facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
PORUMBAR
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

PORUMBAR

Prunus spinosa L.

Porumbarul este un arbust spinos din familia Rosaceae, originar din Europa, Asia de Vest și Africa de nord-vest, care crește inițial în climatul temperat temperat continental al emisferei nordice, deosebit de răspândită în țările mediteraneene dar care a fost naturalizat local în America de Nord și Noua Zeelandă. Această plantă preferă să crească pe dealuri stâncoase, stânci, margini de pădure, pășuni și poate fi găsită din câmpii până la podişul de munte (1000-1600 m).

Descoperirile artheologice au menţionat prezenţa porumbarului în locuințele neolitice, fapt care vorbește despre utilizarea fructelor de porumbar ca hrană în timpurile preistorice.

Ca plantă medicinală, porumbarul este puțin cunoscut în Evul Mediu, în timp ce cărțile de plante din secolul al XVI-lea știu foarte multe despre el sub numele de Prunus silvestris. S-au folosit rădăcinile, scoarța galbenă interioară, florile și fructele. Coaja astringentă a fost folosită și împotriva febrei intermitente. Sucul fructelor necoapte se păstra ca un gem îngroșat. Fructele uscate erau păstrate în Austria ca remediu casnic. Vinul de porumbar era utilizat ca diuretic, fiind preparat din fructe de porumbar, rachiu, zahăr, stafide și cuișoare. Schulz indica utilizarea acestora ca ceai purificator de sânge și ca remediu pentru problemele tractului respirator, digestiv și urinar.

Florile de porumbar sunt bogate în acid organic, flavone, quercetină, kaempferol, magneziu, potasiu și glicozide.

Fructele acestui copac au un conținut ridicat de polifenoli incluzând, în special, flavonoli, acizi fenolici și derivați de cumarină, apoi zaharuri, vitamina C, săruri de calciu și magneziu, acizi organici, beta-sitosterol, acid ferulic, antocianine, prunicianină, gumiresine și taninuri.
Este cunoscut faptul că fructele exercită efecte astringente, spasmolitice, diuretice, antimicrobiene, anti-diareice și antidizenterice. Sunt recomandate pentru dureri de stomac, diaree, boli de rinichi, dizenterie, dischinezie biliară, tuse convulsivă, boli ale sistemului cardiovascular și pentru stimularea digestiei. Extractele etanolice din porumbar au un conținut ridicat de substanțe fenolice și o activitate antioxidantă ridicată și pot fi utilizate în industria farmaceutică și alimentară.

Mai mult, fructele Prunus spinosa L. sunt utilizate pentru producerea diferitelor gemuri și băuturi tradiționale, precum suc, vin, ceai și distilate în industria alimentară. Datorită cantității substanțiale de antioxidanți fenolici fructele de porumbar ar putea fi considerate un material potențial util atât pentru industria suplimentelor, cât și pentru industria alimentară, datorită efectelor sale antioxidante și antimicrobiene.
Polifenolii şi antocianinele au o activitate antioxidantă puternică, reducând în mod semnificativ efectele nocive ale radicalilor liberi care sunt produși de specii reactive de oxigen. Se presupune că, consumul regulat de fructe de porumbar ar trebui să crească circulația compușilor bioactivi, cum ar fi polifenolii, care ar putea îmbunătăți eventual sistemul antioxidant endogen și să protejeze țesuturile împotriva deteriorării stresului oxidativ induse de dieta bogată în grăsimi și hiperglicemie.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri