Grindelia
Grindelia (Grindelia robusta, familia Compositae) mai este cunoscută sub denumirea de „gumă din plante” sau „planta de gumă”. Conţine în principal flavonoide, saponine și răşini.Este o plantă perenă, înaltă de aproximativ 1 m înălţime, cu un conținut ridicat de rășină. Este nativă din America de Nord și există peste 50 de specii, toate având efecte similare. Crește între 60 și 120 de centimetri înălțime. Frunzele sunt zimtate. Florile apar între mai și septembrie. Capul floriii este galben, are un diametru de 4-5 cm. Semințele se dezvoltă din flori până la sfârșitul toamnei.
Pentru indieni și mai târziu pentru coloniști, planta a fost cunoscută si folosită împotriva multor boli și ca antidot la otraviri, pentru păduchi, vopsirea părului.
Se foloseşte partea aeriană a plantei, care are acţiune antispastică, expectorantă (prin saponinele triterpenice și rezine) şi hipotensivă. Grindelia acţionează ca miorelaxant pentru muşchii netezi. Este utilizată în tratamentul stărilor astmatice şi în bronşite. Grindelia robusta a fost recunoscută ca fiind deosebit de eficientă în tratarea cazurilor de astm, în special pentru efectele ei binefăcătoare rapide.
Tratamentul cu grindelia este în special util pentru tratarea afecţiunilor respiratorii. Grindelia acţionează asupra distribuţiei cardio-pulmonare în cazul tusei uscate. Grindelia este un remediu eficient pentru bronşită.
Pulberea de grindelia acţionează în sens reglator asupra circulaţiei pulmonare. Este utilă în caz de tuse cu expectoraţie abundentă. Tratamentul cu grindelia este util şi pentru pentru afecţiuni cutanate. Aplicarea pulberii de grindelia este folositoare în caz de erupţii cutanate, caracterizate de senzaţie de arsură severă şi mâncărime. Grindelia este utilă în caz de zona Zoster.
De asemenea, este deosebit de eficientă în multe dintre afecţiunile capului. Este utilă în caz de dureri resimiţite în globii oculari, oftalmie şi irită.