facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Flori de tei: Beneficii, proprietăți și utilizări
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Flori de tei: Beneficii, proprietăți și utilizări

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Tei, flori, N149, ceai la pungă; Tei, N165, ceai la plic;

● ceaiuri complexe: Antistres, N160, ceai la plic, Noapte bună (sedativ), N130, ceai la pungă, Somn liniștit, N161, ceai la plic,  Ceai Calmocard, plic / pungă; Ceai Colon sănătos, plic / pungă; pungă; Ceai Plantusin, plic / pungă.

 

 

CUPRINS

Originea și istoria utilizării florilor de tei

Beneficiile teiului

Proprietățile teiului

Utilizarea florilor de tei

Precauții ale utilizării florilor de tei

 

Tei este numele comun al unui gen de arbori din familia nalbei, nativ în regiunile temperate din emisfera nordică, numeroase dintre speciile sale fiind astăzi cultivate în multe părți ale lumii atât pentru lemnul lor cât și ca arbori ornamentali.

Nu putem vorbi despre un așa zis ”tei normal” și un ”tei sălbatic”, cum adesea se vehiculează. Putem vorbi despre cele 3 specii de tei care sunt prezente în flora României și anume: teiul pucios (Tilia cordata), teiul cu frunza mare (Tilia platyphyllos) şi teiul alb sau teiul argintiu (Tilia tomentosa Sin. T. argentea). Diferențele cele mai evidente între cele trei specii se pot observa la frunzele lor, astfel: teiul pucios are frunzele mai mici, fără peri pe dos, doar la ramificațiile nervurii principale sunt grupuri de peri ruginii; teiul cu frunza mare are evident frunzele mai mari, iar teiul argintiul are dosul frunzelor alburiu/argintiu. În sălbăticie, teiul argintiu se întâlnește în principal în păduri de stejar alături de carpen, teiul cu frunza mare în păduri de frasin iar cel pucios în păduri de amestec. Toate cele trei specii se cultivă în pepiniere și au întrebuințări medicinale.

În cât timp crește teiul? Teiul este o specie de arbore populară și ușor de plantat care, în medie, poate crește de la câțiva centimetri până la câțiva metri în înălțime într-un an, în funcție de condițiile de mediu, specie, îngrijire adecvată și de sănătatea arborelui. Teiul poate trăi mai mult de 500 de ani, ajungând la 20-40 m înălţime.

 

Originea și istoria utilizării florilor de tei

Un mit foarte vechi asociat teiului este transformarea Phylirei, o nimfă, într-un arbore de tei. După ce a fost răpită de zeul Saturn în chip de cal, şi a dat naştere unui renumit Centaur – Cheiron, ea a fost atât de devastată încât a implorat zeii să nu o lase printre muritori. Dorinţa ei a fost îndeplinită şi ea a fost transformată într-un tei.

În Europa, multe legende şi superstiţii sunt centrate în jurul acestui arbore. Lemnul de tei a fost folosit pentru sculptarea lucrărilor de artă sacre, iar teiul, care era arborele satului, a jucat un rol important în viaţa europenilor timpurii. Astfel, a fost de la sine înţeles ca teiului să i se atribuie proprietăţi curative speciale. Printre popoarele germanice, teiul a fost un arbore sacru pentru îndrăgostiţi, arborele care aducea fertilitatea şi prosperitatea.

Proprietățile florilor de tei

În scop medicinal se folosesc florile de tei, recoltate de la cele trei specii de tei menționate în paragrafele de mai sus și prezintă următoarele proprietăți:usureaza expectoratia

 • Anxiolitic și sedativ: florile de tei sunt adesea folosite pentru proprietățile lor calmante. Conțin flavonoide și uleiuri volatile despre care s-a demonstrat că au efecte anxiolitice și sedative, ce pot ajuta la atenuarea anxietății și la instalarea unui somn odihnitor.
 • Activitate sudorifică: florile de tei sunt cunoscute ca „leacurile de transpirație” folosite în principal pentru răceli cu febră și infecții. De asemenea, ajută la reducerea congestiei nazale și în calmarea iritației gâtului.
 • Efect emolient: mucilagiile constituie principiul activ dominant din florile de tei și imprimă acestora efect emolient, calmant al tusei și a iritațiilor mucoaselor tractului respirator.
 • Proprietăți antispastice: florile de tei au fost folosite în mod tradițional ca remediu pentru probleme digestive, cum ar fi indigestie și crampe abdominale. Se crede că acest lucru se datorează efectelor sale antispastice, care pot ajuta la relaxarea mușchilor netezi din tractul gastrointestinal.
 • Activitate antioxidantă: florile de tei conțin flavonoide precum quercetina și kaempferolul, care au proprietăți antioxidante. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism, reducând stresul oxidativ și scăzând riscul bolilor cronice.
 • Efecte antiinflamatorii: Unele studii sugerează că extractele de flori de tei prezintă proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru ar putea fi benefic în afecțiuni caracterizate de inflamație, cum ar fi artrita sau afecțiunile inflamatorii ale pielii.
 • Acțiune diuretică și hipotensivă: florile de tei ajuta dilatarea vaselor de sânge, pot crește producția și eliminarea de urină. Acest lucru poate fi util în cazurile în care există retenție de lichide în exces și hipertensiune.

 

Beneficiile florilor de tei

 • Ajută în răceli, bronșite și alte infecții respiratorii: datorită proprietăților sudorifice, antiinflamatorii emoliente și imunostimulatoare, remediile cu flori de tei constituie un eficient tratament naturist contra virozelor.
 • Calmează tusea și gâtul iritat: unul dintre cele mai renumite beneficii ale ceaiului de tei este acela de calmare a tusei și durerilor de gât, prin efectele sale expectorante și emoliente.
 • Relaxare și ameliorarea stresului: reduce anxietatea, iritabilitatea și îmbunătățește calitatea somnului.
 • Tulburări de digestie și dureri abdominale: consumul de ceai de tei după mese poate sprijini digestia și reduce colicile gastrointestinale, datorită proprietăților carminative și antispastice.
 • Scade tensiunea arterială: Compușii din florile de tei au efecte vasodilatatoare și hipotensive, fiind de mare ajutor persoanelor care suferă de hipertensiune și palpitații pe fond de stres.
 • Sprijin imunitar: florile de tei conțin antioxidanți care protejează celulele de stresul oxidativ și susțin funcția imunitară generală.
 • Suport menstrual: ajută atenuarea crampelor și disconfortului menstrual, datorită efectelor antispastice și relaxante care contribuie la reducerea contracțiilor uterine și la ameliorarea durerii asociate cu menstruația.

 

Utilizarea florilor de tei

Florile de tei pot fi utilizate în diferite moduri, atât intern, cât și extern. Iată câteva modalități comune pe care le poți folosi acasă:

 1. Ceai de tei: Una dintre cele mai populare moduri de utilizare a florilor de tei este sub formă de ceai.

Poți pregăti un ceai de tei, sub formă de:

- decoct scurt: pune 1-2 linguriţe de plantă în 200 ml apă și lasă-le să fiarbă 2-3 minute. Stinge focul și mai lasă 10 - 15 minute vasul acoperit, apoi strecoară.

- macerat la rece: pune 2-3 linguriţe de plantă în 500-750 ml apă rece și lasă-le la macerat de seara până dimineaţa. Maceratul astfel obținut este mai vâscos și puternic emolient, fiind foarte eficient pentru dureri de gât și tuse seacă. Se strecoară și se bea încălzit, pe parcursul zilei.

 1. Sirop de tei: îl poți prepara acasă din flori proaspete sau îl găsești de cumpărat. Este un bun remediu naturist pentru tuse la copii.
 2. Băi cu ceai de tei: se pun 6 linguriţe de plantă în 1 litru de apă clocotită, se fierb timp de 2-3 minute şi se lasă 10 - 15 minute acoperit. Se strecoară și se adaugă în apa de baie, pentru relaxare.

 

Precauții ale utilizării florilor de tei

Dacă știi că ai alergie sau hipersensibilitate la polen și observi semne de înroșire sau mâncărime a feței, întrerupe utilizarea produselor cu tei.

Ești însărcinată sau alăptezi? Poți folosi la nevoie teiul, dar evită utilizarea sa pe termen lung sau în cantități mari în uzul intern.

 

 

Bibliografie:

-Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), EMA/HMPC/337067/2011, Assessment report on Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., Tilia x vulgaris Heyne or their mixtures, flos, 22 May 2012

-Istudor Viorica, FARMACOGNOZIE, FITOCHIMIE, FITOTERAPIE, vol. I, Editura Medicală, București 1998

-Gerhard Madaus, Lehrbuch der Biologischen Heilmittel, 1938 

-Prodan I., Buia Al., Flora mică ilustrată a Republicii Populare Romîne, Ministerul Agriculturii și Silviculturii, Editura Agro-Silvică de Stat, 1958

 

 

 

 

 

 

 

Asocieri recomandate

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri