facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Lemon verbena
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Lemon verbena

Aloysia citriodora, Lippia citriodora, Aloysia triphylla

Aloysia citrodora, lemon verbena, este o specie de plantă cu flori din familia Verbenaceae, originară din America de Sud. A fost adusă în Europa de către spanioli și portughezi în secolul al XVII-lea și cultivat pentru uleiul său esențial obținut din frunze.

Este un arbust peren sau subarbust care crește la 2–3 metri înălțime. Frunzele lungi, lucioase, ascuțite, de 8 centimetri, sunt ușor dure la atingere și emit un miros puternic de lămâie atunci când sunt încălzite (de aici, epitetul specific latinesc citrodora - parfumat cu lămâie).

Florile minuscule violete sau albe apar la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Este perenă în locurile tropicale, dar este sensibilă la frig, pierzându-și frunzele la temperaturi sub 0 ° C, deși lemnul este rezistent până la –10 ° C. Tăierea este recomandată primăvara pentru a încuraja o formă stufoasă. Datorită numeroaselor sale utilizări culinare, este listată pe scară largă și comercializată ca plantă pentru grădină.

În Antichitate, romanii așezau buchete de lemon verbena sub masa oaspeților, pentru a facilita conversațiile, pentru armonie și bucuria de a trăi. Druizii o utilizau pentru a efectua profețiile.

Uleiul esențial conține, în principal, geranial și neral, limonen, spatulenol. Frunzele de verbena de lamaie sunt folosite pentru a adăuga o aromă de lămâie preparatelor din carne de pasăre, legumelor, pentru salate, gemuri, budinci, iaurt grecesc și băuturi. Planta este utilizată în medicina tradițională în țările latino-americane. Uleiul a fost istoric distilat cu abur din frunze pentru utilizare în industria parfumurilor, dar are proprietăți sensibilizante și fototoxice.

În scop medicinal, se folosește ca stimulentă pentru funcția ovariană, pancreatică, tiroidiană, ca hormon-like, antiinflamatoare puternică în reumatologie și ca antinevralgică. Are și rol sedativ pentru echilibru emoțional, calmează stările de excitabilitate, ajută în caz de depresie, stres, insomnie, reglează SNC și cicatrizează plăgile.

La nivel respirator, uleiul esențial are efect expectorant, fluidifică mucusul și stimulează eliminarea lui și are efect decongestionant pentru nasul înfundat, eupeptic, coleretic-colagog.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri