Calendula officinalis L. (Compositae)
Denumirea ştiinţifică se datorează faptului că înfloreşte aproape tot anul, adică, în vechiul calendar roman, la toate calendele. În franceză, acestea poartă numele de „souci”, cu referire la culoarea plantei, derivat de la „floarea soarelui”. Potrivit unei legende engleze, Fecioarei Maria îi plăcea să-şi împletească în păr gălbenele; de aceea, în limba engleză, aceasta floare este numită „marigold”, însemnând „aurul Mariei”. Practicienii din secolul al XVII-lea o recomandă pentru „întărirea inimii” şi în tratarea variolei şi rujeolei.
Se pot utiliza sub formă de infuzie, decoct, ceaiuri, comprese, spălături, măşti şi produse cosmetice. În funcţie de afecţiunea care se doreşte a fi tratată, gălbenelele pot fi utilizate pentru tratament local (cremă de gălbenele, comprese, maşti, spălături) sau pentru tratamente sistemice (decoct, infuzie, ceai etc).
Au capacitatea de a ajuta organismul în lupta împotriva infecţiilor, având acţiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene şi antifungice prin prezenţa saponozidelor şi uleiului volatil. Gălbenelele au acțiune cicatrizantă, emolientă și demulcentă datorită mucilagiilor, care formează geluri vâscoase, formând astfel un strat coloidal protector pentru mucoase și ţesuturi. Efectul cicatrizant al gălbenelelor se datorează carotenoidelor care asigură multiplicarea celulelor precum şi un efect antioxidant benefic împotriva radicalilor liberi.
Un studiu făcut asupra efectelor gălbenelelor asupra unui grup de pacienți cu probleme gastrice, mai exact ulcer gastroduodenal și gastrită hiperacidă; după tratamentul cu gălbenele, rezultatele au arătat dispariția nișei ulceroase la unii pacienți, aciditatea gastrică a scăzut foarte putin, ceea ce a condus la concluzia că gălbenelele acționează în aceste afecțiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adică a acelui strat de protecție a stomacului care este lezat de boală. De asemenea, se utilizează pentru vindecarea ulcerului bucal, la nivelul gâtului sau venos.
Ceaiul de galbenele, cu un efect antiinflamator, antiseptic si de regenerare, este recomandat pentru persoanele cu afectiuni hepatice. Tratamentul hepatic, in special bazat pe remedii naturale, este unul de durata. Se recomanda consumul a cel mult 2 cani de ceai pe zi, iar rezultatele se observa dupa 2-3 luni de tratament.
Activitatea antifungică in vitro extractului din florile de gălbenele a fost investigată împotriva tulpinilor de Aspergillus niger, Rhizopus japonicum, Candida albicans, Candida tropicallis şi Rhodotorula glutinis. Rezultatele au arătat că extractul de gălbenele are activitate antifungică crescută pe toate tulpinile analizate, efect comparabil cu antimicoticele standard utilizate.
Carotenoidele din gălbenele şi produşii lor de degradare sunt consideraţi principii active cu efect cicatrizant datorită similarităţii chimice cu vitamina A, care stimulează procesul de granulaţie şi formează noi ţesuturi în timpul proceselor de vindecare a cicatricilor şi rănilor. Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că extractul de gălbenele ajută la reducerea durerii provocate de hemoroizi, dar stimuleaza şi accelerează si vindecarea ţesutului inflamat din zona rectală.
Acţiunea antiinflamatoare a gălbenelelor are loc prin mai multe mecanisme datorită prezenţei fracţiunii saponozidice, alcoolilor triterpenici (faradiolul este cel mai puternic) şi glicozidelor, de aceea se foloseşte în numeroase afecţiuni inflamatorii şi dureroase din organism, cum ar fi reumatism, dureri de stomac, afecţiuni cutanate.
Adaugă comentariu