facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Guduchi
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Guduchi

Tinospora cordifolia (guduchi) este un arbust foios cățărător, aparținând familiei Menispermaceae. Este distribuit pe tot subcontinentul tropical indian și în China, urcând la o altitudine de 300 m.

Tulpinile de guduchi sunt destul de suculente, scoarța este de alb crem până la gri. Frunzele sunt membranoase și cordate, florile mici și galbene sau galben verzui; florile mascule, diferite de cele femele, sunt grupate în racemele axilare și terminale sau în panicule, iar cele femele sunt de obicei solitare. Fructele sunt ovoide, lucioase, cărnoase, suculente, roșii, de mărimea bobului de mazăre și au o singură sămânță.

În hindi, planta este cunoscută în mod obișnuit ca giloe, un termen mitologic hindus ce se referă la elixirul ceresc care a salvat ființele cerești de la bătrânețe și le-a păstrat veșnic tinere. Guduchi, denumirea sanscrită, înseamnă unul care protejează întregul corp. Termenul amrita este atribuit capacității plantei de a conferi tinerețe, vitalitate și longevitate.

Există peste 400 de grupuri tribale și etnii diferite în India. Fiecare grup tribal are propria sa tradiție, limbă populară, credințe și cunoștințe despre utilizarea resurselor naturale ca medicamente, iar guduchi prezintă menționări speciale pentru utilizarea sa în medicina tribală sau populară în diferite părți ale țării. În studiile etnobotanice efectuate de etnobotaniști aproape toate părțile plantei sunt documentate ca fiind utile.

Guduchi a fost folosit în preparatele ayurvedice, de-a lungul secolelor, pentru tratamentul diferitelor afecțiuni. Întreaga plantă este folosită medicinal; totuși, tulpina este listată de Farmacopeea Ayurvedică a Indiei pentru utilizare în medicină. Acest lucru se datorează conținutului mai mare de alcaloizi în tulpini decât în frunze. Este folosită ca rasayana pentru a îmbunătăți sistemul imunitar și rezistența organismului împotriva infecțiilor.

În textele clasice din Ayurveda și alte tratate precum Bhava Prakash și Dhanvantari Nighantu, etc., se pretinde că guduchi este utilă în tratarea febrei, astmului, anorexiei, icterului, gutei, infecțiilor pielii, în diabet, diaree cronică, dizenterie etc.

S-a făcut recent multă muncă științifică asupra plantei pentru a-i valida efectele. S-a raportat astfel că extractele alcoolice și apoase de T. cordifolia au efecte benefice asupra sistemului imunitar și au fost testate cu succes pentru activitatea lor imunomodulatoare. Noul (1,4)-alfa-D-glucan derivat din plantă activează sistemul imunitar prin activarea macrofagelor și producției de citokine. Guduchi reglează nivelul de citokine și a factorilor de creștere din sânge. S-a descoperit că extractul apos de T. cordifolia intensifică fagocitoza in vitro. Extractele apoase și etanolice au indus, de asemenea, o creștere a producției de anticorpi in vivo. Tratamentul cu extract de T. cordifolia a determinat o reducere semnificativă a numărului de eozinofile și a îmbunătățit hemoglobina la pacienții cu HIV – 60% dintre pacienții cărora li s-a administrat extractul au raportat o scădere a incidenței diferitelor simptome asociate bolii.

În alte experimente, scăderea potențialului antioxidant al plasmei celulare indus de radiații a fost contracarat prin administrarea de extract de guduchi înainte de iradiere,  sugerând astfel mecanismul său radio-protector.

Zece zile de tratament cu guduchi (100 mg/kg/zi) au indus o creștere semnificativă a numărului de unități formatoare de colonii din seria granulocite-macrofage, sugerând că activarea macrofagelor de către plantă duce la îmbunătățirea funcției neutrofile.

Din T. cordifolia au fost izolate un număr mare de substanțe chimice, aparținând unor clase diferite precum alcaloizi, lactone diterpenoide, glicozide, steroizi, sesquiterpenoizi, compuși fenolici, alifatici și polizaharide. Frunzele acestei plante sunt bogate în proteine (11,2%), calciu și fosfor.

(Upadhyay și colab., 2010)

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri