Niaouli
Melaleuca viridiflora Soland. fost GaertnUleiul niaouli se obţine din specia Melaleuca viridiflora Soland. fost Gaertn., şi are în compoziţie în principal 1,8-cineolul (eucaliptol).
Un alt ulei este tranzacționat sub denumirea de ulei Niaouli: uleiul esențial de la Melaleuca quinquenervia (Cav.) S. T. Blake. Adesea îl putem găsi sub numele mai corect Niaouliöl MQV din comerț.
Speciile Melaleuca sunt arbori pereni sau arbuşti de dimensiuni medii, care pot ajunge ocazional la înălțimi de 40 m. Scoarța asemănătoare cu pergamentul este albicioasă la exterior, maronie la interior și se decojeste ușor. Lăstarii tineri sunt adesea acoperiți cu mătase și dau copacilor un aspect argintiu. Frunzele nedivizate sunt alterne, întregi și oblong-lanceolate. Frunzele mai în vârstă au de obicei o culoare verde-verde-cenușiu-adânc și sunt adesea fine. Inflorescența este de până la 15 cm lungime, cu multe flori în majoritate crem.
Cu mult înainte de folosirea uleiului esenţial de arbore de ceai (Tea-tree), alte uleiuri ale speciilor de Melaleuca au fost utilizate în tratamentul tulburărilor de sănătate: uleiul de cajeput și uleiul de Niaouli. Chiar și sub aceste denumiri, în comerț pot fi găsite uleiuri cu o compoziție eterogenă. Clasificarea botanică a speciilor Melaleuca în literatura de specialitate nu este uniformă. Analiza cromatografică și cunoașterea ingredientelor sunt cu atât mai importante pentru recomandarea aplicațiilor.
Uleiul de Niaouli este incolor până la ușor gălbui și eliberează inițial mirosul tipic de ulei de eucalipt. Cu toate acestea, o ușoară aluzie de cardamom și alte arome parfumate se balansează peste el. Uleiul arată proaspăt și dulce-campy-cineolic.
Distilat cu un randament de aproximativ 2,5% din frunzele proaspete de M. Viridiflora, Farmacopeea franceză diferențiază între uleiul de niaouli și uleiul de niaouli purificat, acesta din urmă fiind eliberat prin reducerea aldehidelor.
Există diferite afirmații despre compoziția uleiului esențial de niaouli, deoarece delimitarea de la M. viridiflora la M. quinquenervia nu este adesea clară și există mai multe chimiotipuri. De regulă, se comercializează ulei de Niaouli din Noua Caledonie sau Madagascar, cu conținut de cineol de 35-65%. Alte componente importante sunt a- și b-pinenă, limonen, a-terpineol și sesquiterpen viridiflorol. Cu toate acestea, sunt descrise, de asemenea, uleiuri bogate în nierolidol, linalool și niaidiu bogate în viridiflorol cu un conținut scăzut de cineol. Terpinen-4-ol, ingredientul principal al uleiului de arbore de ceai Melaleuca alternifolia, se găsește doar în cantități de până la 2% în uleiul de Niauli.
O monografie pozitivă de la Comisia E din 1992 este disponibilă pentru uleiul de niaouli cu 35-60% cineol. Conform acesteia, este folosit în cazul catarurilor căilor respiratorii superioare. Experții permit, de asemenea, diluții uleioase sub formă de picături nazale (2-5%) sau sub formă de linimente (10-30%). Comisia îi asumă uleiului esenţial de niaouli, de asemenea, un efect antibacterian și hiperaemic. Cineolului este atribuită intensificarea circulației, şi proprietatea antiseptică. În Germania există produse medicamentoase finite care conțin ulei de niaouli, cum ar fi picături și unguente nazale, sirop de tuse, supozitoare bronșice și fiole de inhalare. În Franța sunt folosite soluţii injectabile ca antiseptice împotriva infecțiilor plămânilor și ale tractului urinar sau bandaje impregnate cu ulei de Niali ca agent dezinfectant.
Utilizat în principal ca expectorant.
În țările de origine, uleiurile esențiale ale speciilor Melaleuca sunt considerate un panaceu. Sunt apreciate pentru răceli, dureri de cap, reumatism, probleme stomacale, diaree, viermi, infecții ale pielii și ca repelenți de insecte.
Utilizarea în aromaterapie, care depășește medicina convențională este la fel de diversă. Uleiul de niaouli este adesea folosit pentru a combate infecțiile în zonele respiratorii și vaginale. Pe de altă parte, uleiului de niaouli îi este atribuit un efect antibacterian la nivelul organelor urinare. În manualele de aromaterapie este prezentat un efect antiviral al uleiului de niaouli pe virusuri gripale, Herpes, virusuri enterice, hepatita virală. Esența este, de asemenea, considerată a fi utilă în vindecarea rănilor și stimularea țesuturilor. În mediul psihologic, uleiul de niaouli sunt considerate a fi echilibrante și armonizante. Acestea ar trebui să consolideze capacitatea de asimilare, să asigure un cap limpede și să promoveze concentrarea.