facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Lychnis coronaria
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Lychnis coronaria

Denumirea populară: Coroniţa, opaiţa, curcubeu, cruciuliţa, licnis

Sinonim – Silene coronaria

Lychnis Coronaria este o specie originara din Europa Meridionala, Asia Mica si Rusia. Denumirea provine din greaca, lychnos = lampa. In timpuri stravechi frunzele unor specii de Lychnis erau folosite ca fitil pentru lampi, de unde probabil si denumirea din limba greaca.

Coroniţa este o specie perena. Primăvara, la cele bianuale sau perene, pornesc lăstari ramificaţi până la o inălţime de 40-80 cm, formând o plantă cu aspect de tufă care prezintă un aspect pubescent moale.

Frunzele sunt ovale sau oblong opuse, gri-argiuntiu tomentoase.

Florile sunt lung pedunculate, petalele sunt întregi, roşii-purpurii, de mare efect. Inflorirea are loc vara şi este de lungă durată. Sunt usor de intretinut.

Studii efectuate încă din anul 1980 asupra speciei, la fel ca și studiile efectuate asupra altor plante din genul Silene au permis identificarea unora dintre substanțele importante cu acțiune terapeutică conținute.

Activitatea farmacologică potențială a speciei vegetale Silene coronaria (Desr.) Clairv. ex Rchb. este multidirecțională. Analizele fitochimice ale părții aeriene a plantei indică existența unor saponine triterpenice, acizi fenolici, benzenoizi, derivați ai acizilor grași și flavonoide.

Datele din literatura de specialitate au evidențiat utilizarea diferitelor părți ale plantei Silene coronaria (Desr.) Clairv. ex Rchb. în tradițiile populare din nordul Indiei, din sudul României și din Bulgaria. Afecțiunile curente pentru care se utilizează: diareea, afecțiunile pielii, afecțiunile pulmonare și afecțiunile hepatice.

In The Wealth of India, Publication & Information Directorate, Council of Scientific and Industrial Research, New Delhi, 6 (L-M): 186, 1962 se indică faptul că Silene coronaria (Desr.) Clairv. ex Rchb. poate fi utilizată și este eficientă în cazul deficienței vitaminei B1.

În anul 1982, cercetătorii bulgari evidențiază proprietățile antiinflamatoare ale plantei, cicatrizante, antihemoroidale, pentru cazurile de hemoroizi. În acest caz au fost utilizate extracte în apă caldă din părțile aeriene ale plantei. Studiile asupra speciei Silene coronaria (Desr.) Clairv. ex Rchb au fost continuate în anii 90 în România în cadrul proiectelor de colaborare derulate prin Stațiunea de cercetare pentru plante medicinale și aromatice Fundulea.

În anul 2007, Masoodi, M.H subliniază în studiul intitulat Activitatea antihepatotoxică a speciei Lychnis coronaria din J. Pharm. Res. 6, 190-192 faptul că planta are certe proprietăți hepatoprotective. În India de Nord, rădăcinile zdrobite sunt macerate în apă peste noapte, iar extractul rezultat este administrat oral ca remediu pentru constipație și pentru tuse cronică.

Observațiile efectuate asupra plantelor din genul Silene au condus la concluzia că plantele din acest gen au un spectru larg de efecte terapeutice. Alături de proprietățile menționate anterior, unele studii recente au evidențiat existența unor proprietăți bactericide, fungistatice și antimitotice. Există unele studii recente care indică de asemenea capacitatea speciei de a crește excitabilitatea mușchiului neted uterin.

În prezent, sunt considerate a fi binecunoscute proprietățile neuroprotectoare ale plantei, poate  avea efecte de așa-zisă subțiere a sângelui. Flavonoidele conținute generează efecte benefice asupra vaselor de sânge, îmbunătăţesc circulaţia sanguină, cresc tonusul venos, împiedică sângele să stagneze, măresc rezistenţă vasculară şi diminuează permeabilitatea vaselor de sânge. Acțiunea terapeutică a plantei este benefică atât în cazurile de hemoroizi, cât și în cazurile de fragilitate capilară.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri