facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Papadia: Beneficii, utilizari si contraindicatii
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Papadia: Beneficii, utilizari si contraindicatii

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Păpădie pungă

● ceaiuri complexe: Colesterol pungă/plic, Curățarea sângelui pungă/plic, Detoxifiant pungă/plic, Hepatofit pungă/plic, Protector hepatic plic, Organism purificat plic, Vezică biliară pungă

 

Păpădia este o plantă foarte răspândită la noi, utilizată atât culinar cât și terapeutic. O întâlnești frecvent prin pășuni, fânețe, pajiști, parcuri și grădini, preferând locurile însorite.

 

CUPRINS

Despre păpădie

Proprietățile păpădiei

Beneficiile păpădiei pentru sănătate

Utilizările păpădiei

Contraindicații utilizare păpădie

 

Despre păpădie

Păpădia (Taraxacum officinale L.) este o specie erbacee, perenă, cu latex albicios, rădăcină pivotantă, frunzele lanceolate cu lobi inegal sectaţi grupate în rozetă bazală; tulpina aeriană cilindrică, goală în interior, fără noduri, se termină cu o inflorescenţă formată din flori galbene. În scop medicinal, de la păpădie se folosește  partea aeriană se poate recolta primăvara sau vara devreme și rădăcina care se recoltează în perioadele martie-aprilie, septembrie-noiembrie.

Denumirea genului, Taraxacum, derivă cel mai probabil din grecescul taraxos (boală), şi akos (remediu), datorită acţiunilor curative ale plantei.

Este cunoscută din vechime şi Theofrast vorbeşte despre efectul medicamentos al păpădiei contra pistruilor. De prin veacul IX-X, planta este tot mai bine studiată, începând cu medicii arabi Avicena şi Serapion, prima sa menţiune ca medicament fiind făcută în lucrările medicilor arabi ai secolelor X – XI. Reputaţia crescută a plantei face ca regele prusac Frederic cel Mare să se trateze de boala sa de rinichi cu extract de păpădie.

 

Proprietățile păpădiei

Medicina ştiinţifică din ţara noastră, la începutul secolului trecut, recunoaşte păpădiei proprietăţi antigutoase și antireumatice. Combate retenția de apă, obezitatea, arterioscleroza, fiind mult recomandată vârstnicilor. Unii medici ai vremii o considerau eficace în bolile de stomac, intestine, vezică biliară, ficat, rinichi, în reumatismul de orice natură, în boli de piele, boli de piept. Un leac aproape universal, care se şi recomandă în cura de primăvară. S-a mai constatat un efect de stimulare a secreţiei salivare, stomacale, intestinale, hepatice, apoi o acţiune diuretică, normalizarea circulaţiei sângelui şi purificarea acestuia.

Toată planta conţine flavone, acid cichoric, substanţe amare (lactucopicrină); în rădăcină predomină alcooli triterpenici (taraxisteroli), steroli, provitamina A, vitaminele B, C, D, săruri minerale. Rădăcina de păpădie mai conţine inulină.

Principalele proprietăți terapeutice ale păpădiei recunoscute astăzi sunt următoarele:

  • Acţiune depurativă – frunzele tinere de păpădie se folosesc în curele de purificare de primăvară, când este și perioada cea mai propice de culegere a lor. Realizează purificarea organismului prin mai multe acțiuni simultan: prin sudorație, diureză și laxație.
  • Tonic-amar, stimulează secrețiile gastro-intestinale – astfel îmbunătățește digestia, crește apetitul, reduce senzația de prea-plin și balonare după masă.
  • Drenor hepatobiliar, hepatoprotector, coleretic-colagog – protejează celulele hepatice, stimulează secreția de către ficat a sucului biliar și ajută eliminarea bilei în intestin.
  • Reduce colesterolul - Ajută la metabolizarea lui eficientă, transformându-l, la nivelul ficatului, în acizi biliari.
  • Acțiune diuretică – elimină excesul de apă, săruri și acidul uric. În studii in vitro şi pe animale au fost demonstrate efecte diuretice, moderat-antiinflamatoare, cu efecte pozitive în edeme, afecțiuni urinare, dureri reumatice și gută.

 

Beneficiile păpădiei pentru sănătate

  • Detoxifică organismul

Păpădia constituie o componentă importantă a terapiilor de purificare, de eliminare a toxinelor acumulate în organism. Poate fi folosită profilactic (de exemplu în cadrul curelor de purificare de primăvară), fie cu intenţie terapeutică în contextul bolilor provocate de încărcarea cu reziduuri toxice a organismului: afecţiuni cutanate, afecţiuni metabolice, alergii, boli autoimune sau neoplazice.

  • Tratează afecțiunile hepatobiliare

Păpădia este eficientă în steatoza hepatică, hepatita acută și cronică, în cazul consumului îndelungat de alcool sau de medicamente care afectează ficatul. Lactonele sesquiterpenice au potenţial hepatocurativ, evidențiat prin scaderea transaminazelor (ALT, AST), fosfatazei alcalină (ALP) și bilirubinei. Prin proprietățile coleretice și drenoare biliare se utilizează pentru colecistite și calculi biliari, dar în general ajută în tulburările funcționale ale vezicii biliare.

  • Reduce riscul cardiovascular

Păpădia este recomandată în hipercolesterolemie, obezitate şi în bolile cardiovasculare, mai ales în cele având ca substrat ateroscleroza.

  • Ajută în afecțiunile cutanate

Prin efectul detoxifiant, păpădia este utilizată, alături de alte plante medicinale în caz de eczeme, pistrui, veruci, negi, acnee.

  • Susține buna funcționare a rinichilor

Ca diuretic, facilitează eliminarea retenţiei hidrosaline de diverse cauze. Este utilă în afecţiuni urinare: litiază renală, insuficienţă renală cu reducerea cantității de urină eliminată.

  • Utilizările păpădiei

Păpădia se poate utiliza intern sub formă de infuzie din frunze, decoct din rădăcină, macerat la rece, tinctură dar și sub formă de pulbere sau extract în capsule.

Ceai de păpădie. Se prepară sub formă de infuzie din frunze astfel: toarnă peste o linguriță de frunze uscate 250 ml de apă clocotită şi lasă cana 10-15 minute acoperită. Bea 2-3 căni pe zi.

Pulberea de rădăcină de păpădie se ia înainte de masă câte o linguriţă de pulbere, de 3-4 ori pe zi, umezită cu puţină apă sau amestecată cu miere. Pentru eficienţă maximă, pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite.

Se poate prepara și  macerat la rece din 4 linguriţe de pulbere într-un litru de apă plată, la temperatura camerei 6-8 ore, apoi se strecoară şi se consumă întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Capsule pe bază de păpădie. Conțin pulbere sau extract de păpădie, ca unic component activ sau în combinație cu alte plante sau extracte, pentru un efect sinergic.

  • Contraindicații utilizare păpădie

Preparatele din păpădie sunt, în mare, sigure pentru majoritatea oamenilor. Persoanele cu afecțiuni medicale specifice sau alergii ar fi bine să se consulte cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a le utiliza, în special în forme concentrate sau ca suplimente.

 

Bibilografie

  1. Istudor V. Farmacognozie Fitochimie Fitoterapie. Vol II, Bucureşti, 2001, pag 302
  2. Scarlat MA, Tohăneanu M. Bazele Fitoterapiei. Ed World Galaxy, Ploieşti, 2009, pag 244
  3. Gîrd CE. Curs de Farmacognozie Fitochimie Fitoterapie. Vol II, Bucureşti, 2010, pag 216
  4. https://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_HMPC_assessment_report/2011/03/WC500102972.pdf
  5. Mahesh A, Jeyachandran R, Cindrella L, Thangadurai D, Veerapur VP, Muralidhara Rao D. Hepatocurative potential of sesquiterpene lactones of Taraxacum officinale on carbon tetrachloride induced liver toxicity in mice. Acta Biol Hung. 2010 Jun;61(2):175-90.
  6. Choi U-K, Lee O-H, Yim JH, et al. Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits.International Journal of Molecular Sciences. 2010;11(1):67-78.
  7. Clare BA, Conroy RS, Spelman K. The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2009;15(8):929-934.

      8.Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.570-572.

 

Asocieri recomandate

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri