Ortosifon
Orthosiphon stamineus (Lamiaceae)Ortosifonul, cunoscut și sub numele de ceai de Java este o plantă medicinală, originară din Asia.
Este o plantă perenă care atinge înălțimea de 60cm. Frunzele sunt opuse și neregulat dințate. Florile, de culoare slab violacee cu 4 stamine mai lungi decât tubul corolei.
În scop fitoterapeutic se folosesc frunzele (Ortosiphonis folium). Acestea au un miros aromat și gust slab sărat, amărui și astringent.
Produsul vegetal conține compuși polifenolcarboxilici, derivați ai acidului cafeic și rosmarinic precum și derivați flavonici, compuși ce imprimă un efect diuretic. Acțiunea diuretică a plantei a facut obiectul multor studii care au demonstrat o capacitate puternică de eliminare a ureei, a substanțelor azotate și clorurilor și cu atât mai mult a sodiului. De asemenea, ortosifonul conține o cantitate mare de săruri de K, folosindu-se cu efecte benefice în afecțiunile renale inflamatorii cronice, în catar vezical și renal. Planta mai conține o fracțiune volatilă cu o compoziție chimică complexă și o serie de saponine. Ortosifonul vine în sprijinul dietelor care favorizează eliminarea excesului de lichide. Este astfel posibilă menținerea greutății, în combinație cu o dietă variată și cu o activitate fizică desfașurată constant. Ortosifonul suplimentează, de asemenea, aportul natural de potasiu. Ceaiul de Java înlătură excesul de acizi și apă din încheieturi, ajutând astfel la ameliorarea artritei, gutei sau reumatismului iar pudra obtinută din frunze este frecvent folosită pentru îmbunătățirirea mobiltății la nivelul mușchilor și articulațiilor.
Frunzele de ortosifon sunt un produs vegetal exotic, la noi găsindu-se sub formă de extracte sau amestec de plante și se adminstrează sub formă de infuzie sau în capsule.