Mătase de porumb
REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:MĂTASE DE PORUMB ceai pungă / plic
Cunoașterea beneficiilor, proprietăților și utilizărilor ceaiului de mătase de porumb este importantă din mai multe perspective, inclusiv pentru sănătate, prevenție, tradiție și utilizare sustenabilă.
În multe culturi, mătasea de porumb este folosită ca remediu natural pentru o varietate de afecțiuni. Înțelegerea utilizărilor tradiționale poate oferi perspective valoroase asupra modurilor în care această plantă a fost folosită timp de secole pentru a promova sănătatea.
Pentru cei care caută alternative naturale la medicamentele convenționale, ceaiul de mătase de porumb poate reprezenta o opțiune sigură și eficientă, atunci când este utilizat corespunzător. Consumul regulat al acestui ceai poate face parte dintr-un regim de îngrijire preventivă, contribuind la menținerea sănătății generale și la prevenirea afecțiunilor legate de rinichi și vezica urinară.
Despre mătasea de porumb
Porumbul (Zea mays L.) este o plantă graminee originară din America, cunoscută şi cultivată astăzi aproape pe tot globul. La noi foarte cunoscută ca plantă de cultură, crescând până la 2-3 m înălţime, cu tulpina cu internodii pline cu parenchim medular, cu frunzele alungite şi florile unisexuate monoice (florile femele şi florile mascule se formează pe aceeaşi plantă). Cele mascule sunt dispuse în panicule terminale (în vârful tulpinii), iar cele femele într-un spadice gros, axilar şi învelit în bractee (pănuşi) suprapuse – acestea vor forma fructul cu seminţele (boabele), aşa numitul ştiulete.
Partea de plantă medicinală întrebuinţată în terapia naturistă o reprezintă Maydis stigma - stilele şi stigmatele inflorescenţelor femele, cunoscute popular ca mătasea porumbului. Aceasta se recoltează în perioada iulie-august (în timpul înfloririi sau cel mai târziu când boabele sunt în faza de „lapte”).
Porumbul, având originile în America, nu are o istorie îndelungată de utilizare în continentul european sau cel asiatic. Mătasea de porumb se folosea de către americani, aceştia cunoscând valoarea sa ca remediu natural. În general o foloseau ca suport pentru organele abdominale, pentru a trata constipaţia, diareea, retenţia urinară, infecţiile vezicii, precum şi infertilitatea, durerile menstruale şi pentru tonifierea uterului după naşteri, dar și în afecţiuni ale prostatei.
Odată adusă în Europa şi Asia, planta şi produsul său medicinal au devenit cu timpul un remediu tradiţional în China, Turcia, Franţa, dar și la noi în ţară. Mătasea porumbului este în prezent folosită ca tratament naturist util pentru afecţiuni ale vezicii urinare şi rinichilor.
Proprietățile mătăsii de porumb
Mătasea de porumb conţine o mare cantitate de săruri minerale, în special de potasiu; steroli, saponine, flavonoide, terpenoide, alantoină, vitaminele C, K, E care imprimă produsului vegetal acţiune diuretică, antiinflamatoare, antioxidantă.
Diuretic eficient
Efectul diuretic este atribuit sărurilor de potasiu, derivaților flavonici și saponinelor. Acest efect a fost demonstrat ştiinţific în studii care au evidențiat că mătasea de porumb are acțiune diuretică comparabilă cu a teofilinei.
Antiinflamator și antioxidant
Mătasea de porumb conține compuși cu efecte antiinflamatorii și antioxidante care pot ajuta la reducerea durerilor reumatice și la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ legat de îmbătrânire și diverse boli cronice.
Beneficiile mătăsii de porumb
· Ajută în afecțiuni ale tractului urinar
Mătasea de porumb contribuie la sănătatea rinichilor, fiind utilizată tradițional pentru infecțiile urinare (cistită, uretrită), nisip şi litiază renală, dar și alte afecțiuni legate de rinichi și vezica urinară.
· Contribuie la reducerea edemelor și hipertensiunii arteriale
Prin proprietățile sale diuretice, mătasea de porumb ajută la eliminarea excesului de lichide din organism, lucru util în gestionarea edemelor, hipertensiunii arteriale sau a retenției de apă.
· Contribuie la eliminarea toxinelor din organism
Ceaiul de mătase de porumb este privit, de asemenea, ca un produs care ajută la purificarea sângelui şi la eliminarea toxinelor din organism.
· Ajută în afecțiunile reumatice
Persoanele care suferă de afecțiuni reumatice cronice, cum ar fi artrite, artroze, gută, pot beneficia de proprietățile diuretice și antiinflamatorii ale ceaiului de mătase de porumb pentru a gestiona simptomele și pentru a preveni complicațiile.
· Îngrijirea proactivă
Consumul regulat al acestui ceai poate face parte dintr-un regim de îngrijire preventivă, contribuind la menținerea sănătății generale și la prevenirea afecțiunilor legate de rinichi, vezica urinară și afecțiuni cronice precum reumatismul, obezitatea și hipertensiunea arterială.
Metode de utilizare a plantei
În cură simplă, se beau 3-4 căni cu ceai de mătase de porumb pe zi.
Mătasea de porumb se regăsește în ceaiuri și sub formă de combinație cu alte plante cu efecte sinergice, caz în care se respectă recomandările de utilizare prezentate în etichetarea produselor.
Contraindicații în utilizarea mătăsii de porumb
Deși are multe beneficii, este important să cunoaștem și posibilele contraindicații sau efecte adverse ale utilizării excesive sau neadecvate. De exemplu, un consum excesiv poate duce la dezechilibre electrolitice din cauza efectului diuretic intens.
Cunoașterea beneficiilor, proprietăților și utilizărilor ceaiului de mătase de porumb poate contribui semnificativ la îmbunătățirea sănătății, la utilizarea resurselor naturale într-un mod responsabil și la integrarea tradițiilor de medicină naturală în viața de zi cu zi. Aceasta ne permite să facem alegeri informate și să beneficiem de puterea vindecătoare a naturii într-un mod sigur și eficient.
Bibliografie:
- Constantin Pârvu, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București 2000, p. 523
- Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.631-633.
- https://drdorindragos.ro/plante/plante_m.php#MataseaPorumbului