Lemn dulce

Glycyrrhiza glabra (Fabaceae)

Liquiritiae radix este produsul vegetal constituit din rădăcinile și stolonii speciei Glycyrrhiza glabra, denumită popular și iarbă dulce, rădăcină dulce. Este o plantă folosită din timpuri străvechi, de exemplu în mormântul lui tutankhamen s-au descoperit cantități mari de lemn dulce împreună cu bijuterii fabuloase și artefacte. Soldații romani mestecau rădăcina pentru a-și potoli setea în marșurile lungi. După căderea Imperiului roman, secretele despre utilizarea licviriției au fost ținute de călugări, cei care au descins creșterea ei în Anglia.

Lemnul dulce poate atinge înălțimea de 1,5 metri. Frunzele sunt lungi, rotunjite. Florile sunt așezate în formă de ciorchine, sunt mici ca dimensiune, de culoare violet deschis. Fructul este o păstaie dreaptă de culoare brună, cu semințe în interior. Rădăcina este groasă, compusă din mai mulți rizomi de culoare galbenă și gust dulce.

În scop medicinal se utilizează rizomul și rădăcinile, de la plantele de trei ani, recoltate toamna și uscate la soare. Se pare că utilizarea în scop terapeutic rădăcinilor de lemn dulce a fost adoptată de greci prin preluare de la sciți, acestea fiind recomandate în tratamentul astmului, al tusei uscate și a afecțiunilor pectorale. Lemnul dulce conține mucilagii, proteine, lipide, substanțe minerale, vitamine (acid ascorbic, niacina, acid nicotinic, riboflavina, tiamina), glicirizina, steroli, flavone, taninuri, enzime, estrogeni. Prezența în produsul vegetal a unei mari cantități de mucilag face ca extractul apos să calmeze iritațiile mucoaselor căilor respiratorii și totodată este un bun expectorant deoarece determină o creștere a secrețiilor bronșice. Acțiunii antiinflamatoare și gastroprotectoare dezvoltate de glicirizină, se adaugă și efectul spasmolitic comparabil cu al papaverinei.

Datorită gustului său extrem de dulce, rădăcina ca atare sau diversele tipuri de extracte realizate au fost utilizate ca edulcoranți în industria dulciurilor sau a băuturilor din cele mai vechi timpuri, precum și în gastronomie. În 2012 a fost aleasă ca planta medicinală a anului iar cercetători ai geneticii moleculare din berlin au descoperit că rădăcina de lemn dulce conține substanțe (amorfrutins) care scad nivelul zahărului din sânge, un efect antidiabetic. Acest fapt vine în consolidarea ipotezei conform căreia alimentele îndulcite cu licviriția pot fi consumate și de diabetici.

Asocieri recomandate

Adauga comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.