Palmarosa
Cymbopogon martiniiCymbopogon martinii este o specie de iarbă din genul Cymbopogon (lemongrasses) originar din India și Indochina, dar cultivată pe scară largă în multe locuri pentru uleiul său aromatic. Este cunoscut cel mai bine cu numele comun palmarosa (trandafir palmier), deoarece miroase dulce și asemănător cu trandafirul. Alte denumiri comune includ geraniul indian, gingergrass, rosha și iarba rosha.
Această iarbă crește destul de înaltă, variind de la 1,3 până la 3 m înălțime, cu o culoare verde pal și o tulpină subțire puternică. Crește lent, durează trei luni până la înflorire; odată ce a înflorit, poate fi recoltată. Acesta a primit numele de palmarosa de la aroma de trandafir floral, cu miros dulce pe care îl emană. Este utilizat pe scară largă pentru parfumul său în produse cosmetice din întreaga lume. De asemenea, este cunoscut faptul că ajută la respingerea țânțarilor.
Uleiul esențial de palmarosa se obține prin partea întreagă a plantei înflorite, prin distilare cu vapori de apă. Acesta conține compusul chimic geraniol și s-a dovedit a avea un efect insecticid atunci când este aplicat pe cereale, antihelmintic împotriva nematodelor și antifungic.
În cosmetică, uleiul de palmarosa se folosește pentru efectul rejuvenant al pielii obosite, îmbătrânite, ca regulator de sebum, drenant, hidratant pentru orice tip de piele. În plus conferă o aromă cu note exotice de esențe rare.
În aromaterapie este cunoscut pentru proprietățile antibacteriene puternice datorită geraniolului, antifungice, antivirale, fiind folosit cu succes în diferite infecții urinare și ginecologice (cistite, uretrite, salpingite), infecții ORL, acnee, micoze cutanate, digestive, pulmonare și ginecologice. La nivel local, aplicat topic are rol în drenajul sistemului ganglio-limfatic: celulită. Este și uterotonic, cardiotonic și neurotonic (anxietate, stres, iritabilitate) și cicatrizant.
Studiile recente au demonstrat ca uleiul esențial de palmarosa are efecte antiinflamatoare, imunomodulatoare, cicatrizante și antivirale (infecții virale, laringită, sinuzită, enterite, viremie, herpes).