facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Lavanda: tipuri, beneficii și contraindicații
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Lavanda: tipuri, beneficii și contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Lavandă plic și pungă;

● ceaiuri complexe: Antistres; Articulații sănătoase; Calmocard; Colon sănătos (colon iritabil); Distonoplant; Diurosept; Menopauză; Noapte bună (sedativ); Somn liniștit; Tensiune;

Lavanda este cea mai cunoscutã dintre ierburile mirositoare şi a fost iubitã şi cautatã de secole. Descoperă tot ce trebuie să știi despre lavandă: tipuri, beneficii pentru sănătate și atenționări importante. 

Despre lavandă

Levănţica sau lavanda este un semiarbust peren cu flori care au un miros plăcut și sunt de culoare albastru-violet. Înflorește în iunie-august și are o longevitate de 20-30 ani. În scopuri medicinale se recoltează numai florile detașate de pe axul inflorescenței, sau toată inflorescența, când corola nu este complet deschisă. 

Uleiul esențial de lavandă este obținut prin distilare cu vapori de apă din vârfurile florale ale plantei. Are un miros floral, aromatic, proaspăt. 

Tipuri de lavandă

Există peste 40 de soiuri de lavandă, fiecare cu caracteristicile sale specifice. Formele cultivate sunt plantate în grădini din toată lumea, în scop ornamental, culinar sau terapeutic, rareori fiind găsite și în sălbăticie.  Iată 4 dintre tipurile de lavandă utilizate medicinal:

Lavandula angustifolia, cunoscută ca "lavandă adevărată" sau "lavandă englezească", are flori mici, violet, parfumate. Este cultivată pentru uleiul său aromat, utilizat în parfumerie, aromaterapie și cosmetică.

Lavandula latifolia, lavanda spic sau lavanda portugheză, este originară din regiunea mediteraneană, Portugalia, Italia, Spania și sudul Franței. Are un miros mai puternic, cu mai mult camfor și eucaliptol decât Lavandula angustifolia. 

Lavandula hybrida, cunoscută sub numele de "lavandă franceză" sau "lavandin", este o specie hibridă obținută prin încrucișarea soiului Lavandula angustifolia cu Lavandula latifolia. Este mai mare decât acestea, are flori de culoare violet, albastru și alb, și produce mai mult ulei esențial.

Lavandula stoechas "lavandă iberică" sau "lavandă papillon", are inflorescențe cu flori mari și o corolă superioară distinctivă, asemănătoare aripilor de fluture, apreciată pentru aspectul său decorativ, dar și curativ.

Proprietățile lavandei

Acţiune sedativă, calmantă

Lavanda, sub toate formele sale (ceai, ulei esențial sau proaspătă) are un efect sedativ, calmant asupra sistemului nervos. Un ceai călduț de lavandă, băut seara, este un remediu pentru relaxare după o zi obositoare, dar și pentru un somn odihnitor. Tot pentru un somn liniștit îți poți pune în dormitor buchețele de lavandă sau poți folosi ulei esențial în difuzorul de aromaterapie. 

Acţiune anxiolitică, antidepresivă

Lavanda, prin uleiul esențial pe care îl conține, are efect anxiolitic, fără a produce somnolentă ziua, ceea ce este avantajos în comparație cu medicația clasică. De asemenea, nu produce sindrom de sevraj sau alte efecte adverse. 

Inhalarea uleiului esențial de lavandă poate fi utilizată pentru îngrijirea cronică a anxietății sau pentru acele situații asociate cu niveluri ușoare de anxietate sau ca ajutor în anxietatea situațională. 

Antimicrobian natural

S-a descoperit că uleiul de lavandă (în principal L. angustifolia) este activ împotriva multor specii de bacterii și ciuperci, chiar și în cazul germenilor rezistenți la antibiotic cum sunt Staflococul auriu rezistent la meticilină și Enterococcul faecalis rezistent la vancomicină.

Antiinflamator şi analgezic

Uleiul esenţial de lavandă este eficient ca antiiinflamator şi analgezic în diferite tipuri de dureri cum sunt dureri de cap, dureri articulare, inflamații ale pielii. 

Antispastic

Prezintă un efect relaxant asupra musculaturii tractului digestiv, respirator și cardiovascular, calmează spasmele și colicile asociate diverselor patologii (tensiune nervoasă, colici abdominale, tuse spastică).

Repelent (alungă insectele)

Lavanda te ajută să scapi de molii și țânțari, cărora nu le place mirosul acestei plante.

Beneficiile lavandei

Combate insomnia, tulburările de stres și anxietatea

Florile de lavandă conțin ulei esențial bogat în linalool și acetat de linalil, compuși responsabili de acțiunea reglatoare a echilibrului

 emoțional, sedativă, anxiolitică. Lavanda se indică în stări de nelinişte, agitaţie psihomotorie, anxietate, sindrom neurastenic, dereglări vegetative, tulburări de somn. 

Ajută în afecțiuni digestive

Acţiunea combinată sedativă, spasmolitică şi stimulentă a secreției biliare, recomandă florile de lavandă în tulburări funcţionale ale abdomenului superior: stomac iritabil de origine nervoasă, meteorism, colon iritabil, colici biliare. 

Calmează răceala și tusea

Uleiul esențial de lavandă spic fluidizează secrețiile mucoase și ajută eliminarea lor, combate spasmul bronșic, este recomandată în afecţiuni respiratorii precum răceală, laringită, tuse de diverse cauze, inclusiv tusea spastică sau tusea cu substrat nervos. 

Calmează iritațiile pielii și arsurile 

Aplicat extern, uleiul esențial de lavandă sau unguentele cu extracte de lavandă, ajută în cazul arsurilor ușoare, rănilor superficiale, coșurilor, înțepăturilor de insecte, diverse iritații ale pielii.

Metode de utilizare a lavandei

Lavanda se poate utiliza intern sub formă de infuzie, pulbere, tinctură, ulei esențial și extern în creme, unguente, loțiuni, produse cosmetice și de igienă, sau în inhalații, băi, uleiuri de masaj.

Ceaiul din lavandă se prepară astfel:  peste o linguriță de plantă se toarnă 200 ml de apă clocotită şi se lasă cana 10-15 minute acoperită. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi. 

Florile proaspete de lavandă se pot folosi pentru ornarea diverselor preparate culinare, pentru a aduce o notă aromată-florală.

Uleiul esențial de lavandă poate fi utilizat intern 3-5 picături de 3 ori pe zi amestecat cu o linguriță de miere sau sirop. Extern are numeroase întrebuințări:

Inhalații cu aburi: pentru sănătatea căilor respiratorii: puneți 3-4 picături de ulei esențial într-un vas cu apă fierbinte, inspirați  timp de 5-10 minute stând aplecat peste vas cu capul acoperit cu un prosop;

Difuzare în cameră: pentru relaxare și un somn liniștit difuzați 4-5 picături de ulei esențial în încăpere cu ajutorul unui difuzor sau pulverizator. 

Aplicații locale: pentru reducerea stărilor de stres și a durerilor de cap se poate aplica 1 picătură ulei de lavandă pe frunte și tâmple. În cazul arsurilor, iritațiilor pielii sau înțepăturilor de insecte, aplicați 1-2 picături de ulei esențial nediluat direct pe zonele afectate.

Masaj: amestecați 1-2 picături de ulei esențial de lavandă cu 10 ml ulei gras (măsline, sâmburi de struguri, etc.). 

Baie: pentru relaxare și somn bun adăugați 5-6 picături de ulei esențial în apa de baie, seara.

Contraindicații pentru utilizarea lavandei

Lavanda nu se recomandă intern în perioada de sarcină și alăptare și la persoanele alergice.

Uleiul esențial de lavandă nu se recomandă intern în caz de ulcer gastro-duodenal, gastrită și copiilor sub 3 ani. În uz extern, nu se recomandă în primele 3 luni de sarcină și la sugari sub 3 luni. 

Această plantă se mai regăsește în:

● capsule, comprimate: Antistres, N140, 60 capsule; Colon sănătos, D66, 63 capsule; Melatonină vegetală, N168, 20 capsule; Noapte bună, N136, 30 capsule; Plantusin tuse productivă, R62, 30 capsule; Plantusin tuse seacă, R61, 30 comprimate de supt; Tiroidă, M109, 60 capsule; Vermicin Forte, D102, 20 capsule moi;

● spray: Plantusin R60 spray pentru gât, Biosept Protect A30 spray pentru gât;

● roll-on: Biosept nazal, Distonoplant nazal.

Bibliografie:

- Baker DHA, Amarowicz R, Kaindel A, Ali MA, Ibrahim EA. Antiviral activity of Lavandula angustifolia L. and Salvia officinalis L. essential oils against avian influenza H5N1 virus. Journal of Agriculture and Food Research, Volume 4, June 2021, 100135

- Dornelli D. et al. Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta-analysis. Phytomedicine 65 (2019) 1530992

- Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147

- Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.349-352

- https://drdorindragos.ro/plante/plante_l.php#Lavanda

Asocieri recomandate

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri