facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Obligeana
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Obligeana

Acorus calamus L.

Denumirile populare ale plantei medicinale Obligeana sunt: Trestie mirositoare, Calm, Speribană.

Plantă perenă, cu rizom cărnos cu ţesut aerifer, cu tulpina verde muchiată, cu o singură frunză la axila căreia se dezvoltă o inflorescenţă. Celelalte frunze pornesc direct de pe rizom, sunt lungi de 30-70 cm şi late de 1-2 cm, cu nervura mediană proeminentă.

Rădăcina – partea de plantă cu proprietăţi medicinale – se recoltează în perioadele martie-aprilie şi septembrie –octombrie. Gustul plantei proaspete este amar-înţepător şi devine fad când este uscată. Rădăcina are un miros aromatic, plăcut şi gust amar aromatic.

Originară în Asia Centrală şi India, amintită ca plantă medicinală încă din timpuri biblice, pomenită de Plinius.

Obligeana este un remediu popular în India, unde este vândută în cantităţi mari în bazaruri. Hinduşii o consideră în doze mici ca tonic stimulent şi carminativ, utilizând-o chiar şi în caz de paralizii şi boli nervoase. În Ayurveda este de mare valoare ca reîntineritor pentru creier şi sistemul nervos şi ca remediu pentru afecţiunile digestive.

Arabii o utilizează în caz de calculi biliari. În Ceylon, infuzia era considerată utilă în cazul viermilor intestinali la copii. Decoctul este util pentru diaree şi dizenterie, şi în bronşitele infantile.

În Europa a fost introdusă abia în secolul XVI, în secolul XIX fiind considerată atât de utilă în problemele intestinale ale copiilor, încât farmaciile care nu deschideau noaptea pentru a pune la dispoziţie la nevoie această plantă, erau sancţionate.

Întrodusă de-a lungul timpului în mai multe farmacopee, datorită importanţei sale medicinale, a fost, şi este şi în prezent sub forma aşa-cunoscutelor remedii naturiste, recomandată pentru acţiunea sa pozitivă asupra aparatului digestiv şi a funcţiilor biliare, ca fortifiantă, pentru combaterea dispepsiilor atonice şi catarurilor stomacale, a flatulenţei şi a inapetenţei, pentru întărirea sistemului nervos.

În prezent o regăsim şi sub formă de combinaţii în multe produse naturiste, datorită efectului său stomahic, carminativ, antispastic gastrointestinal, coleretic-colagoc, fiind foarte utilă pentru tratamentul gastritei, ulcerului gastro-duodenal, balonărilor, colicilor gastro-intestinale, anorexiei, şi ca şi tonic nervos şi uşor sedativ. Stimulează metabolismul, fiind indicată în convalescenţe sau afecţiuni cu scădere în greutate, situaţie în care asocierea cu coada-şoricelului este benefică. Băile calde cu OBLIGEANĂ sunt recomandate în cazul degerăturilor.

Dovezi convingătoare culese din literatura de specialitate sunt sugestive pentru biopotențialul diferitelor extracte și constituenți activi ai plantei în mai multe tulburări metabolice și neurologice, prin efect anticonvulsivant, antidepresiv, antihipertensiv, antiinflamator, imunomodulator, neuroprotector, cardioprotector și anti-obezitate.

O mai întâlnim, alături de multe alte plante de leac, sub formă de Bitter, bine-cunoscut şi utilizat ca întăritor al organismului şi ca tratament naturist.

Atribuim proprietăţile plantei în principal uleiui esenţial (1,5-3%) cu asaronă, calamol, camfen, acorină (substanţă amară) şi rezine, apoi tanin, dextrină, colină, vitamină C, amidon.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri