facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Salvia: Beneficii, proprietăți și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Salvia: Beneficii, proprietăți și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Salvie G94 ceai la pungă, Salvie G95 ceai la plic

●ceaiuri complexe: Calmocard C22/C23 ceai la pungă/plic, Digestiv Antibalonare D65/D147 ceai pungă/plic, Glicostat M95/M96 ceai la plic/pungă, Hepatofit protector hepatic D156/D157 ceai la plic/punga, Hapciu, R34, ceai la plic, Menopauză G72 ceai la plic

Din vremea anticilor până în Evul Mediu a circulat un proverb latinesc - Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto? (Cum să moară un om dacă îi creşte salvie în grădină?).

Despre salvie

Romanii o tratau ca plantă sacră, credeau că ea poate conferi imortalitate şi au creat o ceremonie specială în vederea colectării ei. Ca şi grecii, au utilizat-o ca şi conservant pentru carne, o tradiţie care a continuat până la introducerea metodelor de congelare.

Tipuri de salvie

Se cunosc peste 900 de specii de salvie. Cea folosită medicinal este Salvia officinalis - plantă ierboasă, cu frunzele groase, verzi-argintii, caracteristice, acoperite cu peri moi şi denşi; florile albastru-violet, mai rar albe. Crește mai mult în cultură, dar și în grădini.

O altă specie cultivată este Salvia sclarea – cunoscută ca Șerlai sau Iarba sf.Ion, plantă medicinală și ornamentală, utilizată și în gastronomie și cosmetică. Are inflorescențele de culoare liliachii-roz, miros foarte plăcut, iar frunzele bazale sunt mari, verzi-gri. 

În flora spontană la noi întâlnim salvia de câmp (Salvia pratensis), numită jaleș, care are numeroase întrebuințări pentru sănătate în medicina populară. O altă specie de salvie este Salvia glutinosa, denumită popular cinsteț. Spre deosebire de jaleș are florile galbene, efect antiinflamator și antioxidant, ajută la înlaturarea durerilor de cap si în reumatism.

Proprietățile salviei

Medicina românească de la începutul secolului XX, atribuie salviei acţiune stimulentă generală, tonifiantă, antisudorală, anticatarală, expectorantă, calmantă a sistemului nervos, antispastică, carminativă, stimulentă digestivă.

Pe lângă acestea, British Herbal Pharmacopoeia (1971-1983) mai recomandă salvia în dispepsie cu flatulenţă, hiperhidroză (transpirație excesivă), faringite, stomatite, gingivite, glosite. Monografia Comisiei E o recomandă intern în caz de probleme dispeptice şi transpiraţie excesivă, iar extern în inflamaţii ale mucoasei bucale şi faringiene.

Stima cu care salvia a fost privită nu s-a diminuat. În anul 2001, Asociaţia Internaţională a Plantelor i-a acordat salviei titlul de „Planta anului”.

Compuşii caracteristici din salvie cărora li se atribuie utilizările sale tradiţionale sunt uleiul esențial, flavonoidele şi taninurile.

Antibacterian natural

Uleiul esențial de salvie s-a dovedit a fi activ împotriva mai multor agenți uropatogeni obținuți din probele de urină ale persoanelor cu infecții urinare, precum Klebsiella, Enterobacter species, E. coli, Proteus mirabilis și Morganellamorganii (Pereira și colab., 2004).

Antiinflamator

Studiile farmacologice au arătat că salvia, prin flavonoidele și terpenelele din compoziția sa, are efecte antiinflamatorii și antinociceptive (calmează durerea). 

Efect estrogenic-like

Salvia conține flavonoide fitoestrogene cum ar fi luteolina, apigenina, quercetin-glicozidele. Un studiu publicat în 2013 arată implicarea flavonoidelor estrogenice dintr-un extract etanolic din Salvia officinalis, în reducerea bufeurilor ce apar la menopauză.

Antioxidant remarcabil

Proprietățile antioxidante ale salviei au fost demonstrate în studii in vitro, iar efectul este atribuit acidului rozmarinic din compoziția sa.

                 

Beneficiile salviei

Combate tulburările de menopauză

Salvia a fost utilizată tradițional pentru a reduce transpirația excesivă, bufeurile, scurgerile vaginale și pentru îmbunătățirea memoriei în special la femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză.

Consumul de ceai de salvie, are o acțiune asupra axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. Eficacitatea salviei pentru tratamentul bufeurilor în timpul menopauzei și a altor simptome asociate menopauzei (iritabilitate, uscăciune vaginulă) a fost, demonstrată într-un studiu clinic multicentric deschis. (Palmieri și colab. 2016). Conform concluziilor unui alt studiu, izoflavonele din salvie, administrate local, au atenuat atrofia vaginală la femeile aflate la menopauză. (Dizavandi și colab., 2019)

Ajută în probleme respiratorii

Salvia este mucolitică prin cetonele monoterpenice şi anticatarală, fiind utilă în afecţiunile respiratorii, mai ales cu secreţii excesive (rinite, faringite, sinuzite, amigdalite, laringite, traheobronşite, astm).

Ajută în afecțiuni digestive

Prin efectele sale de stimulare a secreției biliare, de relaxare a musculaturii netede şi de eliminare a gazelor intestinale, salvia este utilă în tulburările de motilitate digestivă, cu meteorism, colici, diskinezie biliară, staza biliară, colecistite. Proprietățile astringente și dezinfectante, o recomandată în enterocolite.

Calmează iritațiile gurii și gâtului

Salvia, prin proprietățile sale antimicrobiene, antiinflamatoare și astringente, s-a dovedit un remediu valoros pentru infecțiile gurii și gingiilor, contra aftelor și ulcerațiilor bucale. Este eficientă în cazul durerilor de gât, a amigdalitei, faringitei, dar și în caz de răgușeală.

Îmbunătățește funcțiile cognitive și memoria

Salvia are efect relaxant asupra sistemului nervos, anxiolitic, antidepresiv, neuroprotector, îmbunătățește atenția și memoria, crește vigilența. Uleiul esențial de salvia sclarea combate stresul și anxietatea.

Ajută în diabet

Salvia reduce glicemia, probabil prin taninurile care scad absorbţia glucozei, fiind recomandată persoanelor cu diabet zaharat.

Metode de utilizare a salviei

Salvia se utilizează intern sub formă de infuzie, pulbere sau tinctură, iar extern se face gargară cu ceai de salvie sau inhalații cu aburi pentru răceală.

Ceaiul din salvie se prepară astfel:  peste o linguriță de plantă se toarnă 200 ml de apă clocotită şi se lasă cana 10-15 minute acoperită. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi. Pentru gargară se face un ceai mai concentrat din 2-4 lingurițe de plantă la 200ml apă.

Frunzele proaspete de salvie se pot folosi pentru condimentarea diverselor preparate culinare, pentru a aduce o notă aromat-amăruie.

Contraindicații pentru utilizarea salviei

Ceaiul de salvie nu este indicat femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează. Nu se recomandă administra continuu o perioadă mai lungă de 3 luni. Dacă ai o afecțiune cronică pentru care bei ceai de salvie, fă o pauză de o lună, după 3 luni de utilizare zilnică.

Uleiul esențial de salvie nu este recomandat pentru uz intern, deoarece conține tuionă. Se foloseste doar extern, în concentrații mici.

Salvia se mai găsește in următoarele produse:

● capsule, comprimate: Biomicin urinar A20 capsule moiMenopauză G81, Tiroidă M109

● dropsuri: Plantusin gât iritat R64

● ovule: Ginosept trofic, G103, ovule

● spray: Plantusin R60 spray pentru gâtBiosept Protect A30 spray pentru gât

Bibliografie:

- Dizavandi FR, Ghazanfarpour M, Roozbeh N, Kargarfard L, Khadivzadeh T, Dashti S. An overview of the phytoestrogen effect on vaginal health and dyspareunia in peri and post-menopausal women. Post Reproductive Health. 2019;25(1):11-20.

- Heydarpour S, Sharifipour F, Heydarpour F. Effect of Salvia officinalis scent on postmenopausal women's sexual function and satisfaction: a randomized controlled trial. BMC Womens Health. 2023 Aug 23;23(1):442.

- Kim, Moonsuk ·Shin, You Kyoung ·Seol, Geun Hee. Inhalation of Clary Sage Oil before Chemotherapy Alleviates Anxiety and Stress without Changing Blood Pressure: A Randomized Controlled Trial. Journal of Korean Biological Nursing Science 2021;23(4):267-275

- Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.525-528.

- https://drdorindragos.ro/plante/plante_s.php#Salvie 

- Palmieri B, Vadalà M, Fornabaio N, Laurino C. A New Vaginal Gel for Femalegenital Wellness and Disease Prevention: Rationale of a Multi-Herbal Derived Treatment on a High-Tech Pharmaceutical Perspective. American Journal of Phytomedicine and Clinical Therapeutics. 2016,4(1),001-018.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri