Grapefruit
Citrus paradisiGrepfrut (în engleză: grapefruit ; franceză: pamplemousse) este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă sau rozalie (Citrus paradisi), cu miezul zemos și amar, apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia; se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal, putând avea pulpa galbenă, roz sau roșie.
Grepfrutul a primit un nume științific: Citrus paradisi abia pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Până atunci s-a crezut că este doar o altă varietate de pomelo- fructul din a cărui încrucișare accidentală cu portocala a și rezultat. Încrucișarea dintre pomelo și portocală a fost realizată în Barbados. El a început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea. Boom-ul l-a cunoscut însă în anii ’70, probabil și datorită popularității curei de slăbire cu grepfrut. În anul 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta ca, în New York, consumul de grepfrut este depășit doar de cartof, salată, măr și portocală. Astăzi se cultivă în țări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.
Grepfrutul roșu are un conținut ridicat de Vitamina A în comparație cu cel alb. O ceașcă de suc de grepfrut roșu oferă aproximativ 2,645 unități internaționale sau 50% din necesarul zilnic recomandat de Vitamina A. Iar grepfrutul alb oferă 2% din aportul zilnic recomandat.
Grepfrutul roșu este mult mai dulce decât grepfrutul alb și este preferat de majoritatea oamenilor.
Uleiul esenţial de grapefruit se obţine prin presare la rece din coaja fructelor. Uleiul esențial de grapefruit este util în cosmetică îndeosebi pentru tenul gras, curățarea pielii și scalpului. Acționează eficace aplicat în zonele cu retenție de apă și celulită. Parfumul său agreabil aduce optimism și prospețime. Este lipolitic, ajută la scăderea grăsimii din celulele adipoase, drenant, stimulează circulația limfatică și reducerea retențiilor de apă, astringent pentru piele, îmbunătățește condiția tenului mixt, gras, acneic, fortifiant capilar, ajută la însănătoșirea scalpului și combaterea căderii părului, împropsătează aerul, antiseptic, pozitivant, relaxant, echilibrează sistemul nervos.
În utilizarea internă are efect de întărire a sistemul imunitar, antioxidant - grepfrutul este bogat în vitamina C, ceea ce înseamnă că este de mare ajutor în momentele în care gripa și răceala își fac simțită prezența.