facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Maitake
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Maitake

Grifola frondosa (Dicks.) Gray (1821)

Ciupercile joacă un rol central în descompunerea materiilor vegetale moarte, menţinând un schimb nutritiv simbiotic cu multe plante, fiind astfel esenţiale în menţinerea sănătăţii unor ecosisteme variate. Există mii de specii de ciuperci, din care aproximativ 50 sunt considerate medicinale, multe din acestea provenind din familia Polyporaceae, unele din cele mai cunoscute fiind Ganoderma lucidum, Inonotus obliquus (ciuperca de mesteacăn) şi Trametes versicolor (coada curcanului). Grifola frondosa este una dintre ciupercile din familia Polyporaceae.

Unii autori, captivaţi de virtuţile sale medicinale, denumesc Grifola frondosa „regina ciupercilor”. Denumirea cea mai comună însă, maitake, provine din Japonia, şi înseamnă „ciuperca dansatoare”, referindu-se probabil la natura delicată, la aspectul fin vălurit al acestei ciuperci. Maitake creşte pe pământ la baza stejarilor sau a altor arbori cu frunză căzătoare, şi prezintă un corp fructifer mare, în formă de lingură. Spre deosebire de alte polypore, aceasta este o specie comestibilă.

Demult utilizată în sistemele de medicină tradiţională din China şi Japonia, precum şi în tradiţia populară din Europa de Est, maitake şi-a câştigat aprecierea ca prima substanţă tonică imunomodulatoare, fiind în prezent extensiv întrebuinţată în multe ţări în variate forme în suplimente sau preparată tradiţional sub formă de decoct.

În anii 1980, în timp ce realiza un studiu asupra ciupercii shiitake, micologistul japonez  Dr. Hiroaki Nanba de la Kobe Pharmaceutical University, a descoperit faptul că polizaharidele din maitake manifestă o activitate antitumorală mai accentuată decât oricare altă ciupercă studiată de el. Important a fost de asemenea faptul că administrarea orală de maitake a demonstrat o activitate egală sau mai ridicată decât extractele din ciuperci injectate.

Examinând utilizarea tradiţională şi cercetările din ultimii 20 de ani, este clar faptul că beneficiile potenţiale ale ciupercii maitake sunt cuprinzătoare. Maitake (sau fracţiunea beta-glucanică) a demonstrat un impresionant potenţial de a îmbunătăţi imunitatea generală prin întărirea apărării organismului gazdă, precum şi starea de sănătate în afecţiuni cronice variate, precum bolile de ficat, astmul, diabetul, HIV/SIDA şi chiar cancerul. Poate, de asemenea, să atenueze factorii de risc cardio-vascular, precum hipertensiunea, obezitatea şi colesterolul şi trigliceridele ridicate, pe lângă acestea fiind utilă ca şi terapie complementară în infecţiile sistemice cu Candida albicans sau Listeria monocytogenes.

În timp ce multe cercetări s-au concentrat pe utilizarea fracţiunii de beta-glucani purificată din maitake, utilizarea ciupercii sub formă de pulbere, pe lângă fracţiuni sau individual, a demonstrat de asemenea o varietate de beneficii. Utilizările specifice ale ciupercii întregi apar în hipertensiune, afecţiuni hepatice, obezitate şi nivel ridicat de colesterol şi trigliceride. Se consideră de asemenea că beneficiile adaptogene ale ciupercii se regăsesc doar în ciuperca întreagă. Dacă privim la întrebuinţarea tradiţională a ciupercii şi la eficienţa decoctului din ciuperca întreagă, putem presupune că această compoziţie complexă a ei, care include o varietate de polizaharide şi aminoacizi, realizează o chimie sinergică încă nu pe deplin înţeleasă, şi care este foarte probabil esenţială pentru activitatea generală şi siguranţa utilizării acestui fung.

În ce priveşte utilizarea alimentară, este indicată ciuperca întreagă, pentru menţinerea sănătăţii generale. În cazul afecţiunilor cronice, fracţiunile par a fi foarte valoroase şi devin chiar mai eficiente atunci când sunt asociate cu ciuperca întreagă. Mai mult, în ceea ce poate deveni un model în menţinerea sănătăţii în viitor, o combinaţie cu întreaga ciupercă maitake, constituenţi izolaţi şi terapia convenţională cu medicamente, pare a fi abordarea optimă pentru unele din problemele de sănătate cele mai acute ale timpurilor noastre.

Ciuperca Maitake se regăseşte şi în capsulele Fares Imunitate cu 7 ciuperci.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri