Grăuntele paradisului
Aframomum melegueta K. Schum., sau grăuntele paradisului, este o plantă perenă foioasă originară de la tropice. Crește în habitatele mlăștinoase de pe coasta Africii de Vest. Are tulpină cu frunze cu smocuri care poate avea până la 1,5 m înălțime. Frunzele sunt simple, alterne și lanceolate. Frunzele mature pot crește până la 40 cm lungime și 12 cm-15 cm lățime. Produce flori de culoare violet care dau naștere la fructe care nu depășesc 7 cm. Aceste păstăi conțin numeroase semințe brun-roșiatice. Gustul pungent și piperat al semințelor este dat de cetona aromatică prezentă în ele. Fructele sunt cărnoase și indehiscente și produc semințe și nu pot supraviețui la temperaturi sub 1°C.Prima publicație științifică despre această specie a apărut pe 4 octombrie 1904 când Karl Moritz Schumann a descris-o. În jurul secolelor XIV-XV a devenit un înlocuitor popular pentru piperul negru în Europa. De asemenea, în jurul acestor secole, Menagier de Paris (carte medievală franceză despre comportamentul corect al unei femei în căsătorie și conducerea unei gospodării din 1393) l-a recomandat pentru îmbunătățirea vinului care miroase învechit, printre alte utilizări.
În 1469, i s-a dat un alt nume: Malagueta (un cuvânt portughez care înseamnă literal „ardei iute”) și a câștigat mai multă popularitate, deoarece a fost inclus în comerț de către un comerciant și explorator portughez din Lisabona - Fernao Gomes, în Golful Guineei, în urma permisiunii regelui Afonso al V-lea al Portugaliei.
Mai mult, condimentul a fost savurat de secole pentru aroma sa atât în ritualurile religioase, cât și pentru gătit în Africa de Vest și de Nord, de unde își are originea și este folosit ca și condiment pentru carne, sosuri și supe. Aframomum melegueta mai este denumit și grăunte de Guineea, ardei de Guineea.
În mod tradițional, este amestecat cu alte plante medicinale pentru tratamentul afecțiunilor comune, cum ar fi durerile corporale, diareea, durerile în gât, catarul, congestia și reumatismul în Africa de Vest. Este adesea cultivat datorită efectelor sale farmacologice valoroase, cum ar fi efectele antimicrobiene, hepato-protectoare, anti-cancer și anti-diabetice.
(blogs.reading.ac.uk)
În etnomedicină, semințele macerate sunt adesea aplicate pe părțile inflamate ale corpului pentru a calma inflamația și durerea. Studiile științifice au dezvăluit, de asemenea, potențialul grăuntelui paradisului ca agent medicinal valoros pentru susținerea sănătății și prevenirea unei varietăți de afecțiuni. Astfel, studiile experimentale au arătat că extractul brut al acestor semințe a prezentat activitate antiinflamatoare și analgezică la șobolani. Extractul a inhibat răspunsurile inflamatorii acute și cronice la șobolani, ceea ce oferă baza pentru utilizarea sa în medicina tradițională pentru tulburările inflamatorii acute și cronice. Efectul antiinflamator al semințelor ar fi putut rezulta din inhibarea sintezei prostaglandinelor. Într-un alt studiu, un compus activ obținut din sămânța de Aframomum melegueta a fost descris ca fiind cel mai puternic agent antiinflamator descoperit vreodată. Acest compus a fost licențiat companiilor de biotehnologie și s-ar putea dovedi a fi o sursă de noi medicamente pentru tratamentul artritei, bolilor de inimă și a altor afecțiuni care au ca și cauză principală inflamația. Ca agent anti-infecțios puternic, grăuntele paradisului poate oferi noi alternative pentru tratamentul multor afecțiuni. Boabele paradisului pot servi ca remediu pentru tratamentul disfuncției erectile masculine și a ejaculării precoce. Ele sunt în general recunoscute ca fiind sigure, deoarece nu au fost raportate efecte secundare din consumul sau utilizarea acestora de-a lungul anilor. (Umukoro și Aladeokin, 2011)
Mult mai recent, studiul publicat în 2022 de Sudeep și colab. a validat beneficiile pentru sănătate ale extractului de semințe de A. melegueta ca arzător de grăsime, util astfel în curele de slăbire, și recomandă utilizarea acestuia ca ingredient funcțional pentru îmbunătățirea calității vieții și a sănătății generale.