facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Hrean
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Hrean

Armoracia rusticana

Originar din vestul Asiei şi sud-estul Europei, hreanul este o legumă perenă cultivată pentru rădăcinile sale cărnoase, de culoare alb-gălbuie, cu aromă şi gust picant, folosită în condimentarea mâncărurilor, industria conservelor şi nelipsită în pregătirea murăturilor.

Hreanul este folosit de secole în Europa, ca plantă medicinală. Are frunze mari şi o rădăcină groasă, cu coajă maronie şi miez alb. Rădăcina este bogată în vitamina C, iar marinarii o luau cu ei în călătoriile lungi pentru a preveni scorbutul. Hreanul a fost folosit în medicina traditională, în numeroase remedii, fie ca extract (sub forma unui ulei), fie sub forma uscata sau sub forma de rădăcina proaspată. În trecut, hreanul era folosit pentru a trata infecțiile urinare, afecțiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita si întinderile musculare.

În scop medicinal, hreanul se foloseşte ca atare sau ras şi amestecat cu oţet.

Hreanul conţine vitamine C, A, B1,B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile, mirosul inţepător al rădăcinii se datorează sulfurii de alil, o substanţă prezentă şi în usturoi şi ceapă ,care prin radere dă naştere unei substanţe numite mirosina, cu proprietaţile iritante ale plantei.

Hreanul conţine un ulei esenţial bogat în compuşi cu sulf cu miros dulce, cunoscuţi drept glucozilinaţi. Aceşti compuşi se găsesc doar în plantele care aparţin familiei muştarului. Ei pot irita pielea, provocând băşici şi arsuri. Hreanul conţine de 2 ori mai multă vitamina C decât lămâia, vitaminele din grupul B şi minerale, printre care potasiu, calciu, fier şi fosfor.

Unii oameni de știință sunt de parere ca ar putea fi un remediu pentru migrenă si se crede că datorită capacității sale de a îngusta vasele de sânge, hreanul ar putea fi de ajutor în tratarea migrenelor, însa nu există studii clinice care sa susțină folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.

Are efecte anti-cancer. Un studiu arată că, de fapt, hreanul conţine compuşi chimici care luptă contra cancerului, numiti glucozinolaţi. Studiul din 2016, de la Universitatea din Illinois arată că hreanul conţine compuși chimici care ar putea ajuta la detoxifierea şi la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer în corpul uman. Oamenii de ştiinţă au putut sa găseasca pentru prima data o asociere între hrean şi activarea anumitor enzime de detoxifiere.

Are proprietăți antibacteriene. Studiile sugerează că hreanul poate sa lupte contra unor bacterii, cum ar fi E. coli, H. pylori si Salmonella. Glucozinolații și izotiocinatul de alil, în plus față de posibilele acțiuni antibacteriene, pot avea, de asemenea, proprietăți expectorante (expulzarea mucusului) care sunt benefice persoanelor cu tuse umedă.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri