facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Echinacea
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Echinacea

Echinacea are o tradiţie îndelungată în cultura indienilor din ţinuturile Americii de Nord, care o preferau pentru menţinerea sănătăţii în timpul iernii. În acest scop, indienii aplicau cataplasme cu rădăcină şi consumau ceaiuri de Echinacea. Planta a fost foarte folosită în America până în anii ’40, iar europenii, care au descoperit-o în anii ’30, o folosesc constant şi intens, şi astăzi.

Botaniştii au numit-o Echinus (arici de mare) pentru a descrie centrul florii, în formă de con ghimpos. Sute de studii ştiinţifice au dovedit că Echinacea sprijină funcţiile sistemului imunitar.

Echinacea este o plantă perenă, de 100-150 cm înălțime, cu frunze lanceolat ascuțite la vârf și dințate. Florile sunt dispuse solitar la vârfurile ramurilor. Florile tubulare sunt așezate bombat, sub formă de cupă întoarsă, înconjurate de flori ligulate, de culoare roz până la roșu intens. Înfloresc din luna iunie până în octombrie. Speciile de Echinacea sunt originare din nordul Americii, trei dintre ele (E.purpurea, E.pallida, E.angustifolia) prezentând interes medical.

Folosită încă din vremuri îndepărtate pentru tratarea diverselor infecții și pentru întărirea imunității, în zilele noastre extractul de echinacea este cunoscut și pentru efectele benefice pe care le aduce în caz de gripă, răceală și sindromul oboselii cronice. Planta a fost utilizată în medicina populară a amerindienilor, în special pentru protecţia faţă de infecţiile respiratorii, gripă sau muşcăturile de şarpe. Peste 350 de studii clinice atestă efectele de tip imunoprotector al echinaceei în evoluţia infecţiilor respiratorii, ca şi posibilitatea utilizării ei în profilaxia acestor boli. Se recomandă administrarea preparatelor de echinacea încă de la apariţia primelor semne de boală şi până la dispariţia lor. Se utilizează sub formă de ceai de echinacea, capsule, sirop, comprimate, iar extern intră în compoziția unor creme. Din echinaceea se pot folosi rădăcinile și floarea. Rădăcinile sunt mai des utilizate decât florile. Rădăcinile se obțin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani iar florile se culeg când sunt complet deschise.

Echinacea conține substanțe active (polizaharide, alchilamide, flavonoide) care reduc intensitatea durerii, ameliorează inflamația, grăbesc cicatrizarea leziunilor și au puternic efect antioxidant.

Efectul echinaceei asupra imunității a fost demonstrat în numeroase studii realizate până în prezent, dar mai important, este efectul asupra microbilor: spre deosebire de antibiotice, care atacă direct bacteria, fracţiunile poliuronidice din Echinacea acţionează prin creşterea eficienţei celulelor imune din organism în combaterea bacteriilor, virusurilor şi celulelor anormale. Acestea stimulează funcţia macrofagelor, producţia de citokine şi creşte numărul total de celule albe sanguine, implicate în imunitate.

Cercetătorii au arătat că echinacea are efect antiviral cu spectru larg în infecțiile căilor respiratorii și este activă chiar și împotriva virusului gripal A subtipul H1N1, cu avantajul că nu induce rezistență. Compuşii fenolici din echinacea acţionează sinergic pentru a combate infecţiile virale – mecanismul de acţiune are loc prin blocarea intrării virusului în celule.

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri