Gălbenele: Beneficii, proprietăți și contraindicații
REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:● ceaiuri simple: Gălbenele, flori, D113, ceai la pungă, Gălbenele, D103, ceai la plic;
● ceaiuri complexe: Ceaiul U – ceai pentru stomac, D42, ceai la pungă; Gastric, D40, ceai la plic; Gastric, D62, ceai la pungă; Ginosept, G70, ceai la pungă; Ginosept, G83, ceai la plic; Hemorlax, D52, ceai la plic; Hemorlax, D53, ceai la pungă; Hepatocol, D43, ceai la plic; Hepatocol, D44, ceai la pungă; Prostată, G73, ceai la pungă; Prostată, G74, ceai la plic; Vezică biliară, D75, ceai la pungă.
Gălbenelele au fost menționate frecvent ca plantă medicinală începând din secolul al XII-lea. Au fost atât de populare împotriva a tot felul de boli în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, încât farmaciștii trebuiau să țină mereu la îndemână recipiente pline cu galbenele.
CUPRINS
Despre gălbenele
Proprietățile gălbenelelor
Beneficiile gălbenelelor
Cum pot fi utilizate gălbenelele?
Contraindicații utilizare gălbenele
Despre gălbenele
Denumirea științifică se datorează faptului că înflorește aproape tot anul. Potrivit unei legende engleze, Fecioarei Maria îi plăcea să-şi împletească în păr gălbenele. De aceea, în limba engleză, această floare este numită „marigold”, însemnând „aurul Mariei”.
Gălbenelele au constituit, în istoria lor de utilizare, un remediu specific pentru leziuni, dovedindu-se întotdeauna eficiente pentru vindecarea rănilor, pentru vânătăi, supurații incipiente, ulcere.
Proprietățile gălbenelelor
Acţiune antiinflamatoare – se realizează prin mai multe mecanisme datorită prezenţei fracţiunii saponozidice, alcoolilor triterpenici şi glicozidelor, de aceea se foloseşte în numeroase afecţiuni inflamatorii şi dureroase din organism, cum ar fi dureri de stomac, afecţiuni cutanate, reumatism, vaginite.
Gălbenelele au acțiune emolientă - datorită mucilagiilor, care formează geluri vâscoase, asigurând astfel un strat coloidal protector pentru mucoase și țesuturi.
Efectul cicatrizant - se datorează carotenoidelor care asigură multiplicarea celulelor precum şi unui efect antioxidant benefic împotriva radicalilor liberi.
Gălbenele prezintă un efect protector al ficatului și coleretic (stimulează secreția biliară) - sunt recomandate pentru persoanele cu afecțiuni hepatobiliare și icter.
Gălbenelele ajută organismul în lupta împotriva infecţiilor - au acţiuni antiseptice, antibacteriene, antitricomoniazice şi antifungice prin prezenţa saponozidelor şi uleiului volatil. Activitatea antifungică in vitro extractului din florile de gălbenele a fost investigată împotriva tulpinilor de Aspergillus niger, Rhizopus japonicum, Candida albicans, Candida tropicallis şi Rhodotorula glutinis. Rezultatele au arătat că extractul de gălbenele are activitate antifungică crescută pe toate tulpinile analizate, efect comparabil cu antimicoticele standard utilizate.
Au proprietăți estrogenice – stimulează declanșarea ciclului menstrual, ajută în cazul tulburărilor de menopauză și a atrofiei vaginale.
Beneficiile gălbenelelor
- Tratează ulcerul și gastrita
Un studiu făcut asupra efectelor gălbenelelor pe un grup de persoane cu probleme gastrice, mai exact ulcer gastroduodenal și gastrită hiperacidă a arătat că, după tratamentul cu gălbenele, a dispărut ulcerația stomacului la unii pacienți, aciditatea gastrică a scăzut ușor, ceea ce a condus la concluzia că gălbenelele acționează în aceste afecțiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adică a acelui strat de protecție a stomacului care este lezat de boală.
- Ajută în afecțiuni hepatobiliare
Prin proprietățile coleretice și antispastice se utilizează pentru colecistite și colici biliare, dar în general sunt eficiente în durerile abdominale colicative.
Prin proprietățile antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, gălbenelele sunt celebre pentru tratarea unei game largi de probleme ale pielii, de la dermatite, eczeme, iritații și inflamații ale pielii, la leziunile ușoare sau arsuri solare. Carotenoidele din gălbenele şi produşii lor de degradare sunt consideraţi principii active cu efect cicatrizant datorită similarităţii chimice cu vitamina A, care stimulează procesul de granulaţie şi formează noi ţesuturi în timpul proceselor de vindecare a cicatricilor şi rănilor.
- Remediu pentru candidoza vaginală
Gălbenele au efect puternic antifungic împotriva tulpinii de Candida albicans, similar sau chiar mai bun decât antimicoticele standard utilizate. S-au examinat efectele unei creme cu gălbenele asupra candidozei vaginale la 150 femei care au folosit această cremă în fiecare seară, timp de 7 zile. Crema vaginală cu gălbenele s-a dovedit eficientă în tratamentul candidozei vaginale și cu efect pe termen lung, mai mare, comparativ cu clotrimazolul.
- Utile contra hemoroizilor
Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că extractul de gălbenele ajută la reducerea durerii provocate de hemoroizi şi accelerează vindecarea ţesutului inflamat din zona rectală și a fisurilor anale.
- Reduce inflamațiile mucoasei bucale
Ceaiul de gălbenele este utilizat adesea pentru gargară în cazul inflamațiilor mucoasei bucale, gingivale și faringiene.
Cum pot fi utilizate gălbenelele?
Gălbenelele se pot utiliza intern sub formă de infuzie, decoct, tinctură dar și în capsule și siropuri. De asemenea, pentru uz extern pot fi folosite sub formă de creme și unguente, ovule și supozitoare, comprese, spălături, băi de șezut, măști cosmetice şi săpunuri.
Ceaiul de gălbenele se prepară sub formă de infuzie astfel: toarnă peste un pliculeț sau o linguriță de flori uscate 250
ml de apă clocotită şi lasă cana 10-15 minute acoperită. Bea 2-3 căni pe zi.
Tinctura de gălbenele este utilizată în homeopatie pentru tratamentul tensiunii mentale și insomniei.
Crema de gălbenele aplicată dimineața și seara ajută în afecțiunile cutanate.
Uleiul de gălbenele ajută cicatrizarea leziunilor pielii și mucoaselor. Se găsește combinat împreună cu ulei de cătină și sunătoare , care îi potențează efectele cicatrizante și reepitelizante.
Ovulele vaginale cu gălbenele ajută la calmarea mucoasei vaginale, vindecă leziunile minore și vaginita. Se folosește un ovul pe zi, intravaginal, 6-12 zile. În tratamentul candidozei vaginale poți face și spălăturile cu infuzie din flori de gălbenele.
Supozitoarele cu gălbenele se folosesc în caz de hemoroizi și fisuri anale.
Contraindicații utilizare gălbenele
Preparatele din flori de gălbenele sunt, în mare, sigure pentru majoritatea oamenilor.
Gălbenelele sunt recomandate cu prudență în administrarea internă pentru femeile însărcinate. Mamele care alăptează pot consuma preparate cu gălbenele.
Gălbenelele pot provoca o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la familia Asteraceae / Compositae. Membrii acestei familii includ ambrozie, crizanteme, gălbenele, margarete și multe altele. Dacă aveți alergii, consultați furnizorul de asistență medicală înainte de a lua gălbenele.
Bibliografie
- EMA/HMPC/437450/2017 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) European Union herbal monograph on Calendula officinalis L., flos
- European Scientific Cooperative on Phytotherapy. ESCOP monographs, The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products. Online series. Calendulae flos (Calendula flower). Exeter: ESCOP; 2019.
- Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014, pg.115-118.