilea rând ca astringente, în diferite afecțiuni, în special în diaree și dizenterie. Pierre Apery afirma la începutul secolului trecut că atunci când sunt prăjite sunt încă folosite în Turcia cu rezultate excelente în inflamațiile intestinale. Unguentul era folosit ca astringent local. Fructele conferă o culoare verde salivei și au un gust astringent, acru.
Cu ocazia realizării studiului publicat în 2013, Bag și colaboratorii, în timp ce au examinat o serie de plante medicinale, au descoperit una dintre cele mai venerate plante medicinale și anume Terminalia chebula (T. chebula), care a prezentat o serie de activități medicinale de interes. Fructul pomului are diverse beneficii pentru sănătate și a fost folosit în India ca medicament tradițional și ca remediu de uz casnic împotriva diferitelor afecțiuni umane, încă din antichitate. T. chebula a fost utilizată pe scară largă în medicina ayurveda, unani și homeopată și a ajuns acum în centrul atenției în medicina modernă. Beneficiile observate pentru sănătate pot fi atribuite prezenței diferitelor substanțe fitochimice precum polifenoli, terpene, antocianine, flavonoide, alcaloizi și glicozide.
Fructul este ușor laxativ, stomachic, tonic, antispastic, astringent, vindecător. Este util în probleme oftalmice, hemoroizi, carii dentare, sângerare a gingiilor, cavitate bucală ulcerată. Pasta din pulpă preparată cu apă se dovedește a fi antiinflamatoare, analgezică și are capacitate de purificare și vindecare a rănilor. Decoctul său este folosit pentru gargară în ulcere bucale, dureri în gât. Pulberea sa este o bună pastă de dinți astringentă pentru gingiile sensibile, sângerări și ulcerații la gingii. Este bună pentru a crește pofta de mâncare, ajută digestia, este un stimulent hepatic, stomachic, agent procinetic gastrointestinal și laxativ ușor. Pulberea fructelor de T. chebula a fost folosită în diareea cronică. Se folosește în slăbiciune nervoasă, iritabilitate nervoasă. Este adjuvantă în hemoragii datorită naturii sale astringente și bună pentru tusea cronică, dureri de gât precum și astm. De asemenea, este utilă în calculii renali, disurie, retenție de urină și afecțiuni ale pielii cu secreții precum alergii, urticarie și alte afecțiuni eritematoase.
A fost documentată activitatea hipopolipidemică a extractului de T. chebula împotriva atersclerozei induse experimental. De asemenea, T. chebula a arătat în studii științifice activitate hipocolesterelomică împotriva hipercolesterolemiei induse și a aterosclerozei la iepuri. Mai mult, descoperirile publicate de Subramanian și colab. în 2021, dezvăluie potențialul hipolipidemic și anti-obezitate al unui extract din fructele de T. chebula pe șoareci obezi hrăniți cu grăsimi. Cercetătorii au considerat că extractul își exercită efectele anti-obezitate prin suprimarea lipogenezei prin reducerea expresiei enzimei lipogenice, creșterea oxidării acizilor grași și prin declanșarea unor răspunsuri antiinflamatorii.