facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Mandarin
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Mandarin

Citrus reticulata

 

Citricele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri, au fost domesticite pentru prima dată în Asia de Sud-Est, unde se găsesc în sălbăticie. De-a lungul timpului, omenirea le-a răspândit în părțile mai calde ale lumii pentru culturi utile.

Rămășițele de fructe din genul citrice au fost găsite sub formă de polen, fragmente de pericarp și semințe în mai multe situri datate din antichitate și Evul Mediu din bazinul Mediteranei, în special în Egipt și Italia. În Europa temperată, astfel de resturi au fost înregistrate abia de la sfârşitul Evului Mediu în straturile de sedimente ale siturilor urbane.

Termenul comun de mandarin derivă din China tropicală și este identic cu numele dat vechilor oficiali politici imperiali (și familiei lor), deoarece erau îmbrăcați într-o mantie portocalie. Faimoșii mandarini erau literați și poeți pe care educația lor rafinată i-a făcut depozitari ai unei înțelepciuni superioare oricărei cunoștințe tehnice.

Mandarina este unul dintre cele trei citrice originale din genul Citrus, împreună cu cedar și pomelo și este de originar dintr-o unei regiune asiatică echivalentă cu China de astăzi. Cultura fructului a ajuns în Europa în special în Portugalia și Spania, unde a început să se răspândească în jurul secolului al XV-lea. A ajuns în Malta ca o curiozitate botanică, iar mai târziu în Sicilia unde s-a aclimatizat foarte bine (soiul Avana). Pentru unii botaniști este considerată mai veche decât portocalele și lămâile.

Citrus reticulata – mandarinul - este un arbore sau arbust mic care poate atinge o înălțime de 2 – 4 metri. Are frunze mici și foarte parfumate. Fructul, care este un esperidiu, are coaja portocalie, subțire și parfumată, cu un albedo foarte rarefiat și granulat ce permite o decojire ușoară a fructului; acesta este de formă sferoidă și oarecum turtită pe sens longitudinal, cu pulpa portocalie deschisă, formată din segmente ușor divizibile, foarte suculente și dulci, în interiorul cărora sunt imersate numeroase semințe. Florile (zagara) înfloresc primăvara, sunt albe, parfumate, și apar la vârful ramurilor, singure sau în corimbe care pot număra 3-5 flori.

Mandarina este un fruct cu o aromă dulce imperioasă care a intrat în compoziția celebrului punch cu mandarină care a fost panaceul reconfortant al Italiei de după război, și în mandarinetto, un lichior preparat cu mare artă de strămoșii italienilor.

Gustul fructului este foarte plăcut, datorită conținutului mai mare de zahăr în comparație cu alte citrice. În patiserie este folosită pentru prăjituri, plăcinte, gemuri și jeleuri, în timp ce sucul este folosit pentru prepararea budincilor, șarlotei și mousse-ului.

Mandarina exercită o acțiune sedativă deosebită asupra sistemului nervos, deoarece conține mai mult brom decât portocala, poate fi utilă consumată la cină, în cazuri de insomnie.

Mandarina, în toate soiurile sale, este foarte bună pentru sănătate. În detaliu, valorile sale nutriționale pentru 100 de grame de pulpă sunt: Apă 81,4 g, Proteine 0,9 g, Lipide 3 g, Colesterol 0,0 mg, Carbohidrați 17,6 g, Zaharuri solubile 17,6 g, Fibre alimentare 1,7 g, Fibre solubile.

După cum am văzut din această listă, mandarina este un fruct bogat în apă, săruri minerale, zaharuri simple și vitamine. Mai mult decât atât, datorită aportului său ridicat de energie este indicat în special în alimentația sportivilor. Cu toate acestea, deoarece este bogată în fructoză, trebuie consumată mai puțin decât alte fructe precum merele, perele sau portocalele. Conținutul ridicat de fibre o face potrivită pentru cei care suferă de dificultăți de digestie sau constipație sau meteorism deoarece reglează și îmbunătățește funcționarea și traficul intestinal. Mandarina, la fel ca și alte citrice, conține atât de multă Vitamina C. În plus, mandarina conține și brom, care este un sedativ pentru sistemul nervos care ajută la relaxare și la îmbunătățirea somnului.

Potrivit unor studii, mandarina are proprietăți anticancerigene. Coaja, care în general este aruncată, este bogată în limonen, o substanță care conține antioxidanți foarte utili pentru a lupta împotriva îmbătrânirii celulare și a ne menține tineri.

 

 

 

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri