Pinul: Beneficii, utilizări pentru sănătate și contraindicații
REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:● ceaiuri complexe: Hapciu, R34, ceai la plic, Plantusin (antibronșic), R1/R26, ceai la pungă/plic, Prostată G74/G73 ceai pungă/plic
Cunoașterea și utilizarea speciei Pinus sylvestris - pinul, în special a uleiurilor esențiale extrase din această specie, pot aduce numeroase beneficii, de la sănătatea respiratorie și sănătatea pielii, până la reducerea stresului și a inflamației.
Cuprins
Despre arborele de pin
Beneficiile pinului pentru sănătate
Contraindicații în utilizarea arborelui de pin
Despre arborele de pin
Cea mai răspândită specie de pin din lume, coniferul Pinus sylvestris (pinul de pădure) poate fi găsită în toată Eurasia. Uriașele păduri de pini din Siberia sunt cele mai mari grupări din lume ale unei specii individuale de arbori.
Pinul este un conifer de talie medie. Atinge în medie 23-27 m înălțime, dar poate atinge peste 40 m și poate trăi 400 de ani sau mai mult. Se spune că un exemplar din Laponia are peste 750 de ani. Scoarța de pe partea superioară a tulpinii dezvoltă o culoare roșiatică-portocalie distinctă, în timp ce partea inferioară este brăzdată de maro până la gri-brun și devine profund fisurată. Acele (frunzele) sale albastru-verde sau gri-verde sunt în perechi, în general ușor răsucite și au în jur de 5-7 cm lungime. Ele stau pe copac cel puțin 2 ani, iar în unele cazuri până la 6 ani. Acele sunt adaptate pentru a face față frigului și secetei. Este o specie polenizată de vânt și este în mod normal monoică, dar copacii maturi pot foarte ocazional să poarte numai flori masculine sau numai flori feminine. Florile masculine se adună la baza lăstarilor noi și sunt galbene sau roz; florile feminine apar la vârfurile lăstarilor noi și dezvoltă o nuanță de trandafiriu-violet. Conurile de pin au beneficii și se dezvoltă în anul următor polenizării și sunt conice-alungite, de 5-8 cm în dimensiune. Au nevoie de perioade alternante de vreme uscată și umedă pentru a se deschide și a vărsa semințele înaripate, care pot fi dispersate la o anumită distanță de arborele părinte.
Componentul principal al mugurilor de pin este uleiul esențial format din pinen, limonen şi silvestren, drept componenţi predominanţi cantitativ. Pe lângă uleiul esențial, mugurii de pin mai conţin şi acid ascorbic, taninuri, fitoncide, substanţe antibiotice, bioflavonoizi.
Beneficiile pinului pentru sănătate
Mugurii de pin sau uleiul esențial se utilizează în principal sub formă de infuzii sau siropuri, individual sau în combinație cu alte plante. Siropul de muguri de pin este recomandat în gripă, bronșită, laringită, traheită acută sau cronică.
Produsele pe bază de pin au efecte terapeutice extraordinare asupra organismului uman, în special asupra aparatului respirator, rinichilor, oaselor şi muşchilor.
· Remediu pentru afecțiuni respiratorii
Mugurii de pin sunt cunoscuți în special pentru proprietățile lor expectorante și decongestionante. Mugurii și uleiul esențial extras din această specie de pin se utilizează pentru eliberarea căilor respiratorii, calmarea congestiei nazale și ameliorarea simptomelor asociate cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi răcelile, gripa și bronșita. Prin compușii lor, mugurii de pin fluidifică secreţiile bronşice fiind astfel un bun expectorant şi calmant al tusei.
· Combate infecțiile bacteriene și fungice
Uleiul esențial extras din pin este recunoscut pentru proprietățile sale antiseptice și antimicrobiene. Aceste proprietăți sunt utile în combaterea infecțiilor bacteriene, infecțiilor fungice și la menținerea sănătății pielii și a sistemului respirator. Astfel, uleiul esențial de pin are beneficii în combaterea infecţiilor urinare, ca antiseptic al căilor urinare, dar și pentru combaterea infecțiilor respiratorii.
Studii finlandeze efectuate în 2000 au descoperit că pinul este eficace împotriva mai multor specii de bacterii, ca şi împotriva Candidei albicans, ciuperca responsabilă pentru apariţia candidozei orale şi vaginale.
· Îmbunătățește starea de spirit
Aroma proaspătă și revigorantă a pinului are efecte relaxante și de reducere a stresului. Inhalarea uleiului esențial de pin îmbunătățește starea de spirit, reduce anxietatea și stresul, generează o stare de relaxare și determină obținerea unui somnul odihnitor.
Uleiul esenţial de pin este folosit şi ca aromatizant sau pentru a corecta gustul neplăcut al unor medicamente. Intră, de asemenea, în diferite produse cosmetice sau frecții pentru calmarea durerilor musculare sau articulare.
· Au acţiune diuretică
Mugurii de pin sunt eficienţi în afecţiunile urogenitale: cistite, prostatite, uretrite.
Utilizările pinului în medicina tradițională
Istoricul de utilizare medicinală a produselor pe bază de pin merge mult în urmă. Hippocrates a folosit rășina de pin extern ca emolient pentru ulcere și în cataplasme pentru prolapsul rectal. Acele și lemnul de pin erau lăudați de către Matthiolus pentru tumori și dureri de dinți; Lonicerus folosea acele pentru dureri de dinți, probleme hepatice, angină, probleme ginecologice, semințele ca medicament pentru probleme ale rinichilor, vezicii urinare și pentru tuse.
La începutul secolului trecut, medicina folosea pinul în principal pentru bronșita cronică. Remediul era lăudat și pentru gută, reumatism, rahitism, scrofulă, scorbut (aici se recomanda mestecatul rășinii) și ca purificator de sânge pentru diverse boli de piele. Folosirea băilor cu ace de pin era, de asemenea, foarte populară pentru tulburările menționate.
Pasta din conuri de pin este o opțiune interesantă și delicioasă în bucătăria mediteraneană și poate fi folosită într-o varietate de moduri. Una dintre cele mai populare utilizări ale pastei din conuri de pin este în prepararea pesto-ului dar poate fi unsă pe pâine prăjită sau utilizată alături de legume proaspete sau chipsuri, poate fi adăugată în sosurile pentru paste pentru a le îmbogăți cu aromă și textură, ca ingredient în marinadele pentru carne sau pește etc. În general, pasta din conuri de pin poate fi utilizată în orice rețetă în care doriți să adăugați o notă de savoare și aromă de pin.
Utilizările externe ale pinului
Uleiul esențial de pin poate fi utilizat și pentru îngrijirea pielii, având efecte hidratante, calmante și emoliente. Acestea pot fi adăugate în diferite produse cosmetice sau pot fi diluate într-un ulei de bază și aplicate local pe piele pentru a hidrata și proteja.
Unele studii au sugerat că extractele din pin ar putea avea efecte antiinflamatoare, putând fi utilizate pentru a reduce inflamația și durerea asociată cu afecțiuni precum artrita și reumatismul (în utilizare externă).
Extern se mai folosește terebentina (o combinație de rezine și ulei esențial provenite de la conifere) pentru a face unguente pentru gută, reumatism, nevralgie etc. Intern se folosește pentru boli ale aparatului respirator (inclusiv inhalații) și pentru calculi biliari.
Contraindicații în utilizarea arborelui de pin
Utilizarea mugurilor de pin și a uleiului esențial de pin este considerată în general sigură pentru majoritatea persoanelor atunci când este folosită corect și în dozele recomandate.
Cu toate acestea, unele persoane pot avea alergie la polenul de pin sau la alte componente ale acestei plante. Dacă sunteți alergic la conifere sau la alte plante din familia Pinaceae, este posibil să fiți și alergic la mugurii de pin sau la uleiul esențial de pin.
Uleiul esențial de pin poate fi iritant pentru piele în unele cazuri, mai ales atunci când este aplicat nediluat direct pe piele sau în cantități mari. Pentru a evita iritația, este recomandabil să diluați întotdeauna uleiul esențial de pin într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale dulci sau uleiul de cocos, înainte de aplicare pe piele.
Pentru unele persoane, inhalarea directă a vaporilor de ulei esențial de pin poate provoca iritații ale căilor respiratorii sau reacții alergice. Este recomandabil să diluați uleiul esențial de pin într-un difuzor de aromă sau să-l utilizați în alte forme de aromaterapie pentru a evita reacțiile adverse.
● comprimate: Plantusin tuse seacă R61
● dropsuri: Plantusin tuse R63
● siropuri: Muguri de pin R12, Plantusin R8, Plantusin forte, Plantusin pentru copii,
● ulei esential: Hapciu – scade febra, R6, loţiune (pentru frecţii), Ulei Hapciu Nazal, R50, decongestionant nazal
● unguent: Plantusin Respiri Ușor, R65, balsam pectoral
Bibliografie:
1.Dorow P, Th W, Felix R, Schmutzler H. Effect of a secretolytic and a combination of pinene, limonene and cineole on mucociliary clearance in patients with chronic pulmonary obstruction. Arzneimittel-Forschung/Drug Research 37(12):1378-1381.January 1987
2.Karapandzova M, Gjose Stefkov, Elena Trajkovska-Dokic, Ana Kaftandzieva , Svetlana Kulevanova. Antimicrobial activity of needle essential oil of Pinus peuce Griseb. (Pinaceae) from Macedonian flora. Macedonian pharmaceutical bulletin, 57 (1, 2) 25 - 36 (2011)
3.Tiina Vainio-Kaila, Aino Kyyhkynen, Lauri Rautkari, Anja Siitonen. Antibacterial Effects of Extracts of Pinus sylvestris and Picea abies against Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, and Streptococcus pneumoniae. BioResources, Vol 10, No 4 (2015)
4.Karonen M, Hämäläinen M, Nieminen R, et al. Phenolic extractives from the bark of Pinus sylvestris L. and their effects on inflammatory mediators nitric oxide and prostaglandin E2. J Agric Food Chem. 2004;52(25):7532–7540. doi:10.1021/jf048948q