Mentă creață
Mentha spicata L. (sin. Mentha crispa L., Mentha viridis L.)Menta creaţă, uneori numită şi ea simplu mentă, diferă de M. piperita, în principal, prin faptul că are frunze sesile, sau aproape sesile, alungite sau ovate-lanceolate, inegale; vârfuri alungite, întrerupte și stamine mai lungi decât tubul corolei.
Este originară din Europa și Asia și este naturalizată acum aproape pe to Globul. De asemenea, este cultivată pentru uz casnic și de dragul uleiului său esenţial. Sezonul său de înflorire este august.
Printre diferitele specii de Mentha, M. spicata a fost introdusă înainte de Mentha piperita și este cea mai veche dintre speciile Mentha. M. spicata este cunoscută sub denumirea de spearmint sau mentă comună în unele zone. M. spicata este folosită de oameni din cele mai vechi timpuri. M. piperita a fost introdusă și folosită de John Ray pentru prima dată ca agent anti-diareic în 1696, în timp ce M. spicata și soiul său M. spicata var. longifolia au fost folosite ca aperitive și plante medicinale în civilizațiile greco-romane. Randamentul de ulei esențial de M. spicata este mai mic decât M. piperita.
Hipocrate și Dioscoride au folosit M. spicata pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, dar mulţi medici au prescris-o pentru tratamentul bolilor stomacului. Se credea de multă vreme că are efecte carminative și analgezice. Soldații romani au distribuit M. spicata în toată Europa și, treptat, ea a fost cultivată în fermele bisericilor în secolul al nouălea. Pe vremea aceea menta creaţă era utilizată pentru tratamentul ulcerelor orale, rabiei și pentru reducerea durerii înțepăturilor de albine; în perioada Evului Mediu şi mai apoi a fost folosită pentru tratamentul balonării, diareei, durerilor abdominale, indigestiei, slăbiciunii intestinale, răcelii, sinuzitei și gripei, problemelor psihologice la copii, în sângerarea la nas, dureri de cap.
Combinația de extract de M. spicata și miere este şi acum, în unele zone, un leac pentru durerile de urechi. Se consideră că mestecarea frunzelor poate reduce durerile de dinți, şi popular se mai recomandă utilizarea în slăbiciune a stomacului și tulburări neurologice. Un ceai preparat din frunze a fost utilizat în mod tradițional în tratamentul febrelor, durerilor de cap, tulburărilor digestive și a diverselor afecţiuni minore, pentru tratarea răcelilor și gripei, febrei, probleme ale tractului respirator, gastralgii, hemoroizi. Tulpinile sunt macerate și folosite sub formă de cataplasmă la vânătăi. Atât uleiul esențial, cât și tulpinile sunt utilizate în remedii populare pentru cancer. Se spune că o cataplasmă preparată din frunze remediază tumorile.
Menta creaţă are un miros puternic, dar deosebit, și un gust aromat, amar, urmat de un sentiment de răcoare, atât de cunoscut la guma de mestecat mentolată.
Având o aromă puternică şi plăcută, frunzele de mentă creaţă sunt folosite ca aromă în salate sau alimente gătite, adesea în „sosul de mentă”. Ceaiul preparat din frunzele proaspete sau uscate are un gust foarte plăcut și răcoritor, lăsând gura și sistemul digestiv să se simtă curate. Uleiul esențial din frunze și flori este folosit ca aromă în dulciuri, înghețată, băuturi, gumă de mestecat etc..
În medicina ştiinţifică, la început a fost mai mult utilizată în principal ca ingredient aromatizant și pentru alinarea sau prevenirea durerilor de colici.
În prezent, uleiul esențial și frunzele de M. spicata au aplicații terapeutice, iar proprietatea sa generală este carminativă, tonică, tonică stomacală, anti-tusivă, antiemetică, antispasmodică, astringentă, diuretică, analgezică și sedativă. Cercetări recente raportează pentru menta creaţă activitate antioxidantă datorită prezenței acizilor fenolici, a flavonoidelor, a carvonei și a acidului ascorbic în frunze. Potrivit lui Scherer și colab., ea poate deveni o formă alternativă pentru antioxidanții sintetici din alimente care aduc efecte nocive. Activitățile biologice mai includ, de asemenea, acţiune antiinflamatoare, antimicrobiană. Uleiul esențial din frunze este antiseptic.
Carvona, un compus fenolic, este principalul element constitutiv găsit în uleiul esenţial de mentă creaţă, urmat de limonen. Buna activitate antimicrobiană a uleiului esenţial de mentă creaţă este atribuită concentrației mari de carvonă care este raportată a avea potențial în inhibarea creșterii bacteriene, precum și o acțiune ca fungicid și respingător de insecte.
Uleiul esențial de M. spicata având componenta principală carvona are potențial pentru tratamentul flatulenței legate de indigestie, dar și a dismenoreei. De asemenea, poate reduce severitatea durerii în timpul colonoscopiei sau afecțiunilor dismenoreice. Uleiul esențial de M. spicata poate fi aplicat pentru alte afecțiuni intestinale cu durere și flatulență, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.
Uleiul esenţial de mentă creaţă, fiind cunoscut pentru activitatea sa analgezică, a fost evaluat într-un studiu ştiinţific care a revizuit articolele existente despre acest efect. Astfel, informaţiile culese din diferite studii pe animale au raportat efectele analgezice ale uleiului esențial de M. spicata și principalii compuși ai acestuia, cum ar fi carvona, limonenul și mentolul. De asemenea, eficacitatea și siguranța uleiului de mentă creaţă în reducerea severității durerii au fost confirmate la pacienții cu osteoartrită.