facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Ochii şoricelului
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Ochii şoricelului

Phyllanthus niruri L.

Plantă anuală tropicală, mică, din familia Euphorbiaceae, crescând până la 30-40 cm înălţime.

Este indigenă în pădurile tropicale ale Amazonului şi în alte zone tropicale în jurul globului, precum Bahamas, sudul Indiei şi China. P. niruri este destul de răspândită în bazinul Amazonului crescând şi extinzându-se rapid în această zonă. P. amarus şi P. sellowianus sunt două specii strâns înrudite şi foarte similare atât în aspect cât şi în compoziţia chimică şi istoricul utilizării, şi se găsesc în mod obişnuit în zonele tropicale din India, Brazilia, chiar în Florida şi Texas; planta mai creşte şi în Peru. Nu sunt studii care să explice exact originea sa geografică. Unii spun că este nativă în India pentru că Linneus (1770-1778) a raportat primul specimen din această ţară în 1737, dar alţii susţin că provine din Filipine şi a fost apoi introdusă în Lumea Nouă.

Denumirea spaniolă a plantei, chanca piedra, înseamnă „sparge piatra”. A fost denumită astfel datorită utilizării ei eficiente de către generaţii de indigeni de pe malurile Amazonului, în eliminarea pietrelor de la vezica biliară şi rinichi. În Brazilia, planta e cunoscută ca quebra-pedra sau arranca-pedras care înseamnă acelaşi lucru.

Chanca piedra are un istoric îndelungat de utilizare în sistemele de medicină din ţările tropicale. Pe lângă utilizarea pentru calculii renali, planta a fost folosită de către populaţiile indigene din regiunea amazoniană pentru numeroase alte afecţiuni precum colici, dispepsie, diabet, malarie, dizenterie, febră, gripă, tumori, icter, vaginite şi gonoree. Încă este folosită pe larg în fitoterapie în America de Sud, fiind cel mai popular remediu pentru calculii biliari şi renali în medicina Peruviană şi fiind, de asemenea, utilizată şi în hepatite, infecţii urinare şi ca diuretic. În fitoterapia braziliană, unde a fost folosită de sute de ani, este considerată un excelent remediu pentru eliminarea acidului uric din urină şi pentru eliminarea pietrelor. În Brazilia mai este folosită în hidropizie, infecţii urinare şi afecţiuni sangvine, dureri articulare, afecţiuni ale prostatei, afecţiuni renale, diabet şi ca antispasmodic şi miorelaxant specific pentru tractul urinar.

În India, unde este denumită Pitirishi, este un remediu casnic pentru astm, bronşite, tuse, anemie, icter şi tuberculoză. În sistemul de medicină Ayurvedică este folosită de mai bine de 2000 de ani pentru un mare număr de afecţiuni, iar în sistemul de medicină Unani rădăcinile plantei sunt folosite ca remediu pentru afecţiuni hepatice, iar seminţele sunt folosite pentru tratamentul ulcerului, rănilor şi, de asemenea, viermilor intestinali. Indigenii din Bahamas, unde este denumită buruiana uraganului, o utilizează ca remediu popular în inapetenţă, constipaţie, febră tifoidă, răceli şi gripă.

În majoritatea părţilor lumii, utilizarea sa principală se face pentru afecţiuni renale şi biliare, în special calculi. Este folosită, de asemenea, pe larg în diabet şi hipertensiune, precum şi pentru efectele sale diuretic, antialgic, stimulent digestiv, antispasmodic, antifebril, şi de protejare a celulelor în multe alte afecţiuni.

Începând de la mijlocul anilor 1960, ochii şoricelului a devenit subiectul multor cercetări ştiinţifice realizate pentru a determina constituenţii chimici activi şi efectele farmacologice ale acestora. Astfel s-a determinat că planta este bogată în substanţe active, multe din acestea fiind caracteristice doar genului Phyllanthus. Printre substanţele identificate se numără lignane, glicozide, flavonoide, alcaloizi, elagitaninuri şi fenilpropanoide, şi de asemenea lipide, steroli şi flavonoli.

De-a lungul anilor, în studiile clinice planta a demonstrat proprietăţile hepatoprotectoare, antilitice, de calmare a durerilor, hipotensive, antispasmodice, antivirale, antibacteriene, diuretice, antimutagenice şi hipoglicemice. Primul domeniu notabil de studiu a validat utilizarea tradiţională îndelungată pentru calculii renali. În 1990, Şcoala de Medicină Paulista din São Paulo, Brazilia, a realizat studii pe şobolani şi oameni cu pietre la rinichi, care, după administrarea unui simplu ceai din plantă timp de 1-3 luni, au raportat eliminarea calculilor. Ulterior, școala medicală a educat noi medici privitor la capacitatea acestui remediu natural de a trata pietre la rinichi, iar acum acesta se găsește în mai multe farmacii din întreaga Brazilie.

După evaluările științifice realizate până în prezent, acţiunile principale ale plantei sunt considerate a fi antilitice, hepatoprotectoare, diuretice, antihepatotoxice, antivirale. Ochii şoricelului este un exemplu perfect de plantă cu importante beneficii medicinale care merită cercetări ştiinţifice mai aprofundate.

Planta ochii şoricelului o regăsim şi în produsul FARES tinctură RENALEX.


         
            

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri