facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Măceșele: Beneficii, proprietăți, utilizări și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Măceșele: Beneficii, proprietăți, utilizări și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Măceșe F183 ceai la pungă, Măceșe F181 ceai la plic

● ceaiuri complexe:  Antioxidant M104 ceai la plic, Antistres bio N173 ceai la plic, Hapciu R34 ceai la plic, Imunitate F146/ F194 ceai pungă/plic, Picioare ușoare C33 ceai la plic

Descoperă puterea vindecătoare a măceșelor: beneficiile lor pentru sănătate, proprietățile curative, modalitățile de utilizare și avertizările importante.

CUPRINS

Ce sunt măceșele?

Ce proprietăți au măceșele?

Beneficiile măceșelor

Metode de utilizare a măceșelor

Contraindicații pentru utilizarea măceșelor

 

Ce sunt măceșele?

Măceşul este un arbust ghimpos, de 2-3m, cu ramuri arcuite, frunze penat-compuse cu marginile dinţate. Florile sunt mari, cu sepalele răsfrânte şi cu petalele roz. Fructul, măceaşa, este un fruct fals (se dezvoltă din caliciu), roşu, lunguieţ, închizând în interiorul său adevăratele fructe (achene), cu aspect de seminţe păroase. În scop medicinal se utilizează fructele recoltate când trec de la culoarea cărămizie spre roșu-portocaliu, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie până înainte să cadă prima brumă, perioadă în care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C.

Măceşele sunt unul dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina C, mai conţin vitaminele A, B, E, K, PP, carotenoide, flavonozide, antocianozide, pectine, dextroză, acid citric şi acid malic, săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier); „seminţele” conţin acizi grași și urme de vanilină.

 

Ce proprietăți au măceșele?

Fructele de măceş au devenit oficiale în Farmacopeea Britanică în 1885. În cel de-al doilea război mondial, Anglia a ajuns în imposibilitatea de a mai importa citrice și, astfel, guvernul englez a încurajat culegerea şi folosirea măceşelor ca sursă de vitamina C.

·        Vitaminizant natural

Medicina ştiinţifică românească de la începutul secolului XX aprecia la măceşe bogăţia în vitamina C. În prezent, măceșele se indică profilactic în anotimpul rece, pentru creșterea rezistenței organismului față de răcelile sezoniere și gripă.

·        Imunostimulent

O altă parte benefică pentru sănătate a fructelor de măceş este compoziția lor în acizi grași esențiali pe care omul nu îi poate sintetiza și trebuie să îi obțină prin alimentație. Aceste substanțe chimice reglează numeroase funcții ale corpului, inclusiv răspunsurile imune și inflamatorii. Cei mai abundenți acizi grași găsiţi în semințe au fost acizii linoleic, α-linolenic, oleic și palmitic, care pot avea rol în reacția imună și reglarea globulinei din organism.

·        Efect diuretic

Se consideră că potoleşte setea şi produce diureză. Acţiunea diuretică are marele avantaj că, chiar în cazul unei lungi întrebuinţări, nu produce nici o iritare pe rinichi sau pe vezica urinară, ceea ce-l face foarte indicat în bolile căilor urinare şi de rinichi.

·        Acţiune antiinflamatoare

Unii compuşi biochimici ai măceşelor reglează răspunsurile imune, inflamatorii și dețin proprietăți antioxidante.

·        Proprietăți antioxidante, anti-aging

În ultimii ani, s-a stabilit că radicalii liberi și stresul oxidativ sunt implicați în fiziopatologia unei varietăți de tulburări. Măceșele, în special semințele, prin conținutul ridicat de vitamina C, A, E și acizi grași esențiali, exercită efecte antioxidate, de protecție față de radicalii liberi. Astfel protejează vasele de sânge și pielea de factorii inflamatorii (radiații UV, poluare, substanțe chimice), ajută la menținerea elasticității pielii, a integrității vaselor sanguine și la reducerea ridurilor.

Beneficiile măceșelor

·        Susțin imuntatea

Rezultatele studiilor au arătat că măceşele au crescut semnificativ nivelul gamma-globinelor. Experimentele au demonstrat că majoritatea anticorpilor sunt localizați în fracția gamma globulinică a proteinelor serice (Kindt și colab. 2007) și, prin urmare, crescând această fracție, are efecte pozitive asupra sistemului imunitar.

·        Ajută în convalescență, oboseală, epuizare

Prin efectul tonic, vitaminizant, antioxidant dat de bogăția de vitamine și minerale pe care măceșele le conțin, acestea constituie un remediu eficient în perioadele de convalescență, în anemie sau în stări de oboseală, astenie, epuizare.

·        Ajută în afecțiuni urinare

Prin efectul diuretic, extractul fluid de măceşe era indicat pentru combaterea pietrelor la rinichi şi ale vezicii urinare. După Matthiolus (1626), măceşele se administrau cu miere împotriva calculilor urinari şi a dificultăţilor apărute la urinare.

·        Reduce inflamațiile

Deja pe vremea lui Hippocrates, măceșele erau cunoscute ca un agent antiinflamator. Ceaiului de fructe de măceş i se mai atribuia un efect de combatere a stărilor inflamatorii uşoare ale intestinului.

În zilele noastre, extractele de măceșe obținute din tegumentul fructelor și-au dovedit eficiența în afecțiunile articulare, prin reducerea durerii și creșterea mobilității.

·        Menține sănătatea vaselor de sânge

Prin conținutul de bioflavonoide, vitamina C și acizi grași esențiali, măceșele ajută la reducerea fragilității capilare, tonifică pereții arterelor și venelor și îmbunătățesc elasticitatea acestora, contribuind la buna circulație a sângelui.

 

Metode de utilizare a măceșelor

Măceșele se pot utiliza intern sub formă de infuzie, decoct, pulbere și sirop, sau gem.

Ceaiul de măceșe se prepară astfel:  peste un pliculeț sau o linguriță de plantă se toarnă 200 ml de apă clocotită şi se lasă cana 10 minute acoperită. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.

Pulberea de măceșe se obține din pulpa fructului, după îndepărtarea semințelor și a perișorilor care le înconjoară, deoarece aceștia sunt iritanți. Se poate administra 1-2 lingurițe de pulbere pe zi, sublingual, sau poate fi inclusă în alimentație în shake-uri și cereale pentru micul dejun. Extractul uscat de măceșe îl gășiți în diferite suplimente alimentare cu vitamina C din măceșe sub formă de comprimate, capsule sau pulberi solubile.

Uleiul de măceșe se obține prin presarea semințelor și se folosește atât intern, cât și extern în produse cosmetice pentru cicatrici, arsuri, vergeturi sau pete pigmentare.

Siropul și gemul de măceșe sunt foarte gustoase și se utilizează frecvent ca parte a alimentației. Este important de semnalat ca din punct de vedere terapeutic, cantitatea de vitamina C din sucul proaspăt de măceșe se reduce în decurs de 6 luni la jumătate, iar prin procesare termică scade și mai mult.

 

Contraindicații pentru utilizarea măceșelor

Preparatele din măceșe sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor, inclusiv la copii.

O atenționare specială ridică perișorii prezenți pe semințele de măceșe deoarece sunt puternic iritanți pentru mucoase și pot produce reacții severe și chiar crize de astm bronșic la persoanele alergice. De aceea nu este recomandată ingerarea lor.

Măceșele se mai regăsesc în:

● solubile: Vitamina C 500 naturală, F174, solubil - Fares.ro

● capsule, comprimate: Calmocard C35 capsule, Vitamina C 200 mg cu Măceșe și Cătină F152 comprimate masticabile, Vitamina C naturală F164 comprimate masticabile, Vitaminizant cu măceșe și cătină F154 comprimate masticabile

 

Bibilografie

-         Chrubasik C, Roufogalis BD, Müller-Ladner U, Chrubasik S. A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):725-33.

-         Davidson, Katey. 2022. Rose Hips: Benefits, Forms, Uses, and Side Effects. Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/rose-hips.

-        Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr.

-        Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.517-520.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri