facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Maghiran
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Maghiran

Origanum majorana (Lamiaceae)

Denumirea botanică a maghiranului vine din grecescul Origanum, derivat din cuvintele „oros” și „ganos” și însemnând “bucuria munților” pentru că toți călătorii care străbăteau Grecia de atunci îl puteau descoperi acoperind colinele și parfumând aerul curat al verii. Maghiranul este utilizat de grecii din antichitate atât în medicină, cât și în componenta parfumurilor. Legenda spune că maghiranul dulce a fost creat de către Afrodita ca un simbol al fericii astfel că mirii din Grecia și Roma erau încoronați cu cununi de maghiran al căror scop era asigurarea unui mariaj fericit. Tot această plantă foarte aromată era așezată pe morminte pentru a conferi pacea sufletelor de pe cealaltă lume. Aristotel recomanda această plantă ca antidot în otrăvire. Și egiptenii din antichitate cunoșteau puterile maghiranului în vindecare și în acest sens îl utilizau la dezinfectarea, păstrarea curată a rănilor și vindecarea acestora.

Maghiranul este o plantă perenă cu tulpini înalte, pătrate, de culoare roșiatică. Frunzele sunt ovale, de culoare verde închisă și cu nervuri puternic reliefate. Atât frunzele cât și tulpinile sunt dotate cu glande. Florile sunt mici, de culoare lila, grupate în ciorchini deși. Fructul constă în patru boabe. Toate părțile constituente ale maghiranului sunt puternic aromate. Înflorește la sfârșitul verii și poate fi recoltat când tulpina a atins o înălțime de 15-20 cm.

Măghiranul reprezintă o plantă medicinală considerată remediu natural în tratamentul balonărilor, durerilor reumatice, gastritei hipoacide, tulburărilor care intervin la menopauză, insomniilor, durerilor de cap, afecțiunilor renale, stărilor de nervozitate și menstruației însoțită de dureri. Compușii activi responsabili de multiplele beneficii ale maghiranului sunt saponinele, vitaminele (A,C,K), uleiul volatil. În industria cosmetică, maghiranul poate fi întâlnit în compoziția cremelor de îngrijire a pielii, a loțiunilor de corp, a cremelor și gelurilor de ras și a săpunurilor.

Indiferent de forma în care este folosit, maghiranul aduce sănătății și frumuseții pielii numeroase beneficii, fapt susținut și de diverse studii de specialitate. Acestea asigură eficacitatea maghiranului precum și siguranța folosirii sale precum și lipsa efectelor adverse.

Măghiranul are efect stomahic (stimulează secreția sucurilor gastro-intestinale), antidiareice, antispastice și carminative (ajută eliminarea gazelor intestinale) prin uleiul esențial. Astfel stimulează digestia, favorizând normalizarea tranzitului intestinal și eliminarea durerilor colicative și a flatulenței.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri