facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Fragi
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Fragi

Fragaria vesca L.

Fraga (Fragaria vesca L.) este o plantă perenă și crește în principal în biomul temperat. Aria nativă a acestei specii o constituie America de Nord până în Guatemala, Macaronezia, Europa până în Siberia și Xinjiang.

Fraga este o plantă care produce stoloni lungi care se întind deasupra solului. Are frunze de un verde strălucitor compuse din trei foliole cu margini dințate și suprafețe păroase. Florile sale au cinci petale albe rotunjite. Fragul produce versiuni în miniatură ale căpșunilor roșii suculente mult iubite și produse comercial. Partea roșie, cărnoasă a fructului de căpșun/frag, cunoscută în general sub numele de „fruct” este de fapt țesut receptacular, iar sâmburii sau „semințele” încorporate în exteriorul acestui țesut sunt adevăratele fructe.

Dovezile din săpăturile arheologice sugerează că fraga a fost consumată de oameni încă din epoca de piatră. Forma mai mare a fructelor este cunoscută încă din secolul al XVIII-lea și era cunoscută în Franța ca „Freissant”. Un hibrid, Fragaria x Vescana, a fost creat dintr-o încrucișare între o fragă și o căpșună de grădină. Hibrizii dintre fragi și Fragaria viridis europeană au fost cultivați până în jurul anului 1850, dar acum s-au pierdut.

Fructele de fragi au o aromă puternică și sunt colectate și cultivate pentru uz casnic și cultivate comercial la scară mică pentru uz alimentar, culinar – dulcețuri, sosuri, lichioruri, dar și pentru cosmetice și medicină alternativă.

Frăguțele erau folosite mai demult și pentru a face loțiuni și creme pentru albirea pielii și îndepărtarea pistruilor și pot fi găsite în rețetele vechi pentru curățarea feței. Sute de tone de fructe sălbatice sunt recoltate în Turcia în fiecare an, în principal pentru export.

Frăguțele au o utilizare medicinală tradițională. Încă în cărțile medicale ale secolului al XIX-lea s-a vorbit foarte mult de utilizarea fragilor în tulburările cu formare de calculi, la fel și în gută, și se spunea că sucul va dizolva tartrul care se formează pe dinți fără să-i rănească. Sucul de fragi, sau siropul, adăugat în apă, constituia o băutură răcoritoare și utilă pentru pacienții cu febră. Frunzele sunt ușor astringente și au fost folosite în infuzii în diaree, dizenterie și probleme intestinale; rădăcinile sunt diuretice, şi au fost benefice folosite în infuzii în disurie, gonoree etc. Frunzele fragului, adunate după maturarea fructelor, și uscate oferă o infuzie verzuie și ușor astringentă, ca cea a ceaiului chinezesc, cu proprietăți diaforetice, diuretice și excitante similare.

Utilizarea medicinală tradițională de lungă durată a frunzelor de fragi în Uniunea Europeană a determinat Agenția Europeană a Medicamentului să adopte o monografie pentru utilizarea lor ca produs medicinal tradițional pentru a crește cantitatea de urină pentru a obține drenarea tractului urinar, ca adjuvant în tulburările urinare minore și pentru tratamentul simptomatic al diareei ușoare.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri