facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Lucernă
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Lucernă

Medicago sativa (Fabaceae)

Încă de demult, medicii din China și India foloseau frunzele de lucernă și vârfurile florilor în tratamentul pentru tulburările digestive. După unele izvoare din antichitate, lucerna a fost adusă prin anul 470 î.Hr. în Grecia și prin anii 150–50 î.Hr. în Italia. La propunerea lui Charles Darwin au fost aduși în 1885, bondari pentru a asigura polenizarea florilor de lucernă. De-a lungul timpului, lucerna s-a folosit pentru tratarea multor stări patologice și se folosea îndeosebi pentru efectul nutritiv și tonic asupra organismului.

Este o plantă furajeră din familia leguminoaselor. Are rădăcină pivotantă, lungă de 1-2 m, cu tulpini numeroase și stoloni scurți. Tulpina erectă, ascendentă sau întinsă, ușor muchiată, glabră sau dispers păroasă. Frunze foarte variabile ca formă și dimensiuni. Foliole obovat cuneate sau lanceolat cuneate, cu margini întregi sau la partea anterioară, mucronat dințate. Florile sunt grupate în inflorescențe racemoase axilare, alungite sau capituliforme. Fructul este o păstaie totdeauna glabră, răsucită cu 3 – 4 spire.

Planta conține flavone, saponine, săruri minerale, clorofilă, proteine, substanțe estrogene, carotenoide (motiv pentru care s-a folosit la prepararea vitaminei A). Are proprietăți hipocolesterolemiante, antianemice antihemoragice, coagulante.

Lucerna este cunoscută pentru efectul antiinflamator, analgzic și antipiretic datorită conținutului de saponozide- mono-, bi-, tridesmozide ale acidului medicagenic și derivații acestuia. Cercetăriile au arătat proprietatea antitumorală în carcinoame hepatice și de colon folosind extracte de lucernă bogate în compuși fenolici- acid p-cumaric, acid cafeic, cinamic și azotați- proteine, enzime, peptide. În medicina naturistă lucerna se folosește și ca diuretic deoarece are un conținut ridicat de flavonoide care cresc diureza prin stimularea filtrării glomerulare. Lucerna conține săruri minerale de Mn, Zn, K, Ca, Cu, Na, P și Si fiind astfel o plantă medicinală cu efect remineralizant. S-a dovedit că lucerna are efect asupra scăderii colesterolului, are acțiune antibacterienă împotriva bacteriilor gram negative precum Salmonella typhi, și conține cel puțin o proteină cu așa numita activitate antitumorală. De asemenea, ajută funcția glandei pituitare. Este o sursă de vitamina K, fiind o plantă medicinală cu acțiune antihemoragică.

Lucerna are proprietăți estrogenice și poate fi utilizată în fitoterapie în problemele legate de menstruație și menopauză.

Ajută la detoxifierea şi stimularea funcţiei ficatului, purificarea sângelui. Datorită substanţelor active continute are efecte benefice în constipaţie, regenerează mucoasa aparatului digestiv.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri