facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
DICTIONAR
Dafin
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Dafin

Laurus nobilis (Lauracae)

Legenda spune că într-o discuție ca între zei, Eros e insultat de Apollo și ca răzbunare, zeul iubirii, îl săgetează cu săgeata dragostei pe Apollo. Deși înzestrat cu darul profeției, știind deci că nu o va putea îndupleca pe Daphne să fie a lui, Apollo încearcă din greu totuși, să o cucerească. Apollo, zeul ce vindeca răni, nu se poate vindeca singur de dragoste. Daphne îi rezistă și ca să scape, îl roagă pe Zeus să o transforme într-un laur (denumit și dafin). Lui Apollo nu-i mai rămâne decât să rupă o creangă din laur și să și-o prindă în jurul capului. Astfel au ajuns ramurile de laur să încununeze fruntea celor ce se luptă pentru cinstirea patriei şi neamului lor, spune în încheiere legenda.

Dafinul este un arbust sau arbore, întotdeauna verde, cu fructe sub formă de boabe de culoare neagră, cu gust acru și aromatic. Tulpina poate ajunge până la 10m înălțime iar frunzele sunt aromate așa zisele foi de dafin. În scop medicinal se folosesc în principal frunzele (Laurus folium), fructele (Laurus fructis) și uleiul esențial (Laurus aetheroleum).

Ca și principii active, dafinul este bogat în ulei volatil, ce conține cineol, linalool, α-pinene, α-terpineol. Alături de uleiul volatil, mucilagiile din dafin acționează antiinflamator și analgezic, având acțiune antireumatică. Taninurile prezintă acțiune stomahică și astfel dafinul are un efect stimulant asupra apetitului și secreției sucurilor gastrice.

De asemenea mucilagiile au un efect emolient și demulcent, dafinul fiind indicat ca și antitusiv în tusea seacă, iar uleiul esențial are efect expectorant, benefic pentru tusea cu spută și efect decongestionant prin cineol, pentru nasul înfunfat.

Utilizat ca ingredient la prepararea mâncărurilor, frunzele de dafin ajută digestia și absorbția alimentelor. Frunzele și fructele se utilizează în atonie digestivă, spasme, anorexie. Dafinul este utilizat în principal în tratamentul afecțiunilor tractului digestiv și pentru calmarea durerilor artritice. Terapeuții aromaterapiei utilizează uleiul esențial din frunzele de dafin pentru calmarea sistemului nervos, sporirea funcțiilor vitale ale corpului, alungarea depresiei.

 

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri