facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Menta: Beneficii, proprietăți și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Menta: Beneficii, proprietăți și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Mentă, D125, ceai la plic; Mentă, iarba, D122, ceai la pungă;

● ceaiuri complexe: Ceaiul G – ceai pentru fiere și rinichi, U63, ceai la pungă; Ceaiul U – ceai pentru stomac, D42, ceai la pungă; Ceaiul V – ceai pentru prostată și vezică, G75, ceai la pungă; Colon sănătos (colon iritabil), D88, ceai la plic; Colon sănătos, D64, ceai la pungă; Digestiv Antibalonare, D147, ceai la plic; Digestiv Antibalonare, D65, ceai la pungă; Enterostop, D51, ceai la pungă; Hepatocol, D43, ceai la plic; Hepatocol, D44, ceai la pungă; Renalex, U73, ceai la pungă; Sveltaflor, M111, ceai la plic; Sveltaflor, M98, ceai la pungă; Vezică biliară, D75, ceai la pungă.

 

CUPRINS

Despre mentă: Origine și istorie

Proprietățile mentei

Beneficiile consumului de mentă pentru sănătate

Moduri de consum și preparare a mentei

Contraindicații utilizare mentă

 

Despre mentă: Origine și istorie

Menta este o plantă anuală, cu un miros puternic aromat. Există diverse specii de mentă, toate fiind cultivate, soiurile spontane nu prezintă întrebuinţări medicale.

O legendă de origine greacă spune că Mentha era o nimfă extraordinar de frumoasă de care Zeul Întunericului s-a îndrăgostit nebuneşte. Soţia sa, zeiţa Persephona, a devenit foarte geloasă pe frumoasa nimfă, astfel că a îngropat-o pentru a o scoate din viaţa soţului său. Pluton însă a fost profund impresionat de suferinţa nimfei şi a transformat-o într-o plantă frumos aromată, cu multe întrebuinţări.

Romanii și grecii foloseau menta de milenii. Ei ştiau că aroma de mentă este capabilă să îmbunătăţească starea de spirit și de aceea, înaintea festivităţii, romanii decorau mesele cu frunze de mentă iar pe podele şi pereţi pulverizau infuziile de mentă.

La începutul secolului al XVIII-lea menta se folosea în Europa ca plantă medicinală, la noi însă a fost introdusă în primul deceniu al secolului trecut. Uleiul esenţial de mentă, obţinut încă din secolul XVII, este responsabil de mirosul pregnant al acestei plantei precum şi de efectele terapeutice asupra organismului.

 

Proprietățile mentei

 

 • Produce senzație de rece – ceaiul de mentă produce în cavitatea bucală o senzație de răcire, iar aplicarea locală a uleiului esențial produce o senzație de frig prelungită, dând și un efect analgezic și antipruriginos. Mentolul este compusul care produce acest efect prin activarea receptorilor sensibili la frig, provocând un efect de răcire fiziologic.
 • Antispastică – relaxează musculatura netedă a tractului gastrointestinal, astfel reducând durerile colicative.
 • Coleretică și carminativă - stimulează producerea de bilă și eliminarea gazelor intestinale scăzând distensia abdomenului, disconfortul și balonarea.
 • Antidiareică – prin taninuri, substanțe cu efect astringent și antibacterian.
 • Antiemetică – îndepărtează senzația de greață și răul de mișcare.
 • Expectorantă şi mucolitică - uleiul esenţial, în special mentona şi cineolul din compoziţia sa, fluidifică mucusul din căile respiratorii și facilitează eliminarea acestuia.
 • Antiviral - o activitate antivirală semnificativă a fost raportată în extracte apoase de frunze de mentă asupra virusului gripal A, virusului bolii Newcastle și Herpes simplex.
 • Antimicrobian - uleiul esenţial de mentă împiedică creșterea bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative.
 • Antioxidant - menta prezintă un potențial antioxidant semnificativ și, prin urmare, constituie o sursă ideală pentru industria medicamentoasă și alimentară destinată menținerii sănătății.
 • Antidiabetic - uleiurile și extractele de mentă prezintă un puternic potențial de reducere a glicemiei, după cum au raportat mai mulți cercetători.

 

Beneficiile consumului de mentă pentru sănătate

 • Îmbunătățește digestia

Frunzele și uleiul esenţial de mentă ajută digestia, fiind un tonic în cazul unui apetit alimentar scăzut şi reduce flatulenţa prin acţiune stomahică, colagogă şi carminativă.

 • Ameliorează sindromul intestinului iritabil

Numeroase studii indică faptul că uleiul de mentă produce o reducere semnificativă a durerii  abdominale, a flatulenței și spasmelor tractului gastro-intestinal în sindromul intestinului iritabil.

 • Desfundă nasul și ușureză respirația

Uleiul esenţial de mentă este un eficient decongestionant și dezobstruant nazal. Inhalarea uleiului pentru tratarea congestiei cauzate de răceală ușurează respirația, prin stimularea receptorilor de rece la nivelul tractului respirator. Ştim fiecare dintre noi că aroma plăcută de mentă ne desfundă nasul şi ne decongestionează sinusurile.

 • Ajută la reducerea simptomelor răcelii, tusei, astmului

Prin efectele sale antivirale, expectorante și decongestionate, uleiul esenţial de mentă este nelipsit din remediile utilizate pentru problemele respiratorii (comprimate de supt, bomboane de tuse, siropuri, inhalante).calmeaza durerile de stomac

 • Îmbunătățește atenția și concentrarea

Potrivit diferitelor studii, consumul de mentă crește vigilența și funcțiile cognitive. Frunzele de mentă pot îmbunătăți puterea memoriei și vigilența mentală.

 • Ajuta la trezirea de dimineaţă

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că sportivii sunt capabili să efectueze mai multe exerciţii şi chiar să alerge mai repede atunci când simt mirosul de mentă. Explicaţia constă în faptul că aroma pronunţată a plantei stimulează o anumită parte a creierului care este responsabilă pentru trezirea de dimineaţă.

 • Învinge stresul, depresia și oboseala

Mentolul este responsabil de îndepărtarea anxietăţii, depresiei sau a stării de oboseală în cazul suprasolicitării organismului.

 • Combate durerile de cap

Uleiul esenţial de mentă ajută la ameliorarea durerilor de cap ușoare de tip tensional. Se poate aplica direct pe frunte, tâmple, sau pe zona cefei.

 • Reduce durerile musculare

Masajul cu un ulei vegetal în care ai pus câteva picături de ulei esențial de mentă ajută rapid la  ameliorarea simptomatică a durerilor musculare localizate, a febrei și tensiunilor musculare.

 • Îngrijirea pielii

Prin efectul de răcire pe care îl produce uleiul esenţial de mentă aplicat direct pe piele, acesta reduce senzația de mâncărime, iritațiile pielii și durerea produsă de înțepăturile de insecte.

 • Îngrijire bucală

Majoritatea produselor de igienă orală, cum ar fi pasta de dinți sau apa de gură, au în compoziţie mentă cu rol în eliminarea mirosurilor neplăcute precum şi antiinflamator şi antiseptic.

 

Moduri de consum și preparare a mentei

 

Terapeutic, menta se găseşte intern sub formă de plantă uscată şi mărunţită pentru infuzii (ceai de mentă), capsule, comprimate, ulei esențial.

Extern se folosește de asemenea  în bază de uleiuri grase, creme, geluri, unguente.

Uleiul esențial de mentă poate fi utilizat oral, prin inhalaţie, sau aplicat pe piele.

 

Alimentar, menta se folosește curent ca aromatizant natural. Poți adaugă o picătură de ulei esențial de mentă sau frunze proaspete în smoothie, fresh sau limonadă. De asemenea, poți încorpora menta într-o îngheţată preparată în casă pentru a-i da o savoare mentolată, răcoritoare, perfectă pentru zilele toride de vară.

 

Contraindicații în utilizarea mentei

 

Deşi se întâlnesc rar, pot apărea reacţii alergice la persoanele sensibile sau intolerante la un compus din mentă. Nu este indicată administrarea în sarcină şi nu se recomandă administrarea concomitentă cu antiacidele.

În uz intern, uleiul esenţial de mentă nu se recomandă în caz de ulcer gastro-duodenal, gastrită, în sarcină și alăptare sau copiilor sub 3 ani.

În uz extern, uleiul esenţial de mentă nu se recomandă nediluat copiilor sub 3 ani, deoarece poate produce spasm glotic. Nu se va aplica pe față la copii sub 10 ani. În sarcină și alăptare se va utiliza doar la nevoie, sub formă de inhalații și nu mai mult de 5 zile.

Uleiul esenţial de mentă nu se folosește nediluat pe suprafețe mari ale corpului.

 

Bibliografie:

- EMA/HMPC/522410/2013 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) European Union herbal monograph on Mentha x piperita L., aetheroleum.

-Herrmann EC, Kucera LS. Antiviral Substances in Plants of the Mint Family (Labiatae). III. Peppermint (Mentha piperita) and other Mint Plants. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 1967;124(3):874-878.

- Saqib S, Ullah F, Naeem M, Younas M, Ayaz A, Ali S, Zaman W. Mentha: Nutritional and Health Attributes to Treat Various Ailments Including Cardiovascular Diseases. Molecules. 2022 Oct 9;27(19):6728.

- Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.390-395.

 

 

 

 

 

Asocieri recomandate

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri