facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Lămâie
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Lămâie

Citrus limonum

Lămâiul este cunoscut ca un arbore mediteranean, în prezent cultivându-se în aproape toate zonele calde ale planetei. Patria lui de origine este, însă, India. Face parte din familia rutaceelor. Lămâiul se prezintă ca un arbore de mici dimensiuni – cât prunul, poate ceva mai mic – cu frunze oval-alungite, groase și lucioase, adesea având o culoare verde-închis. Florile sunt albe, uneori roze sau gălbui. Fructul este o bacă, binecunoscuta lămâie.

Pentru aplicaţii medicinale se culeg fructele, florile și frunzele, din care se prepară decoct, infuzie, extracte, sucuri, ulei volatil. Substanţe active importante: ulei volatil, limonen, pectine, flavonoide (în coaja de lămâie), protide, lipide, glucide, săruri minerale, vitaminele B1, B2, PP și mai ales C, alcooli, citrol, acizi (în miezul de lămâie).

Din punct de vedere medicinal, lămâia are un șir întreg de utilizări. Lămâia este simbolul reușitei în combaterea scorbutului, o boală gravă care făcea ravagii în trecut. Și tot lămâia este, adesea, identificată cu vitamina C, vitamină pe care unii o socotesc un medicament bun pentru toate afecţiunile. Consumul de lămâie înseamnă și o pavăză împotriva oricărei infecţii și, mai ales, împotriva bolilor infecţioase. Cu lămâie se pot vindeca și infecţiile digestive și respiratorii, lămâia fiind un adevărat bactericid. Cu lămâie se tratează, de asemenea, afecţiunile hepatice și cele biliare. Nici bolile care apar la nivel celular nu scapă de efectele preparatelor din lămâie.

Acidul citric, important în structura pulpei de lămâie, reglează și impulsionează metabolismul celular. Lămâile au un rol benefic și în bolile cardiovasculare, în funcţionarea aparatului circulator, în varice, flebite, litiaze, diabet. Lămâia este cunoscută și ca remineralizantă, antimigrenoasă, antitermică. Totodată, lămâia este antiseptică, cicatrizantă, astringentă. Naturiștii consideră lămâia ca fiind importantă, chiar decisivă, în curele de slăbit. În stare proaspătă, sucul de lămâie este recomandat și pentru tratarea amigdalitelor, aftelor, otitelor, rinitelor, sinuzitelor, hemoragiilor nazale, reumatismelor, gutei.

Uleiul esențial se obține prin presare la rece din coaja fructelor de lămâie sau din frunzele de lămâi prin distilare cu vapori de apă, primul ulei menționat este mai des întâlnit. Conține în special limonen, beta-pinen, citral și este cunoscut pentru proprietățile antiseptice atmosferice, antivirale, expectorante pentru tusea umedă - baza acțiunii expectorante pare să fie stimularea locală a celulelor secretoare din căile respiratorii, ceea ce duce la o creștere a volumului și a concentrației de mucus din tractul respirator. Limonenul joacă și rol antiinflamator și analgezic prin mecanism de acțiune similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene, astfel că se poate folosi pentru dureri în gât, dureri de cap; stimulează sistemul imunitar.

 

Asocieri recomandate

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri