facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Sclipeţi – Potentilla erecta, Tormentil
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Sclipeţi – Potentilla erecta, Tormentil

(Familia Rosaceae)
Tormentil, Potentilla erecta l., sinonim Potentilla tormentilla stokes, mica bijuterie cu floare galbenă, cu doar patru petale în formă de inimă, cu frunze divizate la baza plantei.

Numele acestei plante se naște datorită marilor virtuți care au fost atribuite medicamentelor celor mai vechi timpuri. De fapt, numele generic Potentilla provine de la cuvântul latin POTENS = plantă mică, cu proprietăți de vindecare puternice. Numele specific erecta este evident derivat din obiceiul plantei. Primul care a clasificat aceasta plantă a fost biologul și naturalistul suedez Carl Linnaeus cu numele de Tormentilla erecta în 1753; ulterior a fost preluată și dezvoltată în continuare de către botanistul Ernst Adolf Raeuschel în 1797, care a modificat, de asemenea, numele. Germanii numesc aceasta planta Tormentill sau Blutwurz; apelul francez dressée potentille sau Tormentille; în timp ce tormentil are apel britanic.

Originară din Olanda, numele vine de la olandezul tormentum (hărțuire sau crampe). Planta are, de asemenea, o tradiție îndelungată ca plantă medicinală, utilizată pentru proprietăţile sale hemostatice. De la plantă se recoltează rădăcina în perioada lunilor de primavară când florile sunt deschise, sau toamna. Rădăcina are un conţinut semnificativ de elemente active ca de exemplu: taninuri, substanţe saponine, răşină, substanţe glicozide şi flavonoide, uleiuri esenţiale, colorant roşu. Astfel se explică proprietăţile curative, antibacteriene şi antiinflamatorii ale plantei.

Este cunoscut sub numele de Néalfartach în irlandeză. Neal în irlandeză înseamnă depresie.

Cu mult timp în urmă, s-au fiert rădăcinile în lapte, pentru tratamentul diareei, decocturile au fost de asemenea folosite pentru a vindeca putrezirea picioarelor la oi.

La începutul anilor 1700, Irlanda a suferit un deficit de copaci, guvernul irlandez a acordat 200 £ lui William Maple pentru a descoperi că pielea ar putea fi tăbăcită cu ajutorul rădăcinilor de Tormentil. Doi ani mai târziu a publicat un pamflet cu constatările sale intitulate - "O metodă de bronzare fară coajă".

Tormentil are un conținut foarte ridicat de taninuri. Din acest motiv, este ideal pentru toate cazurile de diaree cauzate de infecţii sau inflamaţii şi pentru alinarea gastritei și enteritei. Rădăcina conține proprietăți antiseptice. O utilizare importantă pentru Tormentil în trecut a fost tratarea arsurilor grave.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri