facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Flori de soc: Beneficii, proprietăți și utilizări
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Flori de soc: Beneficii, proprietăți și utilizări

Florile de soc, frumoase și parfumate, ne încântă primăvara cu aroma lor. Sunt cunoscute o serie de utilizări culinare, printre care faimoasa socată, dar și numeroase remedii pentru sănătate obținute din aceste flori.

CUPRINS

Despre florile de soc

Proprietățile florilor de soc

Beneficiile florilor de soc

Utilizarea florilor de soc

Contraindicatii si efecte secundare flori de soc

 

Despre florile de soc

Socul este un arbust foarte răspândit la noi în țară, fiind adesea întâlnit la marginea pădurilor și pe malul râurilor. A fost introdus în cultură datorită proprietăților sale terapeutice, dar este folosit și ornamental în parcuri și grădini. Crește până la o înălțime de 4-6 m, are tulpina şi ramurile acoperite de o scoarţă cenuşiu-verzuie, având în interior o maduvă albă. Florile sunt de culoare albă, plăcut mirositoare iar fructele sunt mici, de culoare neagră, lucioase. Înfloreşte în lunile mai-iunie, când se recoltează în scop medicinal florile de soc. În trecut se utilizau atât scoarța, cât și frunzele în compoziția unor ceaiuri cu efect depurativ, antireumatic, diuretic. Astăzi sunt considerate oficinale doar florile și fructele de soc.

Această plantă medicinală este cunoscută și utilizată din Antichitate. În Evul Mediu, Lonicerus (1564) recomanda socul ca emolient, antifebril, diuretic, laxativ şi pentru curăţarea ficatului şi a splinei, iar în 1938 Madaus recomanda florile de soc ca diaforetic excelent, specificând faptul că ele sunt adesea administrate sub formă de infuzie pentru răceli, afecţiuni febrile, afecţiuni respiratorii, precum laringită, bronşită, tuse, tuse convulsivă, pneumonie, tuberculoză pulmonară, nas curgător, gripă, rujeolă, scarlatină. Florile mai sunt administrate ca produs de curăţare a sângelui, folosite în mod tradiţional pentru curele de detoxifiere şi ca agent depurativ în obezitate.

Florile de soc au în compoziție flavonoide, amine alifatice, ulei volatil (care conferă mirosul plăcut al florilor proaspete), acizi polifenol–carboxilici (cafeic, ferulic, clorogenic liber şi glicozidat), acid malic, taninuri, saponozide, glicozide cianogenice (sambunigrozida), mucilagii și săruri minerale.

Proprietățile florilor de soc

Azi, mulţi medici şi alţi oameni de ştiinţă redescoperă secretele acestei plante şi efectele sale benefice asupra organismului. Principiile active din florile de soc reduc inflamaţia căilor respiratorii, ajută la eliminarea secreţiilor în exces şi scad febra în cazul răcelilor.

  • Activitate diaforetică (sudorifică): florile de soc sunt folosite pentru a induce transpirația la persoanele cu febră și răceală.
  • Efect emolient: prin mucilagiile pe care le conține are efect emolient, calmant al iritațiilor mucoaselor tractului respirator și al tusei seci.
  • Efect secretolitic: stimulează secrețiile bronșice, având rol de fluidificare a sputei și astfel ușurează expectorația.
  • Efect depurativ: asocierea acţiunilor diuretică, diaforetică şi ușor laxativă recomandă florile de soc pentru detoxifierea organismului, în sensul favorizării eliminării substanţelor toxice–reziduale din corp.
  • Acțiune diuretică: prin sărurile de potasiu din compoziţie, florile de soc stimulează funcția renală, astfel crește producerea și eliminarea de urină, efect necesar în retenţiile hidrosaline de diverse cauze (cardiace, renale) şi în afecţiunile urinare şi articulare.
  • Efect laxativ: florile de soc, dar și fructele de soc au efect laxativ blând, prin stimularea peristaltismului intestinal.
  • Susține imunitatea: florile de soc pot ajuta la întărirea sistemului imunitar prin curăţarea ganglionilor limfatici.

Beneficiile florilor de soc

  • Ajută în răceală și gripă: datorită proprietăților sudorifice, antiinflamatorii, emoliente și expectorante, remediile cu flori de soc reduc simptomele ce apar în răceală și gripă (febră, tuse, dureri de gât);
  • Calmează tusea: prin efectele sale expectorante și emoliente, fluidifică secrețiile bronșice, liniștește iritația gâtului, ajutând atât în tusea productivă, cât și în tusea seacă, iritativă;
  • Contribuie la detoxifierea organismului: florile de soc sunt incluse în curele detoxifiante de primăvară, în rețetele pentru afecțiuni ale pielii și în remedii pentru controlul greutății.

Utilizarea florilor de soc

Ceai de flori de soc

Una dintre cele mai populare moduri de utilizare a florilor de soc este sub formă de ceai.

Poți pregăti un ceai de soc, sub formă de infuzie astfel: peste o linguriță de plantă toarnă 200 ml apă clocotită şi lasă 10-15 minute acoperit, apoi strecoară. Poți bea 2-3 căni cu ceai pe zi.

Sirop de flori de soc

Poți prepara sirop acasă din flori proaspete de soc sau îl găsești alături de alte plante medicinale în formula unor siropuri gata preparate.

Socată

Rețeta tradițională de socată se prepară din flori de soc, zahăr și lămâie, care se lasă la fermentat într-un borcan câteva zile. Rezultă bine-cunoscutul suc foarte aromat și ușor acidulat, cu virtuți terapeutice.

Deserturi cu soc

Pe lângă socată, foarte populară la noi, florile de soc sunt folosite culinar și pentru prepararea clătitelor, sorbetului cu soc sau la ornarea torturilor. Din fructele de soc (bogate în antociani și vitamina C, cu rol antioxidant) se prepară dulceață, gem, sirop sau vin.

 

Contraindicații și efecte secundare flori de soc

Dacă știi că ai alergie sau hipersensibilitate la polen și observi semne de înroșire sau mâncărime a feței, întrerupe utilizarea produselor cu flori de soc.

Ești însărcinată sau alăptezi? Poți folosi la nevoie preparate cu flori de soc, dar evită utilizarea acestora pe termen lung sau în cantități mari în uzul intern.

Ceaiul din flori de soc se poate administra continuu o perioadă până la 3 luni. Dacă ai nevoie în continuare de acest ceai, poți relua administrarea după o pauză de o lună.

Fructele de soc consumate proaspete, crude, pot da tulburări gastrointestinale (colici, diaree), însă preparate corespunzător sunt lipsite de efecte adverse.

 

 

 

 

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri