Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Iarba tâlharului (Susai Pădureţ)

Mycelis muralis (L.) Dumort.

Plantă nativă în Europa, invazivă în zona Pacificului de Nord-Vest, creşte până la 150 cm înălţime; prezintă tulpini adesea roşietice, din care, la rupere curge un suc lăptos; frunzele inferioare sunt penate, în formă de liră, cu lobii triunghiulari, iar frunzele superioare sunt mai mici, mai puţin lobate şi fără peţiol; toate frunzele prezintă o nuanţă roşiatică; inflorescenţele, terminale – la capetele rămurelelor făcând un unghi de aprox. 90° cu tulpina, sunt galbene, mici, cu diametrul în jur de 1 cm şi prezintă 5 flori radiale galbene; fructele sunt achene, cu papus. Se recoltează planta cu flori, în perioada iunie-septembrie.

O plantă cu mult iz popular, de poveste, în general puţin cunoscută chiar şi în trecut. În prezent, nu atât de folosită ca remediu natural în comparaţie cu alte plante medicinale.

Se crede că denumirea de iarba tâlharului ar proveni din faptul că, pe vremuri, tâlharii răniţi fiind, culegeau în grabă această plantă şi îşi oblojeau rănile cu ea.

Se spune că a fost descoperită de către o bătrână care s-a rănit la mână, şi, găsind planta, şi-a pansat rana, aceasta vindecându-se repede.

Este ştiută şi folosită ca remediu natural mai mult de către călugării de la mănăstiri, şi de către oamenii de la sate, fiind foarte utilizată în tradiţia populară.

Datele etnobotanice o citează ca fiind emolientă, antispasmodică şi sedativă, şi un cicatrizant eficient, folosită atât pentru vindecarea rănilor externe, a tăieturilor şi arsurilor, cât şi, cu destul de mult succes, în cazul gastritei şi ulcerelor gastrice.

Compoziţia chimică a fost puţin studiată, în părţile aeriene ale plantei găsindu-se compuşi polifenolici – flavonoide, acizii cafeic, clorogenic, izoclorogenic şi polină.

Datorita flavonoidelor planta are un efect antiinflamator, prin inhibarea căii ciclooxigenazei, împiedicând astfel producerea de prostaglandine, are si acțiune emolientă – formează un strat protector pe mucoase, astfel se utilizează în produsele pentru ulcer gastric.

Asocieri recomandate
Comentarii

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.