facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Siminoc
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Siminoc

Helichrysum arenarium (L.) Moench

Siminocul este o plantă erbacee perenă, aparținând familiei Asteraceae, şi este originară din Europa, Asia Centrală și China. Planta crește 10–30 (50) cm înălțime, cu rizom descendent oblic, puternic și scurt. Tulpina este de obicei ramificată în partea superioară și poartă frunze alternative, care au lungimea de 2-5 cm. Frunzele rozetei sunt invers ovoide, în timp ce frunzele superioare sunt liniare-lanceolate. Atât frunzele cât și tulpina sunt acoperite cu păr lânos cenușiu sau argintiu. Inflorescența este capituloasă, numeroasă, globuloasă, cu diametrul de 3–6 (9) mm și capitulele 10–30 (100) sunt grupate în umbele false cu flori galbene, rozacee sau portocalii.

Originea numelui genului este derivată din cuvintele grecești helios, însemnând soare și chrysos, care înseamnă aur, ceea ce se referă la culoarea strălucitoare-aurie a inflorescenței.

Siminocul are o lungă tradiție în etnomedicina europeană ca plantă medicinală căreia îi este atribuită activitate colagogă, coleretică, hepatoprotectoare și detoxifiantă (Czinner et al., 2001).

Principalii compuși biologic activi ai Helichrysi arenarii inflorescentia sunt flavonoizii, în timp ce alți compuși prezenți în cantitate remarcabilă sunt ftalidele, carotenoizii, uleiul esențial și pigmenții galbeni: derivați de α-piron, cum ar fi arenol și homoarenol. Cu toate acestea, unii cercetători au raportat că este suma flavonoidelor cea care reprezintă activitatea colagogică a extractelor de flori.

Helichrysi arenarii flos sunt enumerate ca medicament oficial în Farmacopeea de Stat a URSS, Farmacopea Helvetica și Farmacopeea poloneză pentru activitatea coleretică și colagogică. În plus, datorită utilizării îndelungate în medicina tradițională, precum și a proprietăților terapeutice dovedite, a fost inclusă în monografiile Organizației Mondiale a Sănătății, Comisiei Germane E, în referințe pentru medicamente pe bază de plante şi codul farmaceutic german (Blumenthal et al., 1998; PDR, 1998; DAC, 2005; OMS, 2015).

Conform monografiilor OMS (OMS, 2015), Helichrysi flos este folosit ca şi colagog în tratamentul afecţiunilor dispeptice şi în medicina tradițională ca şi coleretic, diuretic, ușor spasmolitic, agent hepatoprotector și pentru detoxifiere.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri