facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Păducel: Beneficii, utilizări și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Păducel: Beneficii, utilizări și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Păducel, frunze și flori, C40, ceai la plic, Păducel, frunze și flori, C39, ceai la pungă

● ceaiuri complexe: Fitotensin Forte, C47, 63 capsule, Calmocard, C23, ceai la plic, Circulație cerebrală, N131, ceai la plic, Tensiune, C25, ceai la plic, Menopauză, G72, ceai la plic, Calmocard, C22, ceai la pungă, Tensiune, C36, ceai la pungă, Circulație cerebrală, N141, ceai la pungă, Somn liniștit, N161, ceai la plic, Calmocard, C35, 63 capsule.

Păducelul (Crataegus monogyna) este o plantă foarte importantă, cu tradiție în medicina populară, mai multe părți ale plantei (cum ar fi florile, frunzele, fructele) fiind folosite pentru tratamentul a numeroase afecțiuni.

Cărţile din Evul Mediu recomandau păducelul pentru colici stomacale şi diaree. Prima sa menţiune privind efectele cardiace a fost făcută de Quercetanus, medicul personal al regelui Henric al IV-lea al Franţei, care a formulat un sirop anti-îmbătrânire din păducel. Un medic irlandez – Green – a determinat răspândirea reputaţiei sale de medicament pentru inimă în a doua jumătate a secolului XIX; de atunci şi-a menţinut o poziţie fermă în repertoriul fitoterapiei.

Preparatele din păducel au multiple efecte benefice și sunt folosite sub formă de ceaiuri, extracte uscate și lichide, tincturi și sucuri.

 

Caracteristicile păducelului

Păducelul este un arbust spinos cu o înălţime între 2 și 5m, având frunzele împărţite în 2-5 lobi neregulaţi dinţaţi, florile albe formând umbele rare, fructe roșii comestibile. Creşte în toată Europa la marginea pădurilor şi prin luminişuri; înfloreşte în aprilie-mai. Fructele de păducel se culeg în scop culinar și terapeutic în lunile septembrie – noiembrie.

Principalele substanțe biologic active detectate în florile și frunzele păducelului sunt flavonoidele și glicozidele acestora: hiperozidă, quercetină, vitexină, rutină, quercitrină, orientină, kaempferol, spireozidă, saponaretin, cianidine pro-oligomerice, catechine și acizi fenolici. Fructele de păducel conțin fructoză, pectină, substanțe minerale, colină, bioflavonoide, antocianidine, polifenoli și amine biogene cardiotonice.

 

Proprietățile păducelului

Literatura furnizează date abundente care demonstrează că diferiți compuși biologic activi din păducel au diferite efecte farmacologice, cu utilitate în diferite afecțiuni.

Proprietăți cardiotonice și cardio-protectoare

Păducelul este cel mai valoros remediu care se găsește în natură pentru afecțiunile cardiace. Primul efect asupra sănătății, înregistrat în istoria sa este efectul său cardiotonic și cardio-protector. A fost pusă în evidență acțiunea simpaticolitică, hipotensivă, vasodilatatoare inclusiv coronariană și sedativă asupra sistemului nervos central.

Un efect benefic al păducelului este legat de bioflavonoide, care contribuie la relaxarea și dilatarea arterelor, crescând fluxul sanguin al mușchiului inimii și reducând simptomele anginei pectorale și contracțiilor mușchiului cardiac.

Alte activități și proprietăți farmacologice ale păducelului includ activitate de inhibare a enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), hipolipidemică, de protecție împotriva infarctului miocardic.

            Efectele anti-aterogene se datorează flavonoidelor, triterpenelor, saponinelor și aminelor cardioactive prezente în păducel. Amestecul acestor molecule bioactive acționează sinergic pentru a produce efectele observate. Nivelurile serice de colesterol, trigliceride și glucoză, precum și numărul de leucocite și trombocite s-au dovedit a scădea semnificativ odată cu utilizarea extractului  de păducel.

Compușii fenolici din păducel determină proprietățile anti-aterosclerotice și activitățile anti-trombotice. Mecanismele de bază sunt asociate cu inhibarea absorbției lipidelor în intestin și sinteza de novo a colesterolului în ficat.

            Efectul antioxidant - Moleculele izolate din păducel sunt compuși bioactivi cu activitate antioxidantă puternică, de captare a radicalilor și ajută la contracararea patologiilor legate de stresul oxidativ.

Rezultatele studiilor au demonstrat că păducelul a redus semnificativ markerii de stres oxidativ și concentrația enzimelor hepatice, confirmând utilizarea sa tradițională indicată pentru tratarea tulburărilor gastrointestinale și protejarea împotriva afecțiunilor hepatice.

​            Efect sedativ, calmant - păducelul are și un efect sedativ ușor asupra simptomelor de anxietate, tulburările neurovegetative, nevroze, insomnii, inclusiv simptomele conexe menopauzei.

            Efect diuretic - păducelul prezintă efecte benefice asupra funcțiilor renale fiziologice, cum ar fi excreția de urină și electroliți.

 

Beneficiile păducelului pentru sănătate

Păducelul este numit ʺplanta inimiiʺ

Este utilizat pentru ameliorarea simptomelor cardiace temporare (de exemplu, palpitații, bătăi neregulate ale inimii din cauza anxietății ușoare), dureri precordiale şi insuficienţă cardiacă stadiul I și II. Studiile au arătat că triterpenele pentaciclice din păducel cresc sinteza de colagen solubil, contribuind la repararea prin cicatrizare şi constituirea de noi vase de sânge, cu restabilirea circulaţiei în zonele inimii afectate după un infarct miocardic.

Tratament naturist pentru tensiunea arterială normală

Păducelul ajută dilatarea vaselor de sânge și favorizează eliminarea apei prin stimularea diurezei, astfel reduce tensiunea arterială crescută. În acelaşi timp, scade factorii de risc cardiovasculari prin reducerea colesterolului rău (LDL colesterolul) și inhibiţia agregării plachetare, ambele protejând pereţii vaselor de sânge şi opunându-se procesului aterosclerozei.

 

Anxietate și insomnie

Păducelul ameliorează simptome ușoare de stres mental, anxietate și ajută somnul.

Utilizările păducelului

Frunzele, florile și fructele de păducel au utilizări terapeutice în medicina umană:

  • Pentru afecțiuni cardiace cu substrat nervos, cardiopatie ischemică, palpitații, hipertensiune se prepară infuzie din 1 linguriță frunze cu flori sau fructe la 200 ml apă, se beau 2-3 căni cu ceai din păducel pe parcursul unei zile; sau tinctură câte 10 – 15 picături, de 3 ori pe zi;
  • Pentru combaterea insomniilor: infuzie sau tinctură din frunze și flori, din tinctură se iau 10-15 picături seara, înainte de culcare;
  • Fructele de păducel se pot consuma în stare proaspătă (2-5 g) sau uscată (pulbere din fructe în capsule, de 3 ori pe zi) în cazul nevrozei cardiace, în aritmie, stări de iritabilitate la femei.

 

Precauții și contraindicații în utilizarea păducelului

Contraindicații: sensibilitate la substanțele active. Nu este indicat în primul trimestru de sarcină. Nu se cunosc alte contraindicații în administrarea păducelului. Nu s-au raportat efecte toxice.

Dacă simptomele persistă mai mult de 2 săptămâni sau se agravează în timpul utilizării păducelului, trebuie consultat un medic.

 

Bibliografie

-Constantin Pârvu, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București 2000, p. 471-472

-ESCOP Monographs, Second Edition Completely revised and expanded, Thieme 2003, p. 98

-European Union herbal monograph on Crataegus spp., folium cum flore, EMA/HMPC/159075/2014

-Martinelli, F.; Perrone, A.; Yousefi, S.; Papini, A.; Castiglione, S.; Guarino, F.; Cicatelli, A.; Aelaei, M.; Arad, N.; Gholami, M.; et al. Botanical, Phytochemical, Anti-Microbial and Pharmaceutical Characteristics of Hawthorn (Crataegus monogyna Jacq.), Rosaceae. Molecules 2021, 26, 7266. https://doi.org/10.3390/molecules26237266

-Viorica Istudor, FARMACOGNOZIE, FITOCHIMIE, FITOTERAPIE, vol. I, Editura Medicală, București 1998, p. 159

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri